Massachusetts teknoloji enstitüsü ( MIT ) tarafından insülin iletimini sağlayacak bir hap geliştirildi.
Son yüz yıldır birçok doktor ve bilim adamı insülinin oral bir şekilde iletilmesini sağlayacak yöntem üzerinde çalışmıştır. Ancak problemlerden bir tanesi de gastrointestinal sistem duvarının insülin gibi büyük moleküllerin alımını engellemesi olmuştur. Üstelik mide’nin içinde bulunan asid’in insüline zarar verme durumu da söz konusudur. Sonuç itibariyle Massachusetts teknoloji enstitüsü ( MIT ) ‘den Araştırma ekibi bu hapla hem insülinin dış etkenler’den zarar görmesini engellemiş hemde bu bariyer probleminin üstesinden gelmeye çalışmıştır.
” SOMA ( stands for self-orienting millimeter-scale applicator ) ” olarak belirtilen Hap’ın boyutu yaklaşık bir yaban mersini kadar ve bir kaplumbağa kabuğu şeklindedir.
Kapsül , insülin yüklü küçük bir iğne içermektedir. Ağızdan mideye girip , sabit duracak hale geldikten sonra içindeki iğnenin mide duvarına girmesiyle vücuda insülin iletimi sağlanmış oluyor.
Resim Kaynak / Source : abcnews
Araştırmacılar’ın düşünceleri mide de acı reseptörlerinin bulunmamasından hastaların iğne acısını hissetmeyeceği yönünde.
Afrika’da bulunan Leopar Kaplumbağalarda da olduğu gibi bu kapsül , mide duvarına bağlanmak için kendi kendine yönünü ayarlayabilmektedir. Örneğin yuvarlanan bir kaplumbağanın kabuğu sayesinde dengesini sağlayabilmesi gibi. Zaten bu hap’ın geliştirilmesinde kaplumbağanın bu özelliğinden esinlenilmiştir.
Kapsülün içindeki iğne sıkıştırılmış bir yaya bağlıdır. Kapsül mideye indiğinde , midenin içindeki sıvı kapsülde bulunan şeker diskinin ( şekerden yapılan disk ) erimesini sağlar. ve böylece yayın bırakılmasıyla iğne enjekte edilir. İnsülin iletilmiş olur.
Yapılan çalışmalar , kapsülün kan şekeri seviyelerini düşürmek için yeterli insülini iletebildiğini göstermiştir.
Özellikler :
Kapsül mideye indikten sonra ,mide dokusunun en üst tabakasının içine insülin iletimi sağlıyor.
Bir diğer özellikte midede kasılmalarla hareket olduğunda kapsülün devrilmemesi.
Mide duvarının kas ( müsküler ) dokusu ilacın yerleşme süresince doğal bir bariyer görevi görmekte ve delinme riskini önlemektedir.
Kapsül insülin iletimini sağladıktan sonra vücudun içinden güvenli bir şekilde geçiş sağlıyor.
İnsülin alımı hapın mideye inmesinden sonraki birkaç dakika içinde başlıyor ve gün boyu devam ediyor.
Hayvan çalışmaları :
Domuzlar’a uygulanan çalışmada şunlar gözlemlenmiştir ;
Hap , insüline bağımlı diyabetlilerin ihtiyaç duydukları insülinlere eşdeğer insülin dozları göndermiş. buna ek olarak herhangi bir doku hasarı belirtisine rastlanmamış.
Ayrıntılar :
Çalışmalarda bu hap uygulamasıyla yaklaşık olarak 300 mikrogram insülin başarılı bir şekilde iletilebilmiş. ve yakın bir zamanda da haplar dozu 5 miligram’a çıkarabilmiş. Ki bu bir tip 1 diyabetlinin ihtiyaç duyacağı miktara benzemekte.
Not : Tüm insülinin kan dolaşımına salınması yaklaşık bir saati bulmuştur.
Peki ya sonra ?
Kapsül içeriğindeki insülini salınımını yaptıktan sonra sindirim sisteminden ağrısız bir şekilde geçiş sağlayabiliyor.
Araştırmacılar herhangi bir yan etkiye rastlamamıştır.
David H. Koch Enstitüsü’nde profesör, ve aynı zamanda MIT’ın bir üyesi Robert Langer
” Kapsülün diyabetlilere ve bir ihtimal enjeksiyonlu / infüzyonlu tedaviye gereksinim duyan hastalara yardımcı olacağından gerçekten umutluyuz. ” Dedi.
Bir diğer yetkili sözlerini şu şekilde ifade etmiş. ” Önemli olan şey şudur ki iğne enjekte edildiğinde dokuyla temas halinde. Üstelik birey harekete etse veya midesinde bir hırıltı olsa bile , iğne bulunduğu yerden kımıldamıyor. ”
Ekip kapsüllerin üretim sürecini uygun hale getirmek ve teknolojilerini daha da geliştirmek için Novo Nordisk ile birlikte çalışmaya devam edecek.
Üstelik ekip bu yöntemin normalde enjekte edilmesi gereken protein ilaçları içinde faydalı olabileceğine inanmaktadır.
Anahtar Kelimeler :
insülin hapı , Tip 1 diyabette son gelişmeler 2019 , diyabet tedavisi ,
Kaynaklar :
http://news.mit.edu/2019/pill-deliver-insulin-orally-0207
http://science.sciencemag.org/content/363/6427/611
https://www.diabetes.co.uk/news/2019/feb/leopard-tortoise-insulin-pill-shows-success-in-new-trial-95097911.html