İmmünoterapi Tedavileri :
Konu : Oto-immün ve Enflamatuar hastalıklar için geliştirilen yöntemler
Tip 1 Diyabete Karşı Aşı : IFNα Kinoid
Tip 1 diyabet dahil olmak üzere diğer oto-immün hastalıklar ( lupus ) ve diğer onkoloji ve allerji alanları üzerinde çalışan fransız biyoteknoloji firması Neovacs , ADA 2019’da tip 1 diyabet için geliştirdiği aşının çalışma verilerini sundu.
İşte detaylar ;
Neovacs , Kinoids® olarak bilinen tescilli teknolojisiyle otoimmün ve enflamatuar hastalıklar için yeni tedaviler geliştirmektedir.
Bu tedavi yöntemiyle hedef hastanın bağışıklık sisteminin doğal antikorlar üretmesi için uyarılması. Sonrasında da hastalığa neden olan proteinin etkisiz hale getirilmesidir.
Aşı ‘’ IFNα Kinoid ‘’ olarak isimlendirilmektedir.
Biyoteknoloji firması diyabet dışında bir otoimmün hastalığı olan Lupus içinde çalışmalarını sürdürmektedir. Kronik hastalıklar üzerinde çalışan firma bu yeni immünoterapi tedavisini şöyle açıklamaktadır.
Bu terapötik aşılar, hastalıktan sorumlu aşırı üretilmiş sitokinleri (proteinleri) etkisiz hale getiren doğal antikorların üretimini sağlamak için hastanın kendi bağışıklık sistemini kullanır. Örneğin : lupus hastalığında IFN Kinoid tarafından üretilen anti-interferon-alfa (IFNa) antikorları.
Bahsedilen bu Kinoids®, immünojenik hale getirmek için hedeflenen bir sitokinin bir taşıyıcı protein ile kombinasyonudur. Aşağıdaki resimden bunu görmemiz mümkündür.
Ek Notlar :
IFNα : Sitokin
Neovacs Teknolojisi Hakkında :
Çeşitli hastalıklar sitokinlerin aşırı üretilmesiyle karakterizedir. Neovacs Kinoid teknolojisi de bu sitokinleri doğal olmadıklarında immünojenik hale getirir.
Bu aktif immünoterapi, bir taşıyıcı proteinde hedef sitokinin olduğu immünojenik bir kompleksin uygulanmasıyla bir immün yanıt oluşturur. Bu uygulama ( Kinoidin intramüsküler enjeksiyonu ) bir immün tepkiye neden olur ve hedef sitokinlere karşı poliklonal antikorların üretimini uyarır. Böylece sitokinin aşırı üretimini ve farmakolojik etkilerini bloke etmek mümkündür.
Lupus ve Tip 1 Diyabet Hakkında :
Lupus Nedir ?
Lupus , vücudun bağışıklık sistemi kendi doku ve organlarına saldırdığında meydana gelen sistemik bir otoimmün hastalığıdır. Lupus hastalığından kaynaklanan inflammasyon , eklemler , cilt , böbrekler , kan hücreleri , beyin ve kalp olmak üzere birçok farklı vücud sistemini etkileyebilir.
Tip 1 Diyabet Nedir ?
Tip 1 diyabette bağışıklığın insülin üreten beta hücrelerine tam olarak nedeni bilinmeyen saldırısıyla ( otoimmün saldırı ) meydana gelen bir hastalıktır. ( yani zarar görür / yok olur . )
Sistemik Lupus Eritematozus ( SLE ) için Yapılan Çalışmalar :
Lupus hastalığında faydalı etkiler sağladı.
Lupus hastalığı için yapılan çalışmalara göre IFN-K hastaların yüzde 91’inde interferon’u etkisiz kılan antikorların üretilmesine yol açtı.
Lupus’ta başarıyla tamamlanan Faz I / IIa klinik çalışmasında Neovacs, anti-interferon antikorlarının, IFNa kinoidi verilen Sistemik Lupus Eritematöz (SLE) hastalarda IFNa signature ‘ı nötralize edebilen bir biyolojik aktiviteye sahip olduğunu göstermiştir.
Tip 1 Diyabet için Yapılan Çalışma :
Aşının Pre-klinik sonuçları ADA 2019’da sunuldu. Çalışma , Paris Hospital Cochin’deki Diyabet İmmünoloji Bölümünden Dr. Agnès Lehuen ve Pr. Christian Boitard ‘in işbirliğinde yürütüldü.
Sunulanlar arasında IFNa Kinoid ( aşı ) tedavisinin aşağıdaki durumlara yol açtığını ( indüklediği ) doğrulayan çalışma sonuçları yer alıyordu.
1– IFNa Kinoid uygulamasının ardından IFNa’ya karşı güçlü bir nötralize edici antikor üretimi
2– Anti-IFNalfa nötralize edici antikorların kalıcılığına ilişkin olarak Tip 1 Diyabetin başlamasında kayda değer bir gecikme
Çalışmadan Ek Notlar : Diyabet insidansı ve insülit azaldı. ve tip 1 diyabetin ( t1d ) başlamasında gecikme oldu.
Anahtar Kelimeler :
immünojen : Bir hayvana verildiğinde immün yanıtı tetikleyen ve bu immün yanıtın hedefi olan madde.
Kaynak : https://www.lupusresearch.org/updates-in-lupus-clinical-research-from-the-lupus-2019-meeting/ https://neovacs.fr/en/
DOAN, D. MELVOLD, R. VİSELLİ, S. WALTENBAUGH ,C. : İmmünoloji Lippincott Görsel Anlatımlı Çalışma Kitapları ( Nobel Tıp Kitabevleri ) , İstanbul 2013