8 C
Istanbul
Pazartesi, Kasım 25, 2024
Advertisement
Ana SayfaBeta HücreleriGolimumab beta hücre fonksiyonunu korudu

Golimumab beta hücre fonksiyonunu korudu

Buffalo Üniversitesi: Beta Hücre Fonksiyonunu Koruyan İlaç

Golimumab yeni tanılı tip 1 diyabetli kişilerde insülin üretimini korudu. Buffalo Üniversitesi’nde görev yapan bilim insanları şu anda başka otoimmün hastalıkların tedavisinde kullanılan bir ilacın yeni tip 1 diyabet tanısı almış çocuk ve genç yetişkinlerin beta hücrelerini koruyabileceğini bulmuştur.

Çalışma kişilerde vücudun insülin üretme yeteneğini korumak adına bunun önemli bir adım olduğunu vurgulamaktadır.

Çalışmayla ilgili genel bilgiler şöyle

” golimumab ” adında bir ilacın , yeni tanı alan çocukların ve genç yetişkinlerin ihtiyaç duydukları insülin miktarını vücudun insülini üretebilme yeteneğini koruyarak azalttığı gösterildi. İlacın yeni tip 1 diyabet teşhisi konulan gençlerde ve çocuklarda pozitif etkilerinin olduğundan da daha önceden bahsedilmişti.

– Çalışmalar ayrıca , Golimumab tedavisinin C-peptide üretimin hızla azalmasını önleme konusunda diğer immünoterapi tedavileri ( örn: abatacept, alefacept, antithymocyte globulin, teplizumab, ve rituximab, ) kadar etkili olduğunu da göstermiştir. C-peptide vücudda insülin salgısını gösteren bir belirteçtir. T1GER çalışma verilerine göre.

işte detaylar;

- Advertisement -

Buffalo Universitesi’nden ( UB ) Araştırmacılar golimumab olarak isimlendirilen bu ilacın beta hücre fonksiyonunu koruduğunu bulduklarını açıkladı. Bu ilaç Romatoid Artrit’in tedavisinde kullanılıyor. Ancak tip 1 diyabetin tedavisi için Amerikan Gıda ve İlaç İdaresinin ( FDA ) onayı bulunmuyor.

Bir anti-tümör nekroz faktörü ( Ing. anti-tumor necrosis factor ) olan Golimumab ( simponi ) insan monoklonal antikorudur.

İlaç ayrıca Ülseratif Kolit , Ankilozan Spondilit ve diğer otoimmün hastalıkların tedavisinde de kullanılmaktadır.

- Advertisement -

Faz 2 çalışmasında ilacın yeni tip 1 diyabet tanısı almış çocuk ve genç yetişkinlerde vücudun kendi kendine insülin üretebilme yeteneğini ( endojen insülin ) koruyarak ihtiyaç duydukları insülin miktarını azalttığı görülmüştür. Ancak insülin kullanımında tamamen azalma olmamıştır.

Çalışmayla ilgili bilgiler:

Çalışma 6 ile 21 yaşları arasında 84 genç hastanın katılımıyla gerçekleşti. Bunların bir kısmına golimumab isimli bir ilaç verildi, diğer bir kısmı ise plasebo aldı.

Golimumab’ın yeni tanı alan hastalarda beta hücre fonksiyonunu koruyup korumadığı araştırıldı.

İlaç ihtiyaç duyulan insülin miktarını azaltmış ve 52 hafta boyunca golimumab ile tedavi gören grupta insülin kullanımındaki artış diğer gruptan daha da az olmuştur. Yani çalışmanın bu 52 haftasında insülin dozu günlük kilogram başına sadece 0.07 ünite artmıştır. ( Bu miktar plasebo alan diğer grupta 0.24 üniteymiş. ) Ancak Golimumab kullanan bu kişilerde insülin kullanımı bütünüyle kesilmemiştir.

Her 2 hasta grubunda da iyi kan şekeri kontrolü sonucuna ulaşılmış. Golimumab ile tedavi edilen grup daha az insülin enjeksiyonuyla bu sonuca ulaşmıştır.

Golimumab her 2 hafta’da bir subkutan enjeksiyon olarak aileler tarafından veya katılımcıların kendileri tarafından uygulanmıştır. Çalışmada ilaca ilişkin hiçbir ciddi yan etki rapor edilmemiştir. ( örn: ciddi bir enfeksiyon )

Referanslar:

Accili D. Whither Type 1 Diabetes?. N Engl J Med 2020; 383:2078-2079 DOI: 10.1056/NEJMe2030472

Diğer yardımcı Kaynak: https://www.medscape.com/viewarticle/941224

http://www.buffalo.edu/ubnow/stories/2020/11/quattrin-golimumab.html

- Advertisement -

UYARI

Yayın politikamız gereği yapılan paylaşımların kaynak gösterilmeden paylaşılması yasaktır. 

- Paylaşımlarda alıntı yapılırken yazarın ( örneğin: diyabetgelismeleri.com ) belirtilmesi zorunludur. 

 

 

1 Yorum

  1. Bu metod ne zaman tip 1 wekerli diyabetlilere tedbiq edilecek.Allah sizlerden razi olsun.InwAllah tez bir zamanda biz diyabetden kurtuluruz sizlerin emeyinizle.Size güvenimiz sonsuzdu.Iwlerinizde ugurlar arzu edirem .

CEVAP

Yorum yap
Adınızı lütfen buraya giriniz

FreeStyle Libre 2 Plus Artık Omnipod 5 Sistemiyle Uyumlu

0
Omnipod 5 Otomatik İnsülin gönderim (AID) Sistemi Amerika Birleşik Devletleri'nde Abbott firmasının FreeStyle Libre 2 Plus CGM sensörüyle artık uyumlu. Sistemin halihazırda Dexcom'un G6 ve G7 sürekli glikoz sistemleriyle de (CGM'ler) uyumluluğu bulunuyor.Firma tarafından...

Yeni Tanılı Tip 1 Diyabetliler için Rehber

0
Bundan birkaç ay önce veya hatta birkaç hafta önce T1D tanısı almış olabilirsiniz. Bu yazı sizler için kısa bir rehber niteliğinde olacak;Tip 1 diyabetli iseniz, pankreasınız insülin üretmiyor demektir. Bu süreçte kan şekeri...
T1D Tedavisi Alan Bir Hastadan Olumlu Bulgular Paylaşıldı

T1D Tedavisi Alan Bir Hastadan Olumlu Bulgular Paylaşıldı

0
T1D Tedavisinde Yeni Bir Dönem : Kök hücre nakli yapılan ilk T1D hastasından kayda değer bulgular paylaşıldı. Tedavi ile birlikte vücudunda insülin üretimi olduğu bildirildi.Yapılan çalışma, 25 yaşında Tip 1 diyabetli bir kadın hastada,...
Tandem t:slim X2 İnsülin Pompası Artık AB’de Lyumjev ile Uyumlu

Tandem t:slim X2 İnsülin Pompası Artık AB’de Lyumjev ile Uyumlu

0
Yapay pankreas teknolojileri, tip 1 diyabet (T1D) tedavisinde diyabet yönetiminin önemli bir unsuru olmaya devam ediyor. Bu teknolojilerin bir parçası olan sürekli glikoz ölçüm sistemlerinin (CGM) yanı sıra, mevcut insülinlerin etkinliğinin artırılması da...

T1D Önleme Çalışmaları: 

0
Deneysel bir monoklonal antikorun (mAb43) fare modelleri ile yapılan bir çalışmada tip 1 diyabetin başlamasını engelleyebileceği tespit edildi.Araştırmacılar, ilacın benzersiz olduğunu belirterek, insülin üreten pankreatik beta hücrelerini doğrudan hedef aldığını ve bu hücreleri, vücudun...

En Popüler Yazılar