9.3 C
Istanbul
Perşembe, Kasım 28, 2024
Advertisement
Ana Sayfadiyabet gelişmeleriGelişme : Diyabetik Retinopati Tedavisi için FDA Onayı

Gelişme : Diyabetik Retinopati Tedavisi için FDA Onayı

13 mayıs salı günü biyoteknoloji firması Regeneron Pharmaceuticals , FDA’nin EYLEA® (aflibercept)  göz enjeksiyonunu retinopatinin tüm evrelerinin tedavisi için onayladığını açıkladı. Regeneron’un başkanı  George D. Yancopoulos, M.D., Ph.D., onayla ilgili olarak EYLEA ‘ nın çıtayı bir kez daha yükselttiğini vurguladı.

FDA ( Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi ) , ” PANORAMA ( Faz 3 / Phase 3) ” olarak adlandırılan deneme çalışmalarından 6 aylık ve 1 yıllık verilere göre bu kararı verdi.

Bildiğimiz üzere milyonlarca insan diyabetik retinopatinin ilerlemesi nedeniyle görme kaybı yaşamakta. ve yaklaşık 8 milyon insanın bu hastalıktan müzdarip olduğu tahmin edilmektedir.

- Advertisement -

Vasküler endotel büyüme faktörü (VEGF) inhibitörü olan EYLEA® (aflibercept) daha önce neovasküler (Islak) yaşa bağlı maküler dejenerasyon (AMD) , retina ven tıkanıklığı sonrası makula ödemi (RVO) ve diyabetik makula ödemi (DME) hastalıkları için ABD’de FDA tarafından onaylanmıştı. Artık diyabetik retinopati tedavisi için de kullanılabilecek.

- Advertisement -

Diyabetik Retinopati Nedir ?

Diyabetik Retinopati , diyabetlilerde en yaygın görme kaybı sebebidir. Gözün retinasındaki kan damarları şiştiğinde / zarar gördüğünde veya düzensiz büyümeye başladığında Diyabetik Retinopati meydana gelir. Diyabetik Retinopati bir diyabet komplikasyonudur. 

Not : Gözün retinasına olan herhangi bir hasar retinopatidir. 

Sebebi Nedir ?

Ek Not :  DR ( diyabetik retinopati ) , çok fazla miktarda şeker retinadaki damarlara zarar verdiğinde olur. Sonuç itibariyle ;

–       Retina yeterince kan ve besin alamaz.

–       Kan damarları retinaya sıvı sızdırabilir.

Retinopatinin 4 safhası vardır.

Hafif Proliferatif Diyabetik Retinopati  : ’’ Mikroanevrizmalar ‘’ denilen retinanın ince damarlarında balon şeklinde olan küçük alanlar retinanın içine doğru sıvı sızdırabilir. Bu hastalığın en erken safhasında meydana gelir.

Orta Non – Proliferatif Diyabetik Retinopati :  Hastalık ilerledikçe Kan damarları şişebilir ve tahrip olabilir. Ayriyetten kanı taşıma kabiliyetlerini kaybedebilirler. Hem retinanın görünümünün değişmesine sebep olur hemde diyabetik makula ödemine sebep olabilir.

Şiddetli Non- Proliferatif Diyabetik Retinopati :  Birçok kan damarı bloke olur. Retinanadaki bölgelere kan akışını sağlama görevini kaybeder. Retinadaki bu bölgeler , retinaya yeni damarları büyütmesi için sinyali veren büyütme faktörlerini salgılar.

Proliferatif Diyabetik Retinopati :   Bu son safhada retina tarafından salgılanan büyüme faktörleri kan damarlarının ( yeni ) büyümesine sebep olur. Yeni kan damarları narin , hassas olur Bundan dolayı kanama ve sızıntının olma ihtimali yüksektir.(  Not : damarların büyümesi retinada ve gözün arkasını dolduran vitreus jelinin içine doğrudur. )

National Eye Instute  (NEI) / American Optometric Association

EYLEA® (aflibercept)  , vasküler endotel büyüme faktörünü inhibe ederek etki eder. ( VEGF ) Bu büyüme faktörleri anormal damarların büyümesine ve sıvının sızmasına sebep olabilir. İşte EYLEA bunu engeller.

Yapılan Çalışmalar

Çalışma’da Non – Proliferatif Diyabetik Retinopatisi olan hastalar yer aldı. Her 8 hafta EYLEA enjeksiyonu uygulanan hastaların %80’i kontrol grubunun %15’ine oranla önemli oranda iyileşme belirtileri gösterdi.

EYLEA şu hastalıklar içindir

Neovasküler (Islak) Yaşa Bağlı Maküler Dejenerasyon (AMD)

Retina Ven Tıkanıklığı Sonrası Makula Ödemi (RVO)

Diyabetik Makula Ödemi (DME)

Diyabetik Retinopati (DR)

Kaynak :

https://beyondtype1.org/fda-approves-eylea/.

https://www.medscape.com/viewarticle/913006

- Advertisement -

UYARI

Yayın politikamız gereği yapılan paylaşımların kaynak gösterilmeden paylaşılması yasaktır. 

- Paylaşımlarda alıntı yapılırken yazarın ( örneğin: diyabetgelismeleri.com ) belirtilmesi zorunludur. 

 

 

CEVAP

Yorum yap
Adınızı lütfen buraya giriniz

FreeStyle Libre 2 Plus Artık Omnipod 5 Sistemiyle Uyumlu

0
Omnipod 5 Otomatik İnsülin gönderim (AID) Sistemi Amerika Birleşik Devletleri'nde Abbott firmasının FreeStyle Libre 2 Plus CGM sensörüyle artık uyumlu. Sistemin halihazırda Dexcom'un G6 ve G7 sürekli glikoz sistemleriyle de (CGM'ler) uyumluluğu bulunuyor.Firma tarafından...

Yeni Tanılı Tip 1 Diyabetliler için Rehber

0
Bundan birkaç ay önce veya hatta birkaç hafta önce T1D tanısı almış olabilirsiniz. Bu yazı sizler için kısa bir rehber niteliğinde olacak;Tip 1 diyabetli iseniz, pankreasınız insülin üretmiyor demektir. Bu süreçte kan şekeri...
T1D Tedavisi Alan Bir Hastadan Olumlu Bulgular Paylaşıldı

T1D Tedavisi Alan Bir Hastadan Olumlu Bulgular Paylaşıldı

0
T1D Tedavisinde Yeni Bir Dönem : Kök hücre nakli yapılan ilk T1D hastasından kayda değer bulgular paylaşıldı. Tedavi ile birlikte vücudunda insülin üretimi olduğu bildirildi.Yapılan çalışma, 25 yaşında Tip 1 diyabetli bir kadın hastada,...
Tandem t:slim X2 İnsülin Pompası Artık AB’de Lyumjev ile Uyumlu

Tandem t:slim X2 İnsülin Pompası Artık AB’de Lyumjev ile Uyumlu

0
Yapay pankreas teknolojileri, tip 1 diyabet (T1D) tedavisinde diyabet yönetiminin önemli bir unsuru olmaya devam ediyor. Bu teknolojilerin bir parçası olan sürekli glikoz ölçüm sistemlerinin (CGM) yanı sıra, mevcut insülinlerin etkinliğinin artırılması da...

T1D Önleme Çalışmaları: 

0
Deneysel bir monoklonal antikorun (mAb43) fare modelleri ile yapılan bir çalışmada tip 1 diyabetin başlamasını engelleyebileceği tespit edildi.Araştırmacılar, ilacın benzersiz olduğunu belirterek, insülin üreten pankreatik beta hücrelerini doğrudan hedef aldığını ve bu hücreleri, vücudun...

En Popüler Yazılar