Antikor- Bazlı Tedaviler :
Tip 1 diyabette bağışıklığın insülin üreten hücrelere olan tepkisini durdurmak için antikor-bazlı tedaviler geliştirilmiştir.
1986 yılında ilk onay alan bir antikor Muromonab’ın ardından aşağıdaki örnekteki gibi diğer antikorlar geliştirilmiştir.
Pubmed başta olmak üzere teplizumab ile ilgili yıllardır yayınlanan birçok çalışma’da insülin üretiminin uzaması , beta hücre fonksiyonunu artması gibi önemli noktalar dikkat çekmektedir. Birkaç ay önce de 76 katılımcının yer aldığı çalışma neticelerini sizlerle paylaşmıştık.
Teplizumab ile ilgili daha önce yapılan çalışmalardan alınan bazı önemli noktalar ;
” Beta hücre fonksiyonunu koruduğu gösterildi. ”
Expert Opin Biol Ther. 2014 Mar;14(3):377-85. doi: 10.1517/14712598.2014.881797.
” İnsülin üretimini koruduğuna dair sonuca varıldı ”
Diabetes. 2013 Nov;62(11):3766-74. doi: 10.2337/db13-0345. Epub 2013 Jul 8.
Teplizumab’la ilgili çalışma bilgilerine ulaşmak için tıklayın.
Antikorlar genel itibariyle vücuddaki spesifik molekülleri tanıyıp onlara bağlanır. Teplizumab’da CD3 denilen T hücreleri üzerindeki bir molekülü tanır.
Teplizumab Hakkında :
Anti-CD3 antikorlar ( örneğin teplizumab ) ,hem efektör T hücre sayılarını azaltarak , hem de adaptif treg’lerin gelişimini başlatarak işlev görür.
Teplizumab , pankreasta insülin üreten hücrelerin yok edilmesinden sorumlu bağışıklık hücrelerini ( spesifik beyaz kan hücreleri )durduran bir antikordur.
Tip 1 diyabet , bağışıklık sisteminin T hücreleri , vücudun kendi insülin üreten hücrelerine yanlışlıkla saldırdığı zaman gelişir. Aslında otoimmün hastalık kategorisinde yer alan bu durum düzenleyici T hücrelerinin eksikliğinde , bağışıklıktaki diğer T hücrelerinin ( altgruplarının ) dengesizliğinden kaynaklanır.
Teplizumab’ın Özellikler :
– DC’ler ( antijen sunan hücre ) ile T hücresinin birbirine bağlanmasını önler ( yukarıdaki ilk görselden görebilirsiniz.) : T hücre aktivasyonuna neden olan DC’ler ve T hücresi arasındaki bu etkileşim , otoimmün hastalıklar dahil olmak üzere bağışıklık tepkisinin ilerlemesini etkileyebilir.
– TCR veya ko-stimülatör moleküller ile APC’lerdeki reseptörler arasındaki etkileşimi bozar veya önler.
– C peptit’teki düşüşü azaltmaktadır.( yapılan çalışmalar gösterdi. )
– Beta hücrelerinin yıkımını azaltmak için T hücrelerini hedefler.
– T hücre aktivasyonunu engeller.
– Beta hücre fonksiyonunu korur.
Teplizumab ile T hücre reseptör ile APC ‘nin etkileşimlerinin bloke edilmesi :Teplizumab aktif olmuş T hücreleri üzerindeki CD3’e bağlanır. Böylece T hücreleri üzerindeki reseptörle APC ( antijen sunan hücreler ) reseptörleri arasında oluşacak etkileşimi engeller. Peki bu etkileşim normalde engellenmezse ne olur ? Oto -immün hastalıkları dahil olmak üzere bağışıklık tepkisinin ilerlemesi söz konusu olur.
Anahtar Kelimeleri :
Effektör T hücresi : pankreastaki beta hücrelerine saldıran hücreler. Tip 1 diyabet , ” oto reaktif CD4 + ve CD8 + T lenfositleri ” tarafından beta hücrelerin yok edildiği , bir otoimmün durumudur.
Referanslar :
An Anti-CD3 Antibody, Teplizumab, in Relatives at Risk for Type 1 Diabetes. Herold KC, Bundy BN, Long SA, Bluestone JA, DiMeglio LA, Dufort MJ, Gitelman SE, Gottlieb PA, Krischer JP, Linsley PS, Marks JB, Moore W, Moran A, Rodriguez H, Russell WE, Schatz D, Skyler JS, Tsalikian E, Wherrett DK, Ziegler AG, Greenbaum CJ; Type 1 Diabetes TrialNet Study Group. N Engl J Med. 2019 Jun 9. doi: 10.1056/NEJMoa1902226.
Kaynak : https://www.sciencedirect.com/topics/neuroscience/teplizumab