8.9 C
Istanbul
Perşembe, Ocak 23, 2025
Advertisement
Ana Sayfadiyabet gelişmeleriDiyabetik Retinopatiyi Önleyebilecek Protein

Diyabetik Retinopatiyi Önleyebilecek Protein

Joslin Diyabet Araştırmacıları Diyabetik Retinopatiyi Önleyebilecek Bir Göz Proteinini Ortaya Çıkardı. 

Joslin Diyabet Merkezi’nden araştırmacılar, diyabetik göz hastalığına karşı koruma sağlayan ve onu tedavi eden bir protein buldu. Bu protein ‘’ Retinol Bağlayıcı Protein 3 ( RBP3) ‘’ olarak adlandırılmaktadır. Çalışma raporu ‘’ Science Translational Medicine‘’ da yayınlandı.

Çalışma, RBP3’ün, retinal EC’ler ve Müller hücrelerinde hipergliseminin etkilerini iyileştirme kabiliyeti sayesinde şiddetli DR ( Diyabetik Retinopati ) gelişimine karşı korunmada önemli bir rol oynayabileceğini öne sürdü.

Ekibe göre ortaya çıkarılan bu proteinin korunması ( fotoreseptörlerden takviye veya arttırılmış ekspresyon yoluyla ) diyabetin neden olduğu hastalıklara karşı güç sağlayabilir.

Diyabetlilerde uzun süren yüksek kan şekeri seviyeleri nedeniyle komplikasyon gelişme riski yüksek. Bunlar arasında damar hasarı , böbrek hastalığı ve göz hastalığı yer alabilmektedir. Joslin araştırmacıları 15 yıl boyunca çalışmanın bir parçası olarak hastaları izledi. ve yüzde 35’inin yüksek kan şekeri seviyeleri olduğunda dahi retinopatiden korunduğuna vurgu yaptı. 

- Advertisement -

Deneme’de hastaların gözünden alınan örnekler baz alındı.( Biyopsi ) Daha sonra diyabetik retinopatisi olmayanlarda ( korunan göz ) ve olanlarda ( korunmayan göz ) herhangi bir proteinin seviyesi ne durumda ? ( hastalık olmayan gözlerde bu seviyeler olmayanlara göre daha mı yüksek ya da değil ? ) bunun belirlenmesi için birçok proteinin incelemesi yapıldı.

ve içlerinden sadece RBP3’ün arttığı fark edildi. Bunun gerçektende aranan koruyucu faktör olup olmadığını saptamak için de , fare modellerinde normal ve artan RBP3 ekspresyonunun karşılaştırmasını yapacak deneyler yapıldı. Çalışmanın sonucunda anlaşıldı ki yeterince yüksek seviyelerde RBP3 , diyabetik retinopatinin gelişmesini engellemekte. 

- Advertisement -

Ek Notlar :

RBP3 ekspresyonu artmış fareler, diyabetik retinopatinin gelişmesinden korundu.

– Diyabetik retinopatinin önlenmesi ve tedavisi için bu spesifik protein kullanılabilir.

Sonuç :

Proteinin göz hastalığının neden olduğu hasara karşı koyması , gözün içindeki vitreus olarak isimlendirilen bölüme enjekte edilmesiyle anlaşıldı.

Bulgular : İntravitreal RBP3 enjeksiyonu veya retinal RBP3 aşırı ekspresyonu ( overexpression ) , vasküler endotel büyüme faktörüne ve diyabet kaynaklı vasküler retinal geçirgenliğe karşı koruma sağladı. ( sıçanlarda ) / retinal endotel ve Müller hücrelerine glikoz alımını önemli ölçüde inhibe etti ve daha sonra VEGF ve IL-6 ekspresyonunu azalttı. ( fizyolojik seviyelerde )

Şiddetli retinopatisiyle birlikte tip 1 diyabeti olanların gözünün retina ve vitreus’unun içinde RBP3 ekspresyonunda yaklaşık beş kat azalma olduğu da diğer belirtilenler arasında.

Çalışmanın yetkilisi George King , sözlerini şu şekilde ifade etti.

‘’ Gözün vitreus kısmındaki ve retinasındaki RBP3’ün seviyesi , diyabetik göz hastalığı olmayanlarda olanlardan daha yüksekti. Bu gözlemlere dayanarak , biliyoruz ki RBP3 hayvan modellerde moleküler yöntemlerle aşırı eksprese edildiği takdirde , diyabetik göz hastalığının başlaması engellenebilir. RBP3 ‘ü diyabetik farelerinin gözlerinin vitreus kısmına enjekte ettiğimizde ,  göz hastalığının neden olduğu erken değişimlerin bazısını engellemiş olduk. ‘’  Dedi.

Gözün retina bölümünde bu proteinin azalmasına neyin sebep olduğu öğrenildiği takdirde diyabetik retinopati için yeni tedaviler geliştirilebilir.

Referanslar :

Hisashi Yokomizo, Yasutaka Maeda, Kyoungmin Park1, Allen C. Clermont,
Sonia L . Hernandez, Ward Fickweiler  , Qian Li, Chih-Hao Wang, Samantha M. Paniagua, Fabricio Simao, Atsushi Ishikado, Bei Sun, I-Hsien Wu, Sayaka Katagiri, David M. Pober, Liane J. Tinsley, Robert L. Avery, Edward P. Feener, Timothy S. Kern, Hillary A. Keenan, Lloyd Paul Aiello, Jennifer K. Sun, George L. King , Retinol binding protein 3 is increased in the retina of patients with diabetes resistant to diabetic retinopathy , Science Translational Medicine , 2019 , DOI: 10.1126/scitranslmed.aau6627.

- Advertisement -

UYARI

Yayın politikamız gereği yapılan paylaşımların kaynak gösterilmeden paylaşılması yasaktır. 

- Paylaşımlarda alıntı yapılırken yazarın ( örneğin: diyabetgelismeleri.com ) belirtilmesi zorunludur. 

 

 

CEVAP

Yorum yap
Adınızı lütfen buraya giriniz

SENSÖR RAPORU VE REÇETESİ YAZIMI

0
SENSÖR RAPORU VE REÇETESİ YAZIMI KONUSUNDA SON BİLGİLERBugün itibarıyla SGK sistemindeki teknik sorun halledilmiş görünmektedir. Rapor ve reçete yazılabiliyor ve firmalar da hazırlıklarını bitirmiş durumdadır. Bu bilgiler çerçevesinde pazartesi’den itibaren işler yoluna girmiş sayılabilir. Peki,...

T1D Tedavisinde İlk Klinik Sonuçlar

0
Sana Biotechnology firması, Tip 1 Diyabet Çalışmasında Kayda Değer Klinik Sonuçları bildirdi. Bu sonuçlar bağışıklık baskılayıcı olmadan hücre tedavisi görerek insülin üretimi sağlayan bir hastadan elde edildi.Çalışmadan elde edilen kayda değer kısa bulgular...

Diyabet ve İş Hayatı

0
İş Yerinde Diyabetle Yaşam: Zorluklar ve Çözüm ÖnerileriDiyabet ve İş HayatıDiyabeti olan birçok kişi üretken bir iş gücüne sahip olsa da, diyabetin zaman zaman ortaya çıkan zorlukları nedeniyle çeşitli engellerle karşılaşabileceği bilinmektedir.  Diyabet yönetimi,...

Sensörler Artık SGK tarafından karşılanacak

0
Sensörler SUT Kapsamına Alındı: Diyabet Yönetiminde Önemli Bir AdımSağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) yapılan düzenleme ile sensörler artık 2-18 yaş grubu çocuklar için geri ödeme kapsamına alındı. Bu, 7 yıllık mücadalenin sonucunda önemli bir karar....

FreeStyle Libre 2 Plus Artık Omnipod 5 Sistemiyle Uyumlu

0
Omnipod 5 Otomatik İnsülin gönderim (AID) Sistemi Amerika Birleşik Devletleri'nde Abbott firmasının FreeStyle Libre 2 Plus CGM sensörüyle artık uyumlu. Sistemin halihazırda Dexcom'un G6 ve G7 sürekli glikoz sistemleriyle de (CGM'ler) uyumluluğu bulunuyor.Firma tarafından...

En Popüler Yazılar