21.6 C
Istanbul
Pazar, Mart 16, 2025
Advertisement
Ana SayfaBeta HücreleriAnti CD3 Monoklonal Antikor Tedavisi

Anti CD3 Monoklonal Antikor Tedavisi

Antikor- Bazlı Tedaviler :

Tip 1 diyabette bağışıklığın insülin üreten hücrelere olan tepkisini durdurmak için antikor-bazlı tedaviler geliştirilmiştir.

Resim Kaynak / İmage Source : An Anti-CD3 Antibody, Teplizumab, in Relatives at Risk for Type 1 Diabetes

1986 yılında ilk onay alan bir antikor Muromonab’ın ardından aşağıdaki örnekteki gibi diğer antikorlar geliştirilmiştir.


Pubmed başta olmak üzere teplizumab ile ilgili yıllardır yayınlanan birçok çalışma’da insülin üretiminin uzaması , beta hücre fonksiyonunu artması gibi önemli noktalar dikkat çekmektedir. Birkaç ay önce de 76 katılımcının yer aldığı çalışma neticelerini sizlerle paylaşmıştık.

- Advertisement -

Teplizumab ile ilgili daha önce yapılan çalışmalardan alınan bazı önemli noktalar ;

Beta hücre fonksiyonunu koruduğu gösterildi.

Expert Opin Biol Ther. 2014 Mar;14(3):377-85. doi: 10.1517/14712598.2014.881797.

- Advertisement -

İnsülin üretimini koruduğuna dair sonuca varıldı

Diabetes. 2013 Nov;62(11):3766-74. doi: 10.2337/db13-0345. Epub 2013 Jul 8.

Teplizumab’la ilgili çalışma bilgilerine ulaşmak için tıklayın.

Antikorlar genel itibariyle vücuddaki spesifik molekülleri tanıyıp onlara bağlanır. Teplizumab’da CD3 denilen T hücreleri üzerindeki bir molekülü tanır.

Teplizumab Hakkında :

Anti-CD3 antikorlar ( örneğin teplizumab ) ,hem efektör T hücre sayılarını azaltarak , hem de adaptif treg’lerin gelişimini başlatarak işlev görür.

Teplizumab , pankreasta insülin üreten hücrelerin yok edilmesinden sorumlu bağışıklık hücrelerini ( spesifik beyaz kan hücreleri )durduran bir antikordur.

Tip 1 diyabet , bağışıklık sisteminin T hücreleri , vücudun kendi insülin üreten hücrelerine yanlışlıkla saldırdığı zaman gelişir.  Aslında otoimmün hastalık kategorisinde yer alan bu durum düzenleyici T hücrelerinin eksikliğinde , bağışıklıktaki diğer T hücrelerinin ( altgruplarının ) dengesizliğinden kaynaklanır. 

Teplizumab’ın Özellikler :

DC’ler ( antijen sunan hücre ) ile T hücresinin birbirine bağlanmasını önler ( yukarıdaki ilk görselden görebilirsiniz.) :  T hücre aktivasyonuna neden olan DC’ler ve T hücresi arasındaki bu etkileşim , otoimmün hastalıklar dahil olmak üzere bağışıklık tepkisinin ilerlemesini etkileyebilir.

TCR veya ko-stimülatör moleküller ile APC’lerdeki reseptörler arasındaki etkileşimi bozar veya önler.

– C peptit’teki düşüşü azaltmaktadır.( yapılan çalışmalar gösterdi. )

– Beta hücrelerinin yıkımını azaltmak için T hücrelerini hedefler.

– T hücre aktivasyonunu engeller.

– Beta hücre fonksiyonunu korur.

Teplizumab ile T hücre reseptör ile APC ‘nin etkileşimlerinin bloke edilmesi  :Teplizumab aktif olmuş T hücreleri üzerindeki CD3’e bağlanır. Böylece T hücreleri üzerindeki reseptörle  APC ( antijen sunan hücreler ) reseptörleri arasında oluşacak etkileşimi engeller.  Peki bu etkileşim normalde engellenmezse ne olur ? Oto -immün hastalıkları dahil olmak üzere bağışıklık tepkisinin ilerlemesi söz konusu olur.

Anahtar Kelimeleri :

Effektör T hücresi : pankreastaki beta hücrelerine saldıran hücreler. Tip 1 diyabet , ” oto reaktif CD4 + ve CD8 + T lenfositleri ” tarafından beta hücrelerin yok edildiği , bir otoimmün durumudur.

Referanslar :

An Anti-CD3 Antibody, Teplizumab, in Relatives at Risk for Type 1 Diabetes. Herold KC, Bundy BN, Long SA, Bluestone JA, DiMeglio LA, Dufort MJ, Gitelman SE, Gottlieb PA, Krischer JP, Linsley PS, Marks JB, Moore W, Moran A, Rodriguez H, Russell WE, Schatz D, Skyler JS, Tsalikian E, Wherrett DK, Ziegler AG, Greenbaum CJ; Type 1 Diabetes TrialNet Study Group. N Engl J Med. 2019 Jun 9. doi: 10.1056/NEJMoa1902226.

Kaynak : https://www.sciencedirect.com/topics/neuroscience/teplizumab

- Advertisement -

UYARI

Yayın politikamız gereği yapılan paylaşımların kaynak gösterilmeden paylaşılması yasaktır. 

- Paylaşımlarda alıntı yapılırken yazarın ( örneğin: diyabetgelismeleri.com ) belirtilmesi zorunludur. 

 

 

CEVAP

Yorum yap
Adınızı lütfen buraya giriniz

Tip 1 Diyabetle Yaşam: Zorluklar, Öğrenilenler ve Umut

0
Bir tip 1 diyabetli Olarak yazıyorum. Tip 1 diyabetle yaşamaya alışmak, uzun ve çetrefilli bir süreç. Eğer, Tip 1 diyabet ile yeni tanıştıysanız işler o zaman biraz karışık gelebilir. 2008 yılında, henüz 10 yaşındayken, tıpkı yaşıtlarım...

15-Günlük Dexcom G7 Sistemi

0
Dexcom, sürekli glikoz izleme (CGM) sistemlerini geliştirmeye devam ediyor. Firma, Dexcom G7’nin 15 günlük versiyonu için hazırlıklarını sürdürürken, Dexcom One ve Dexcom Stelo gibi farklı sensör modelleri üzerinde de çalışıyor. Bu sensörlerin de 15...

SENSÖR RAPORU VE REÇETESİ YAZIMI

0
SENSÖR RAPORU VE REÇETESİ YAZIMI KONUSUNDA SON BİLGİLERBugün itibarıyla SGK sistemindeki teknik sorun halledilmiş görünmektedir. Rapor ve reçete yazılabiliyor ve firmalar da hazırlıklarını bitirmiş durumdadır. Bu bilgiler çerçevesinde pazartesi’den itibaren işler yoluna girmiş sayılabilir. Peki,...

T1D Tedavisinde İlk Klinik Sonuçlar

0
Sana Biotechnology firması, Tip 1 Diyabet Çalışmasında Kayda Değer Klinik Sonuçları bildirdi. Bu sonuçlar bağışıklık baskılayıcı olmadan hücre tedavisi görerek insülin üretimi sağlayan bir hastadan elde edildi.Çalışmadan elde edilen kayda değer kısa bulgular...

Diyabet ve İş Hayatı

0
İş Yerinde Diyabetle Yaşam: Zorluklar ve Çözüm ÖnerileriDiyabet ve İş HayatıDiyabeti olan birçok kişi üretken bir iş gücüne sahip olsa da, diyabetin zaman zaman ortaya çıkan zorlukları nedeniyle çeşitli engellerle karşılaşabileceği bilinmektedir.  Diyabet yönetimi,...

En Popüler Yazılar