13 mayıs salı günü biyoteknoloji firması Regeneron Pharmaceuticals , FDA’nin EYLEA® (aflibercept) göz enjeksiyonunu retinopatinin tüm evrelerinin tedavisi için onayladığını açıkladı. Regeneron’un başkanı George D. Yancopoulos, M.D., Ph.D., onayla ilgili olarak EYLEA ‘ nın çıtayı bir kez daha yükselttiğini vurguladı.
FDA ( Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi ) , ” PANORAMA ( Faz 3 / Phase 3) ” olarak adlandırılan deneme çalışmalarından 6 aylık ve 1 yıllık verilere göre bu kararı verdi.
Bildiğimiz üzere milyonlarca insan diyabetik retinopatinin ilerlemesi nedeniyle görme kaybı yaşamakta. ve yaklaşık 8 milyon insanın bu hastalıktan müzdarip olduğu tahmin edilmektedir.
Vasküler endotel büyüme faktörü (VEGF) inhibitörü olan EYLEA® (aflibercept) daha önce neovasküler (Islak) yaşa bağlı maküler dejenerasyon (AMD) , retina ven tıkanıklığı sonrası makula ödemi (RVO) ve diyabetik makula ödemi (DME) hastalıkları için ABD’de FDA tarafından onaylanmıştı. Artık diyabetik retinopati tedavisi için de kullanılabilecek.
Diyabetik Retinopati Nedir ?
Diyabetik Retinopati , diyabetlilerde en yaygın görme kaybı sebebidir. Gözün retinasındaki kan damarları şiştiğinde / zarar gördüğünde veya düzensiz büyümeye başladığında Diyabetik Retinopati meydana gelir. Diyabetik Retinopati bir diyabet komplikasyonudur.
Not : Gözün retinasına olan herhangi bir hasar retinopatidir.
Sebebi Nedir ?
Ek Not : DR ( diyabetik retinopati ) , çok fazla miktarda şeker retinadaki damarlara zarar verdiğinde olur. Sonuç itibariyle ;
– Retina yeterince kan ve besin alamaz.
– Kan damarları retinaya sıvı sızdırabilir.
Retinopatinin 4 safhası vardır.
Hafif Proliferatif Diyabetik Retinopati : ’’ Mikroanevrizmalar ‘’ denilen retinanın ince damarlarında balon şeklinde olan küçük alanlar retinanın içine doğru sıvı sızdırabilir. Bu hastalığın en erken safhasında meydana gelir.
Orta Non – Proliferatif Diyabetik Retinopati : Hastalık ilerledikçe Kan damarları şişebilir ve tahrip olabilir. Ayriyetten kanı taşıma kabiliyetlerini kaybedebilirler. Hem retinanın görünümünün değişmesine sebep olur hemde diyabetik makula ödemine sebep olabilir.
Şiddetli Non- Proliferatif Diyabetik Retinopati : Birçok kan damarı bloke olur. Retinanadaki bölgelere kan akışını sağlama görevini kaybeder. Retinadaki bu bölgeler , retinaya yeni damarları büyütmesi için sinyali veren büyütme faktörlerini salgılar.
Proliferatif Diyabetik Retinopati : Bu son safhada retina tarafından salgılanan büyüme faktörleri kan damarlarının ( yeni ) büyümesine sebep olur. Yeni kan damarları narin , hassas olur Bundan dolayı kanama ve sızıntının olma ihtimali yüksektir.( Not : damarların büyümesi retinada ve gözün arkasını dolduran vitreus jelinin içine doğrudur. )
National Eye Instute (NEI) / American Optometric Association
EYLEA® (aflibercept) , vasküler endotel büyüme faktörünü inhibe ederek etki eder. ( VEGF ) Bu büyüme faktörleri anormal damarların büyümesine ve sıvının sızmasına sebep olabilir. İşte EYLEA bunu engeller.
Yapılan Çalışmalar
Çalışma’da Non – Proliferatif Diyabetik Retinopatisi olan hastalar yer aldı. Her 8 hafta EYLEA enjeksiyonu uygulanan hastaların %80’i kontrol grubunun %15’ine oranla önemli oranda iyileşme belirtileri gösterdi.
EYLEA şu hastalıklar içindir
Neovasküler (Islak) Yaşa Bağlı Maküler Dejenerasyon (AMD)
Retina Ven Tıkanıklığı Sonrası Makula Ödemi (RVO)
Diyabetik Makula Ödemi (DME)
Diyabetik Retinopati (DR)
Kaynak :
https://beyondtype1.org/fda-approves-eylea/.
https://www.medscape.com/viewarticle/913006