Diyabet Teknolojileri Tüm Diyabetlilerin Bir Hakkı :
Diyabet teknolojileri diyabetlinin hayatını önemli derecede değiştirmektedir. Örneğin : Komplikasyonların önüne geçilmesi , sıkı bir kan şekeri takibinin sürdürülmesi , hiperglisemi ve hipogliseminin önüne geçilmesi gibi . Ancak bu teknolojilerin SGK tarafından yeterli olarak karşılanmaması birçok aileyi zor durumda bırakmaktadır.
Parlamento’da gerçekleştirilen sensörlerle ilgili önemli görüşme en son haber Habertürk’de yayınlandı.
” En başta dünya diyabet günün’de gençlerin ve ailelerin istekleri yerine getirilmiş. Yetkililerden oluşan bir heyet onları karşılamış. ve sorunlarını dinlemiş . Sonra aynı gün sosyal güvenlik kurumunun salonun’da 200’e yakın diyabetli ve aileleri toplanmış. Parlamentoya Sağlık Bakanlığı , Milli Eğitim Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu üst düzey yetkilileri katılmış.
Parlamento’da diyabetli çocuklar ve yakınları dertlerini anlatmış. ve belirtilen’e göre anlatılan şikayetler dikkatle dinlenmiş. Yetkililerden bazıları sensör sorununu meclisin gündemine getireceğini dile getirmiş. ”
Bu haber’e ulaşmak için tıklayın.
Sonuç tam netleşince siz değerli diyabetlilere ” sensörler SGK tarafından karşılanacaktır. ” bilgisini vermeyi dört gözle bekliyoruz. Şu an henüz birşey neticelenmediğinden kesin bişey söyleyemiyoruz. Ancak görünen o ki durumun ciddiyeti gözler önüne serilmiş bulunmakta.
Diyabeti Anlamak :
Diyabeti en iyi diyabetli olanlar ve anneleri ile babaları bilir.
Ancak diyabeti ne kadar açıklamaya çalışsakta sadece sözle ifade edilemeyeceği gibi uzaktan bakmakta yetmez.
Peki Tip 1 Diyabet nasıl anlatılırdı ?
Tip 1 diyabetli olun veya olmayın her ne kadar o bireyin yaşadıklarını birebir hissetmeseniz de empati kurabilirsiniz. Kendinizi bir süreliğine o kişinin yerinde farz edin.
1. Sizin için her gece endişelenen bir aileniz ” anneniz ve babanız ”
2. Kan şekerinizi kontrol altında tutmanız için gösterdiğiniz tüm çabalar verdiğiniz zamanlar.
3. Sıkı kan şekeri takibi bunun sonucunda her gün defalarca acıyan parmaklar ( CGM teknolojileri bunu azaltan ve komplikasyonların önüne geçen en önemli teknolojilerdendir.)
4. Gece yatmadan önce akıldan geçen ” Acaba hipoglisemiye ( düşük kan şekeri durumu ) girer miyim ” cümlesi.
5. Yüksek / Düşük kan şekerlerinin meydana getirdiği belirtiler.( Yorgunluk , halsizlik , sinirlilik , çok idrara çıkma , çok su içme , )
6. Günde birçok kez yapılan insülin kalemi iğne izleri ( insülin pompası 3 gün bir bölgede kalmakta ve 3 günde bir kez değişim gerektirmektedir. )
7. Yüksek veya düşük kan şekeriyle mücadeleleriniz.
8. Her 3 ayda bir aldığınız HA1C neticeleri ve sonucunda buna göre doktorunuzla belirleyeceğiniz yöntemler.
9. En önemlisi diyabetinizi iyi bir şekilde kontrol edebilmek için insülin pompası sarf malzemelerini , sensör malzemelerini , insülin pompasının kendisini , kan şekeri ölçüm çubuklarını karşılayabilmek için verdiğiniz tüm çabalar , tüm emekler.
( Bu maddeler saymakla bitmez. Başlıca olanları bir arada topladık. )
Not : Bu resimler İsveçte bulunan bir diyabet vakfına ait olmakla birlikte bir tip 1 diyabetliye aittir. Aynı zamanda durumun ciddiyetini ve bir diyabetlinin hayatını anlatmak amacıyla çekilmiş bir belgeseldir.
İşte birçoğumuzun hayatında yer edinmiş tip 1 diyabet gerçekçi bu belgeseldeki gibi anlatılabilirdi. Bu videoyla durum herseyi ortaya çıkarıyor.
İsveç’te Diyabet vakfının hazırladığı bu video ile okul çağında bir tip 1 diyabetli kız çocuğunun yaşadığı her an kaydedilmiş . Bu videoda en dikkat çeken sahne bir anne ve tip 1 diyabetli çocuğunun duruma bağlı yaşadılarını ayrıntılı bir şekilde gözler önüne sermesi.
Yetkili kişiler tarafından umarızki durumun ciddiyeti daha gerçekçi bir şekilde anlaşılır.
https://www.youtube.com/watch?v=CJbskpcs_XA&t=583s
Tek dileğimiz diyabet teknolojilerinin tüm diyabetliler için SGK tarafından karşılanması.
Kaynak :
https://www.haberturk.com/yazarlar/prof-dr-temel-yilmaz/2229637-uc-buyuk-siyasi-partinin-parlamentodaki-ittifakinin-hikayesi
https://www.youtube.com/watch?v=CJbskpcs_XA&t=583s