8.9 C
Istanbul
Çarşamba, Ocak 22, 2025
Advertisement
Ana Sayfadiyabet gelişmeleriKan Şekeri Ölçümü için 3 Boyutlu Baskılı Glukoz Biyosensör :

Kan Şekeri Ölçümü için 3 Boyutlu Baskılı Glukoz Biyosensör :

WSU ( Washington State Üniversitesi )  araştırma ekibi ,  3D yazıcı kullanarak geleneksel yöntemlerle üretilenlerden çok daha iyi tutarlılıklı ve duyarlılıklı bir glukoz monitörü geliştirdi.

Yetkililer sistemin glukoz takibi için iğnesiz ( teknik olarak ) olacağını belirtmiş. Bu önemli bir ayrıntı ( özellikle çocuklar için. )


Günlük hayatta kan şekerini kontrol etme yöntemlerinden olan parmaktan delme Tip 1 diyabetliler için bazen problemli bir hal alabilir.
Araştırmacılar’da diyabetlilerin cildine uyum sağlayabilen ve vücud sıvısından glukozu takip edebilen giyilebilir , esnek bir elektronik Teknoloji geliştirmeye çalışmış. ( Örneğin : hastanın terinden ). Ekip cihazın diyabetlilerin hayatını kolaylaştıracağı düşüncesinde. Ayriyetten daha ekonomik bir kullanım söz konusu olacağından maddi açıdan makul olabileceği de belirtilenler arasında.

- Advertisement -


Resim Kaynak / Source : http://support.mme.wsu.edu/useful%20bits/Logos/index.html

- Advertisement -

Gelen bilgiye göre Kan şekeri seviyelerini takip eden esnek biyo sensörler ilk defa 3 boyutlu bir yazıcı ile başarılı bir şekilde yapılmış. Araştırmacılar , direct-link writing ( DIW ) denilen bir yöntemi kullanmış. Yöntemin nasıl olduğunu aşağıdaki resimden görebilisiniz.

Bir 3 Boyutlu Baskılama Örneği :direct-link writing ( DIW ) yöntemi


Yayınlanan çalışma verilerine göre : 
3 boyutlu ( 3D ) basılı sensörlerin glukoz sinyallerini toplamada geleneksel üretilmiş elektrotlardan ( örneğin : fotolitografi , film baskısı ) daha iyi olduğu bulunmuş. 
Ekip şu anda sensörleri uzun dönemli glukoz takibi için kullanılabilecek paketli bir sistemin içine entegre etmeye çalışıyor.

Resim Kaynak  / Source : Analytica Chimica Acta

Çalışmanın içinde yer alan Yuehe Lin, 

Teknolojilerinin parmaktan delmenin yerini alması için giyilebilir bir sensör olarak kullanılabileceğini söylemekte. Üstelik iğnesiz olması da dikkat çeken bir özelliği.

Detaylar ;

Tıbbi uygulamalarda insan vücuduyla yüksek mekanik uyumluluğundan ve uygunluğundan biyogöstergelerin ölçümü için elektro kimyasal sensörler ( non-invazif )  yoğun ilgi görmektedir. 

Eklemeli üretim teknikleri arasında , malzemenin ( polymer nanocomposite inks ) püskürtme uçları aracılığıyla dağıtıldığı bu ” Direct-Ink-Writing (DIW) ” tekniği araştırmacılar tarafından kullanılmış.

Gelen bir diğer bilgiye göre ” 3D baskılama , materyalin sadece gereken miktarını kullandığı için işlemde geleneksel üretim yöntemlerinden daha az sarfiyat var. ” işte bu özellik maddi açıdan bir azalma sağlayabilirmiş.


Araştırmacılar , uzun süre giyilebilecek bir cihaza biyosensörü dahil etmeyi şimdiden düşünmekte. Bir diğer önemli ayrıntı da bir akıllı telefona kablosuz bir şekilde ( wireless) bağlanabilen bir bileklik düşünmeleri. Böylece kullanıcı kan şekeri seviyelerine erişebilir.  Ayriyetten Gelecek tasarımlarının aktivite izleyicileri gibi teknolojilerle kombin edilmesi düşünülüyor.



 

Çalışma  journal Analytica Chimica Acta ‘da yayınlanmıştır.

Referanslar :

  1. Sepehr Nesaei, Yang Song, Yijia Wang, Xiaofan Ruan, Dan Du, Arda Gozen, Yuehe Lin. Micro additive manufacturing of glucose biosensors: A feasibility studyAnalytica Chimica Acta, 2018; 1043: 142 DOI: 10.1016/j.aca.2018.09.012
- Advertisement -

UYARI

Yayın politikamız gereği yapılan paylaşımların kaynak gösterilmeden paylaşılması yasaktır. 

- Paylaşımlarda alıntı yapılırken yazarın ( örneğin: diyabetgelismeleri.com ) belirtilmesi zorunludur. 

 

 

CEVAP

Yorum yap
Adınızı lütfen buraya giriniz

SENSÖR RAPORU VE REÇETESİ YAZIMI

0
SENSÖR RAPORU VE REÇETESİ YAZIMI KONUSUNDA SON BİLGİLERBugün itibarıyla SGK sistemindeki teknik sorun halledilmiş görünmektedir. Rapor ve reçete yazılabiliyor ve firmalar da hazırlıklarını bitirmiş durumdadır. Bu bilgiler çerçevesinde pazartesi’den itibaren işler yoluna girmiş sayılabilir. Peki,...

T1D Tedavisinde İlk Klinik Sonuçlar

0
Sana Biotechnology firması, Tip 1 Diyabet Çalışmasında Kayda Değer Klinik Sonuçları bildirdi. Bu sonuçlar bağışıklık baskılayıcı olmadan hücre tedavisi görerek insülin üretimi sağlayan bir hastadan elde edildi.Çalışmadan elde edilen kayda değer kısa bulgular...

Diyabet ve İş Hayatı

0
İş Yerinde Diyabetle Yaşam: Zorluklar ve Çözüm ÖnerileriDiyabet ve İş HayatıDiyabeti olan birçok kişi üretken bir iş gücüne sahip olsa da, diyabetin zaman zaman ortaya çıkan zorlukları nedeniyle çeşitli engellerle karşılaşabileceği bilinmektedir.  Diyabet yönetimi,...

Sensörler Artık SGK tarafından karşılanacak

0
Sensörler SUT Kapsamına Alındı: Diyabet Yönetiminde Önemli Bir AdımSağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) yapılan düzenleme ile sensörler artık 2-18 yaş grubu çocuklar için geri ödeme kapsamına alındı. Bu, 7 yıllık mücadalenin sonucunda önemli bir karar....

FreeStyle Libre 2 Plus Artık Omnipod 5 Sistemiyle Uyumlu

0
Omnipod 5 Otomatik İnsülin gönderim (AID) Sistemi Amerika Birleşik Devletleri'nde Abbott firmasının FreeStyle Libre 2 Plus CGM sensörüyle artık uyumlu. Sistemin halihazırda Dexcom'un G6 ve G7 sürekli glikoz sistemleriyle de (CGM'ler) uyumluluğu bulunuyor.Firma tarafından...

En Popüler Yazılar