Geçtiğimiz 15 ve 16 kasım tarihleri arası koç üniversitesi hastanesinde ilk nesil yapay pankreas sistemleri ve ileri teknolojiler programı düzenlendi. Programa sunum yapmak üzere , Yale Üniversitesi tıp fakültesi’nden Doç. Dr Eda Cengiz ve Barbara Davis Diyabet Merkezinden de Dr. Halis Kaan Aktürk katıldı. Konuşmacılar Amerika’da yapay pankreas alanında yapılan çalışmalara değindiler. ve kullanıcı deneyimlerini aktardılar.
Programın düzenlemesinde büyük emeği olan Prof. Dr Şükrü Hatun , aile deneyimlerine daha fazla önem verilmesi gerektiğine , tip 1 diyabetli çocukları olan ailelerinde diyabet yönetiminde önemli rol oynadığını vurguladı. Tip 1 diyabetli çocuklara kulak vermek bizleri geliştirdi. Dedi.
Bunların haricinde değindiği diğer noktalar şunlar oldu :
-Beslenme konusunda magnum gibi yağlı yiyeceklere dikkat edilmesi.
-İnsülinlerde aile deneyimlerine kulak verilmesi gerektiği. Ek olarak lantus’un herhangi bir güvenlik sorunun bulunmadığıydı.
Yapay Pankreas Teknolojileri :
Yapay pankreas’la ilgili Doç. Dr Eda Cengiz , çalışmalardan ve son teknolojilerden bahsetti.
”Bir alet kullananı kadar etkilidir. Daha başındayız. Önümüzdeki yıllarda daha iyi şeyler göreceğiz. ”
Çektiğimiz canlı yayınlara ulaşmak için facebook sayfamızı da ziyaret edebilirsiniz. Doç, Dr, Eda Cengiz’in canlı yayın konuşmalarına aşağıdan ulaşabilirsiniz.
Canlı Yayın , Birinci Kısım ,Konuşmacı , Doç, Dr, Eda Cengiz ( Birinci Gün )
Canlı Yayın , İkinci Kısım ,Konuşmacı , Doç, Dr, Eda Cengiz ( Birinci Gün )
Canlı Yayın , Konuşmacı , Dr , Halis Kaan Aktürk ( Birinci gün )
Dr , Halis Kaan Aktürk ‘ün konuşmasından bazı ayrıntılar ;
Tip 1 diyabette yapay pankreas ve 670G :
1960’lı ve 70’li yıllardan itibaren kocaman bir cihazla işe başlanıldığını daha sonra 1970 ve 80’lerde hızlı bir şekilde ilerlendiğini dile getirdi.
Yapay Pankreas ne anlama geliyor ?
Birçok kişinin belirttiği gibi , şu an yapay pankreas demek için erken , bu terim mühendislik bir terim olarak kullanılmaktadır. Dolayısıyla beklentileri arttırabilir.
Sistem Hakkında :
Bir close loop sistemidir. Glukozu ölçen bir CGM cihazla birlikte , veriler control denilen bir algoritmaya gönderiliyor. Bu algoritmadan gelen sonuçla beraber insülin pompasından hastaya insülin veriliyor.
Bu sistemlerde 3 algoritma kullanılıyor. Bunlar ;
1- PID : Şu anda 670G’de kullanılan bir algoritmadır. Geçmiş ve şu anki sonuca bakarak çalışıyor.
2- MPC
3- Fuzzy Logic
Medtronic 670G ‘nin Özellikleri :
Sistem şunlardan oluşuyor : bir insülin pompası , sensör( Guardian 3 CGM ) ve bir kan şekeri glukometresi. ( Bunların birbiriyle etkileşimi ile çalışıyor.)
Şu anda 7 yaş ve üzeri FDA onaylıdır. ( 2 ve 7 yaş arası FDA ‘dan onay bekliyor. )
Sisteme başlamak için en az 8 ünite insülin kullanılması gerekiyor.
PID algoritmasıyla toplam günlük insülin dozu üzerinden çalışıyor.
Auto mod denilen bir mod ile her beş dakikada bir mikro boluslar ( küçük dozda insülinler ) gönderiliyor. ( normal insülin pompalarında olan manual moduda bulunuyor.)
Hedef kan şekeri 120 mg/dL ( auto mode için )
Auto mod’a başlama süreleri değişiyor : normalde 48 saat denilen ısınma işleminin ardından hasta oto mod’a başlıyor. Tabi bu süreç hastane protokollerine göre değişiyor. kimisi 3 gün yapabiliyor. ( Barbara davis diyabet merkezi’nde 1 hafta )
Hipoglisemi ve hiperglisemi alarmları bulunuyor.
3 tane mod’a sahip : Manual , oto ve safe modları. Oto mod için güvenilir veriler olmadığında sistem sizi ya manual mod’a ya da safe moduna atıyor.
Auto mode’dan çıksanız bile insülin almaya devam ediyorsunuz. Sadece bu sistemin değil , sizin kontrolünüzde oluyor.
Sürekli Glikoz Ölçüm Sistemi – Guardian Sensör 3 :
Bu sensör medtronic 670G’de kullanılıyor.
MARD değeri %9.6’dır. Bu , sensörünüz ile o anki kan şekeri değeriniz arasındaki farkı gösteriyor. Ne kadar düşük ise o kadar iyidir. ( 10 değerinin altında olması iyi demektir. )
Bu sensör , bağlıyken , Kan şekerinin belirlenen bir değerin altına ulaşması ( örneğin 70 mg/dl )halinde sistem insülin iletimini kesiyor.
Günde 3 – 4 kez parmaktan kalibrasyon yapılması gerekiyor. ( Yani kısaca bu sistemi kullanmanız için günde 3 ve 4 sefer parmaktan ölçüm yapmanız gerekiyor. )
7 gün kullanılabiliyor.
Ek not : Şimdiden bilgiyi aktaralım. 670G hamile hastalar için uygun değil.