Yayınlanan bilimsel çalışmalar
Hibrit Kapalı Devre Tedavisi ile Egzersiz :
Egzersiz insülin duyarlılığını arttırır. Ancak egzersiz ile birlikte vücutta aktif insülin hipoglisemiye davetiye çıkarabilir. Peki bu durum hibrit kapalı devre sistemlerinde nasıl engellenebilir ?
önce tanıyalım :
Hibrit Kapalı Devre Sistemi Nedir ?
Kan şekeri değerlerine göre otomatik bazal insülini ayarlayıp gönderen sistemlerdir. Sistemin amacı hastanın kan şekerini hedef aralığında olabildiğince uzun bir süre tutabilmektir. Ancak şu akıldan çıkarılmamalıdır sistem şu anda tam anlamıyla bir yapay pankreas değildir . Çünkü sadece insülin hormonuyla otomatik bazal insülin iletimi sağlamaktadır.
Barbara davis diyabet merkezi’nin tip 1 diyabetli çocuklarda uyguladığı çalışmalar aşağıda önemli noktaları ortaya koymaktadır.
Ekibin metodu
Az alınan karbonhidrat/ karbonhidrat yok + egzersiz boyunca kullanılan ‘’ temp target ‘’ özelliği = hipoglisemide azalma
Giriş : Hibrit kapalı devre sistemlerinde egzersiz öncesi karbonhidrat tüketimi otomatik bazal insülin iletimiyle birlikte düşük kan şekeriyle sonuçlanmakta.
Yani alınan besin , egzersiz sırasında yüksek kan şekerine sebep olmakta.ve sonra otomatik bazal insülin iletiminde bir artışla birlikte egzersiz esnasında hipoglisemi durumu görülmektedir. Barbara davis diyabet merkezinin yaptığı çalışmalar’a göre egzersiz öncesi karbonhidratların azaltılmasıyla ve ’’ temp target ‘’özelliğin kullanılmasıyla aktivite esnasında hipoglisemi ( düşük kan şekeri durumu ) azaltılabilir.
Ek bilgiler :
Pretreat : hipoglisemiyi egzersiz öncesinde besin tüketimiyle tedavi etmek.
Resim kaynak / Source : EXERCISE USING HYBRID CLOSED LOOP THERAPY: LESSONS FROM PEDIATRICS , Samantha Lange , Laurel H. Messer
Aşağıda tip 1 diyabetli bir çocuk hastada ” bölüm 1 , bölüm 2 ve bölüm 3 olmak üzere farklı şekilde metotlar uygulanmış ve bunların sonuçları incelenmiştir.
Bölüm 1 ( sadece 15 karbonhidrat )
Öğleden sonra saat 14.30 ‘da 15 karbonhidrat alınmış . Bunun için bir insülin yapılmamış . Ayrıca aktivite öncesi cihaz’da yer alan” Temp Target ” denilen bir özellikte kurulmamış.
Hasta 2 kez hipoglisemi durumu yaşamış :
–Saat 16.00’da cihaz 83 ( SG / sensör glukozu ) aşağıya ok işareti göstermiş.
–Saat 18.00’da 73 kan şekeri ( BG / parmak ölçümü )
Bölüm 2 ( karbonhidrat + bolus + temp target )
Saat 14.30’da bir besin alınmış ve besinin karbonhidratı için vücuda insülin gönderimi sağlanmış. Aktivite öncesi ” temp target ” özelliği ayarlanmış. hasta daha sonra egzersize başlamış ve hipoglisemi yaşamış.
Bölüm 2 ek not : egzersiz öncesi alınan karbonhidrat otomatik bazal sistemiyle insülin iletiminde bir artışa neden olmuş. Ki buda hipoglisemiye yol açmış.
Bölüm 3 ( 5 karbonhidrat + temp target )
Egzersiz öncesi karbonhidrat miktarı azaltılmış. Yani 5 karbonhidrat alınmış. ve ” temp target ” özelliği ayarlanmış. Cihazın gösterdiği sensör glukozunda bir azalma tespit edilmiş. Otomatik bazal insülin iletimi kesilmiş. Cihaz saat 16.00’da düşük SG alarmı vermiş. ( Parmaktan ölçüm 119 ) Ancak hasta düşük kan şekeri tedavisi almamış.
Özet bir şekilde anlatmak gerekirse egzersiz öncesi alınan besin ( CHO / karbonhidrat ) egzersizde kan şekerini yükseltmekte . Daha sonra buna bağlı olarak otomatik bazal iletiminde bir artış söz konusudur. Tüm bunlar olurken fiziksel aktivitenin de yaratacağı etki hipoglisemiye sebebiyet vermektedir. Ancak görünen o ki çalışmalarda gösterilen bu metot hipoglisemiyi azaltmıştır.
Anahtar Kelimeler :
Temp target : hibrit kapalı devre sistemindeki bu özellik aktivite esnasında geçici olarak kan şekeri hedef değerinin değiştirilmesine olanak tanır. Örneğin 120 mg/dL ‘den 150 mg/dL değerine ayarlanması gibi ( Bu özellik MiniMed 670G ‘de bulunmaktadır. ) Pompa oto modda ( otomatik bazal iletimi ) iken ayarlanabilir.
Aktif insülin : Vücudda etkisini henüz tamamlamamış insülini ifade eder.
Yayınlana bu çalışma Barbara Davis diyabet merkezin’e aittir.
Anahtar Kelimeler :
tip 1 diyabette son gelişmeler 2019 , tip 1 diyabet ,
Kaynak : https://www.morressier.com/event/attd2019/5c34666fe668b9000b9f8bde?page=5