9.3 C
Istanbul
Perşembe, Kasım 28, 2024
Advertisement
Ana SayfaDünyadaki Diyabet GelişmeleriEnjeksiyon ve İnsülin Pompası Kullanıcıları için Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Enjeksiyon ve İnsülin Pompası Kullanıcıları için Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Enjeksiyon Kullanıcıları için Önemli Noktalar :

Anlatıma geçmeden önce şunun altını çizelim insülini kas dokusuna yapmayın. Yağ dokusuna yapın.

 

Ağrısız insülin Enjeksiyonu :

İnsülin genellikle cilt altına enjekte edilir. (  Yani cilt altına bir yağ tabakasına ) 

- Advertisement -

Bel çevrenizde eğer iyi bir miktarda yağınız ( tuttuğunuzda nerdeyse rulo gibi olacak şekilde ) varsa. Bu bölgeyi kullanın . Eğer yoksa Resim 1’deki  bölgeleri tercih edin . Sonra elleriniz ile tutup içine enjekte edeceğiniz yağlı bölgenin yerini tespit edin. ve gözünüzde şu şekilleri canlandırın 2 duvarın köşesi veya kapı aralığı ( kolayca görebileceğiniz ve erişebileceğiniz ileri pozisyonda ). Yani elinizle eti tutarak bu şekillerden birini uygulayın.

Şimdi şırıngayı baş parmakla ve 2 veya 3 parmakla dart gibi tutun . Etin küçük bir miktar kısmı elinize gelirse eğer ( Resim 2 ‘de solda ) iğneyi 45 derece açıyla cilde batırmalısınız. ( Not : iğneyi cilde yaslamayın , dayamayın ve itmeyin bu yanlış bir yöntemdir. ve sık sık ağrıtabilir.)

Bölgeden yüksek bir avuç alırsanız iğneyi doğruca dikey sokmalısınız veya 45 ve 90 derece arası herhangi bir açıyla ( 2. Resimde en sağda görebilirsiniz )

- Advertisement -

İğneyi vuruşa gelecek olursak dartı fırlatmak gibi düşünün ama bırakmayın ön kolunuzu tamamen hareket ettirin. ve sonunda el bileğinize ani bir hareket yaparak batırın . İğne tam derine girmeli. ve girer girmez basma kısmını hızlı bir şekilde itin. insülini verdikten sonra iğneyi çekin.

 

Bu yazı  ” Dr. Bernstein’s DİABETES SOLUTİON ”  kitabındandır.

Resim 1 : Bu resim Dr Bernstein Diabetes Solution adlı kitaptandır.

 

Resim 2 : Bu resim Dr Bernstein Diabetes Solution adlı kitaptandır.

Cılız biriyseniz 45 derece açıyla iğneyi batırın Ancak kalın bir vücudunuz varsa 45 ile 90 derece arası herhangi bir açıyla iğneyi batırın.

 

 

 

640G İnsülin Pompası için Dikkat edilmesi Gereken Önemli Noktalar :

 

– Yanınızda her zaman acil durum için set bulundurun.

– Ekran kırık ve okunamaz durumdaysa pompayı kullanmayın yerine yeni bir pompa gönderilmesi için 24 saat hizmet veren teknik desteğe durumunuzu bildirin. böyle durumlar için her zaman hazırlıklı olunması gerektiğini ve  yanınızda yedek uzun ve kısa etkili insülin bulundurmayı unutmayın.

– Röntgen , MRI . BT taraması ve başka bir radyasyonlu ortama girecekseniz İnsülin pompanızı , sensörünüzü ve ölçüm cihazını çıkarıp öyle girin Çünkü bu ortamlar zarar verebilir.

– Pompada birçok güvenlik alarm özelliği bulunsa da her türlü durumda sizi bilgilendiremeyebilir. örneğin infüzyon setinde sızıntı olması veya insülinin etkisini kaybetmesi gibi 

– insülin pompasının 3.6 metre derinliğe ve 24 saate kadar su geçirmez özelliği bulunur. Rezervuar ve hortum doğru yerleştirildiği takdirde . Ancak sert bir nesneye çarpması pompanın dış kısmının su geçirmez özelliğini bozabilir bu yüzden bu önemlidir.

Pompanız aşırı sıcaklara maruz kalmasın bu zarar verebilir.

– 40 derece üzerindeki sıcaklıklar veya 5 derece altındaki sıcaklıklara maruz kalmasın.

– İnsülinler 0 derece civarı sıcaklıkta donar yüksek sıcaklıklar da da bozulur. Pompanız cildinize yakın bir yerde sıcak bir giysiyle üzeri kapatılmış şekilde takılı kalsın. Ayriyetten insülinin serin kalması önemli . Bunun için de önlemler alın.

– Buhardan kaçının.

– Losyon , Güneş kremi ve böcek savar gibi ürünlere dokunduktan elinizi mutlaka yıkayın. Pompaya eliniz temiz bir şekilde dokunun. Çünkü bu pompaya zarar verebilir. Eğer bunlardan herhangi biri bulaşırsa nemli bir bez ve yumuşak bir sabunla silerek temizleyin.

– Sensör vericisi ile insülin pompası arası mesafeyi 1.8 metre veya daha az mesafede tutun. Çünkü Pompa , cihaz radyo veya televizyon yayınlarında zararlı girişime neden olabilir. Bunun için bu bir önlemdir.

– Pompanın Humalog , NovoRapid ve Novolog insülinler ile kullanılmasının güvenliği olduğu açıklanmıştır.

– İnfüzyon setlerinizi 2 ila 3 günde mutlaka değiştirin. Çünkü sette tıkanma veya taktığınız bölgede enfeksiyon meydana gelebilir.

 

Bu bilgiler 640G kullanıcı kılavuzundandır.

Kaynak :

Dr Bernstein Diabetes Solution 

ve 640G kullanıcı kılavuzu 

- Advertisement -

UYARI

Yayın politikamız gereği yapılan paylaşımların kaynak gösterilmeden paylaşılması yasaktır. 

- Paylaşımlarda alıntı yapılırken yazarın ( örneğin: diyabetgelismeleri.com ) belirtilmesi zorunludur. 

 

 

CEVAP

Yorum yap
Adınızı lütfen buraya giriniz

FreeStyle Libre 2 Plus Artık Omnipod 5 Sistemiyle Uyumlu

0
Omnipod 5 Otomatik İnsülin gönderim (AID) Sistemi Amerika Birleşik Devletleri'nde Abbott firmasının FreeStyle Libre 2 Plus CGM sensörüyle artık uyumlu. Sistemin halihazırda Dexcom'un G6 ve G7 sürekli glikoz sistemleriyle de (CGM'ler) uyumluluğu bulunuyor.Firma tarafından...

Yeni Tanılı Tip 1 Diyabetliler için Rehber

0
Bundan birkaç ay önce veya hatta birkaç hafta önce T1D tanısı almış olabilirsiniz. Bu yazı sizler için kısa bir rehber niteliğinde olacak;Tip 1 diyabetli iseniz, pankreasınız insülin üretmiyor demektir. Bu süreçte kan şekeri...
T1D Tedavisi Alan Bir Hastadan Olumlu Bulgular Paylaşıldı

T1D Tedavisi Alan Bir Hastadan Olumlu Bulgular Paylaşıldı

0
T1D Tedavisinde Yeni Bir Dönem : Kök hücre nakli yapılan ilk T1D hastasından kayda değer bulgular paylaşıldı. Tedavi ile birlikte vücudunda insülin üretimi olduğu bildirildi.Yapılan çalışma, 25 yaşında Tip 1 diyabetli bir kadın hastada,...
Tandem t:slim X2 İnsülin Pompası Artık AB’de Lyumjev ile Uyumlu

Tandem t:slim X2 İnsülin Pompası Artık AB’de Lyumjev ile Uyumlu

0
Yapay pankreas teknolojileri, tip 1 diyabet (T1D) tedavisinde diyabet yönetiminin önemli bir unsuru olmaya devam ediyor. Bu teknolojilerin bir parçası olan sürekli glikoz ölçüm sistemlerinin (CGM) yanı sıra, mevcut insülinlerin etkinliğinin artırılması da...

T1D Önleme Çalışmaları: 

0
Deneysel bir monoklonal antikorun (mAb43) fare modelleri ile yapılan bir çalışmada tip 1 diyabetin başlamasını engelleyebileceği tespit edildi.Araştırmacılar, ilacın benzersiz olduğunu belirterek, insülin üreten pankreatik beta hücrelerini doğrudan hedef aldığını ve bu hücreleri, vücudun...

En Popüler Yazılar