20 C
Istanbul
Cumartesi, Ekim 7, 2023
Advertisement
Ana Sayfadiyabet gelişmeleriKan Şekeri Ölçümü için 3 Boyutlu Baskılı Glukoz Biyosensör :

Kan Şekeri Ölçümü için 3 Boyutlu Baskılı Glukoz Biyosensör :

WSU ( Washington State Üniversitesi )  araştırma ekibi ,  3D yazıcı kullanarak geleneksel yöntemlerle üretilenlerden çok daha iyi tutarlılıklı ve duyarlılıklı bir glukoz monitörü geliştirdi.

Yetkililer sistemin glukoz takibi için iğnesiz ( teknik olarak ) olacağını belirtmiş. Bu önemli bir ayrıntı ( özellikle çocuklar için. )


Günlük hayatta kan şekerini kontrol etme yöntemlerinden olan parmaktan delme Tip 1 diyabetliler için bazen problemli bir hal alabilir.
Araştırmacılar’da diyabetlilerin cildine uyum sağlayabilen ve vücud sıvısından glukozu takip edebilen giyilebilir , esnek bir elektronik Teknoloji geliştirmeye çalışmış. ( Örneğin : hastanın terinden ). Ekip cihazın diyabetlilerin hayatını kolaylaştıracağı düşüncesinde. Ayriyetten daha ekonomik bir kullanım söz konusu olacağından maddi açıdan makul olabileceği de belirtilenler arasında.

- Advertisement -


Resim Kaynak / Source : http://support.mme.wsu.edu/useful%20bits/Logos/index.html

- Advertisement -

Gelen bilgiye göre Kan şekeri seviyelerini takip eden esnek biyo sensörler ilk defa 3 boyutlu bir yazıcı ile başarılı bir şekilde yapılmış. Araştırmacılar , direct-link writing ( DIW ) denilen bir yöntemi kullanmış. Yöntemin nasıl olduğunu aşağıdaki resimden görebilisiniz.

Bir 3 Boyutlu Baskılama Örneği :direct-link writing ( DIW ) yöntemi


Yayınlanan çalışma verilerine göre : 
3 boyutlu ( 3D ) basılı sensörlerin glukoz sinyallerini toplamada geleneksel üretilmiş elektrotlardan ( örneğin : fotolitografi , film baskısı ) daha iyi olduğu bulunmuş. 
Ekip şu anda sensörleri uzun dönemli glukoz takibi için kullanılabilecek paketli bir sistemin içine entegre etmeye çalışıyor.

Resim Kaynak  / Source : Analytica Chimica Acta

Çalışmanın içinde yer alan Yuehe Lin, 

Teknolojilerinin parmaktan delmenin yerini alması için giyilebilir bir sensör olarak kullanılabileceğini söylemekte. Üstelik iğnesiz olması da dikkat çeken bir özelliği.

Detaylar ;

Tıbbi uygulamalarda insan vücuduyla yüksek mekanik uyumluluğundan ve uygunluğundan biyogöstergelerin ölçümü için elektro kimyasal sensörler ( non-invazif )  yoğun ilgi görmektedir. 

Eklemeli üretim teknikleri arasında , malzemenin ( polymer nanocomposite inks ) püskürtme uçları aracılığıyla dağıtıldığı bu ” Direct-Ink-Writing (DIW) ” tekniği araştırmacılar tarafından kullanılmış.

Gelen bir diğer bilgiye göre ” 3D baskılama , materyalin sadece gereken miktarını kullandığı için işlemde geleneksel üretim yöntemlerinden daha az sarfiyat var. ” işte bu özellik maddi açıdan bir azalma sağlayabilirmiş.


Araştırmacılar , uzun süre giyilebilecek bir cihaza biyosensörü dahil etmeyi şimdiden düşünmekte. Bir diğer önemli ayrıntı da bir akıllı telefona kablosuz bir şekilde ( wireless) bağlanabilen bir bileklik düşünmeleri. Böylece kullanıcı kan şekeri seviyelerine erişebilir.  Ayriyetten Gelecek tasarımlarının aktivite izleyicileri gibi teknolojilerle kombin edilmesi düşünülüyor.



 

Çalışma  journal Analytica Chimica Acta ‘da yayınlanmıştır.

Referanslar :

  1. Sepehr Nesaei, Yang Song, Yijia Wang, Xiaofan Ruan, Dan Du, Arda Gozen, Yuehe Lin. Micro additive manufacturing of glucose biosensors: A feasibility studyAnalytica Chimica Acta, 2018; 1043: 142 DOI: 10.1016/j.aca.2018.09.012
- Advertisement -

UYARI

Yayın politikamız gereği yapılan paylaşımların kaynak gösterilmeden paylaşılması yasaktır. 

- Paylaşımlarda alıntı yapılırken yazarın ( örneğin: diyabetgelismeleri.com ) belirtilmesi zorunludur. 

 

 

CEVAP

Yorum yap
Adınızı lütfen buraya giriniz

Dexcom G6 Sistemi Tecrübeleri

Dexcom G6 Sistem Tecrübeleri

0
Bu yazımızda ülkemizde de kullanılan dexcom G6 sistemini deneyimleyerek tecrübelerimizi sizlerle paylaştık. Dexcom G6 bir sürekli glikoz ölçüm sistemidir. Sistem her 5 dakika da bir cilt altı sıvısından ölçüm yapar. Sistem hakkında ve kurulumu hakkında...

Medtronic’in Yeni Sensörü Simplera Avrupa Onayı Aldı.

0
Medtronic hepsi bir arada ve tek kullanımlık yeni sensörü ( diğer adıyla Simplera ) için avrupa onayı ( CE Onayı/ Uygunluk Onayı ) aldı. Firmanın yeni , parmak ölçümü olmayan sensörü ekstra bantlara gerek duymuyor...
Yeni Tanı Alan Diyabetlilerde Diyabetle Yaşam

Yeni Tanı Alan Diyabetlilerde Diyabetle Yaşam

0
Tip 1 diyabet hayatımıza beklemediğimiz bir anda girmiştir. Peki bizler daha önce nasıl yaşıyorduk ? Şu andan itibaren hayatımız nasıl değişecek ? Eski yaşam şeklimiz devam edecek mi? Bunları düşünüyor olabiliriz. Ki bu gayet...

T1D tedavisi için mühendislerden yeni bir sistem

0
MIT'deki ( Massachussetts Teknoloji Enstitüsü ) mühendisler içindeki hücreleri sağlıklı tutmak için kendi içine yerleşik oksijen sistemiyle birlikte yüzbinlerce adacık hücresini taşıyan implante edilebilen bir cihaz tasarladı. işte detaylar; Tip 1 diyabeti tedavi etme yaklaşımlardan bir...

Türkiyedeki Diyabet Teknolojileri

0
İnsülin Pompası Rehberi: Hangi insülin pompası daha iyi ? veya hangisi kullanılmalı ? Bununla ilgili eminiz kafanızda birçok soru işareti var. Bir insülin pompası kullanıp kullanmayacağınız doktorunuzun ve sizin ortak kararıyla belirlenecek bir konudur....

En Popüler Yazılar