ABD’de bilim insanları , ek bir disülfid bağı ekleyerek, ısı anlamında ( termal ) daha stabil bir insülin üretti.İnsülin yapımında bir canlı türü ” balık avcısı koni salyangozunun ” kullandığı venom insülin moleküllerinin yapısından esinlenildi.
Keşfi ve Yapılan Çalışmalar :
2019’da yayınlanan bir çalışmaya göre bu canlı türü , avı ( balık ) için bu spesifik insülini kullanıyormuş. Önce insülini suya salıyor sonra canlıyı yutuyormuş . Bu avında tehlikeli hipoglisemiye neden oluyor ve onu böylece daha kolay bir hedef haline getiriyormuş. Bu gözlemler sonucunda diğer türleri de bu özelliğe sahip mi değil mi diye çeşitli araştırmalara başvurulmuş. hepsinin de farklı versiyonlarda insülinlere sahip olduğu bulunmuş. Fare ve zebra balığında testleri gerçekleştirilmiş. Kan şekerini belirgin şekilde azalttığı gözlemlenmiş.
Ahorukomeye , Disotuar MM , Gajewiak J, Karanth S, Watkins M , Robinson SD , Flórez Salcedo P , Smith NA , Smith BJ , Schlegel A , Forbes BE , Olivera B , Hung-Chieh Chou D , Safavi-Hemami H , Fish-hunting cone snail venoms are a rich source of minimized ligands of the vertebrate insulin receptor.
İşte tüm detaylar ;
Bilim adamları , koni salyangozlarından bir bileşenin insülinin dışarda bir yerdeyken , raf ömrünün uzatılması için kullanılabileceğine inanıyor.
İnsülinin birçoğumuzun bildiği gibi kullanımda değilken buzdolabında kalması , kullanımı başladığında da 25 dereceden daha az sıcaklıklarda tutulması gerekmektedir. Bundan daha yüksek sıcaklıklar etkisini kaybetmesine yol açabilir. Ancak bu çalışma bunun önüne geçebilir.
Daha önceki insülinin sıcaklık stabilitesini uzatma girişimleri başarı sağlayamamış. Utah üniversitesi ekibi de , koni salyangozlarından esinlenerek yeni bir yaklaşım geliştirmiştir. Ekip yapısı nedeniyle , balık avcısı koni salyangozlarının kullandığı insülin venomunu incelemeyi tercih etmiş.
Yapılan gözlemelere göre ; stabiliteyi arttırdığına dair kimyasal bir yapısı olduğu bulunmuştur. Bunların yanında fareler üzerinde denenmiş ve insan insüliniyle kıyaslandığında , aynı sonuçları sağladığı gösterilmiştir.
Ek not : 37 dereceli bir ortamda ne kadar iyi olduğu incelenmiş ve sonuçlar göstermiş ki bir insan insülini 10 saatte etkisini yitirmiş buna karşın yeni insülinin 42 saat devam etmiş.
Çalışma yetkilisi Dr Chou “ Bu çalışma ,insülin üzerine proteinin stabilitesini arttıran ek bir disülfid bağının eklenmesi için yeni ve şaşırtıcı bir bölgeyi ortaya çıkardı. ” Dedi.
Daha önce yapılan araştırmalarda bu canlı türüne ait insülinlerin insan insülin reseptörlerine bağlanabildiği ve de balıkta yüksek kan şekeri seviyelerini düşürdüğü ortaya çıkarılmıştır.
Ahorukomeye, Disotuar et al.
Kaynaklar :
https://www.chemistryworld.com/news/engineered-insulin-with-enhanced-thermal-stability-inspired-by-fish-hunting-snails/4010725.article
elifecsciences.org