8.3 C
Istanbul
Salı, Kasım 26, 2024
Advertisement
Ana SayfaBeta HücreleriPankreas Rejenerasyonu : Tip 1 Diyabet için Geliştirilen Yöntemler

Pankreas Rejenerasyonu : Tip 1 Diyabet için Geliştirilen Yöntemler

Pankreas Rejenerasyonu : Tip 1 Diyabet için Geliştirilen Yöntemler

Diyabet araştırmacıları arasında tartışmalı bir görüşme , insülin üreten pankreatik hücrelerin rejenerasyonuna sarılmış durumda. Bu yöntemle kastedilen ” yeni bir hücre yerine vücudda varolan hücreyi o görevi yapan hücreye ( Beta Hücresi ) dönüştürmek. ”

En son gelen bilgiye göre  Dr. Juan Dominguez-Bendala ,Dr. Ricardo Pastori ve Ekibi , insan pankreasında glukoza yanıt veren beta hücreleri haline gelmesi için uyarılabilecek Progenitör hücrelerin varolduğunu doğrulamış.

4 aralıkta yayınladıkları bu haber bilgileri , 27 şubatta gerçekleştirdikleri çalışma bilgileri :

- Advertisement -

Resim 1: Progenitör hücreleri insan pankreasının büyük kanallarının içinde bulunur. Bu resimde 3 adacıkla çevrili ( beyaz renkli ) 2 kanal ( yeşil ) gösterilmiş.

Resim 1  : Cell Reports’da yayınlanan çalışma verilerinden bir görsel 

- Advertisement -

27 şubat 2018’de yayınlanan çalışma’da hücreler ”  glukoza karşı olan beta hücreler ” haline gelmiş ve üstelik bu hücreler başka tip hücreler haline de gelebilirmiş : 

PDX1 ” ( beta hücre gelişimi için gerekli ) denilen bir proteinin ekspresyonu ile nitelenen hücreleri göstermişler ve ariyetten ” ALK3 ” denilen bir hücre yüzeyi reseptörünü göstermişler. ( bu reseptör doku rejenerasyonu ile ilişkili )

Molecular fishing ” denilen bir tekniği kullanarak Araştırmacılar hücrelerin ( PDX1 ve ALK3’ü eksprese eden hücreler ) ekstraksiyonu’nun üzerine onları büyütmüş ve sonra BMP-7’nin ( bir protein olan ” kemik morfojenik proteini 7” Bu protein , glukoza tepki β benzeri hücrelerin oluşumuna etken olur. ) ortamında çoğalabildiklerini ve sonra beta hücrelerine dönüşebildiklerini göstermişler. Bu sonuçlar araştırmacıların diyabet için Rejeneratif Hücre Tedavilerini ilerletmeleri açısından önemli.

Not : Araştırmacıların belirttiğine göre Doğal Pankreas’da insülin üretimini yenileme rejeneratif tıp stratejileri pankreas veya insülin üreten hücre naklinin yerini birgün alabilirmiş. 

4 Aralık 2018’de yayınlanan haber :

Pankreas’daki Progenitörlerin var olduğu ve üstelik bu kök hücrelerin hastalarda yenilenebileceği teorisini destekler nitelikte kategorik sonuçlara ulaşılmış. 

Belirtilen açıklamaya göre : Bir kişinin kendi insülin üreten hücrelerini yeniden büyütme becerisi tip 1 diyabette asıl sorunun üzerine eğilebilir. Ve de bu hastalığın biyolojik tedavisini geliştirme yönünde önemli bir adım sağlayabilir.

‘’  Yetişkin pankreasında progenitörlerin olduğunu gösterdik ( sadece farede değil aynı zamanda insanlarda ) Ki buda çok önemli bir açıklamadır. Bununla birlikte bu hücrelerin tip 1 diyabetli hastalarda rejenerasyonu başlatmak için farmakolojik yollarla uyarılabileceğini gösterdik.  ” Araştırmacıların söyledikleri arasındadır.

İnsan Pankreasının bölümü. ( the epithelium of a large pancreatic duct harboring progenitor-like cells. These cells are characterized by expression of PDX1 (blue) and the BMP-7 receptor ALK3 (red), but not the ductal marker carbonic anhydrase II (CAII, green). 

Daha önceden ” lineage tracing (LT) ” tekniği kullanılarak yapılan çalışmalarda insülin üreten hücrelerin varolan hücrelerin yinelenmesi ile yenilendiğini göstermiş. Ancak DRI araştırmacıları bu sonuçların büyük ölçüde yetersiz bir modelde güvenilmez bir aracın kullanılmasıyla elde edildiğini söylemektedir. Normalde onlarca yıl adacıkları rejenere etme ( yenileme )  potansiyelli Progenitör hücrelerin olduğu düşünce hipotezi kurulmuş , varsayılmış.  Ancak kesin olarak gösterilememiş. DRI araştırmacıları da en son bu kök hücrelerin tam anatomik yerleşimini tespit edebilmiş. ve glukoza tepki olarak beta hücrelerine dönüşme becerisini ve proliferatif potansiyelini doğrulayabilmiş.

Resim Kaynak / Source :  https://www.youtube.com/watch?v=sCftbX8RfuQ

Dr. Dominguez-Bendala.

‘’  Pankreastaki İnsan hücrelerinin / fare hücrelerinin davranışında çok derin faklılıklar bulduk.  Ve insan hücrelerinde düzenleme aşamalarını vurgulamanın önemli olduğunu düşünüyoruz. Belli ki çalışmalarımız , yetişkin pankreasında sahip olduğumuz kök hücre ve bu hücreleri tip 1 diyabet tedavisi için yararımıza kullanabileceğimiz fikrine katkıda bulunuyor. ‘’ demiş. 

Vücudun Kendi Kendini İyileştirmesinden Yararlanmak :

 

Tip 1 diyabet , Pankreas’ın insülin üreten hücrelerinin bağışıklık sistemi tarafından yanlışlıkla yok edildiği bir oto-immun durumudur. Adacık nakli , dönor hücrelerinin infüzyonları alındıktan sonra tip 1 diyabetli bazı hastaların insülin enjeksiyon ihtiyacı olmadan yaşamalarını sağlamıştı. Ancak faydalanabilecek milyonlarca insanı tedavi etmek için yeterli hücre yoktur. Şimdiye kadar Araştırma çabaları embriyonik (hESc) , pluripotent (hPSc), yetişkin kök hücreler ,domuz adacıkları ,  gibi kaynaklardan transplant için daha fazla pankreatik hücreleri yaratma üzerine odaklandı.

Dr. Dominguez-Bendala son olarak şunuda eklemiş.

” Otoimuniteyi kontrol ederek Pankreas’da varolan hücrelerin beta hücrelerine dönüşmesini ve çoğalmasını destekleyecek bir şeyi hastalara verebilirsek , vücudun kendi kendini iyileştirme becerisini faydalı hale getirebiliriz. Bu bambaşka bir tedavi ufku açabilir. ” Demiş .

DRI Araştırmacıları Hakkında ( Diyabet Araştırma Enstitüsü )

Miami’de bulunan Diyabet Araştırma Enstitüsü diyabet tedavisi için çalışmalar ve araştırmalar yapıyor.

Yaptıkları Çalışmaların Hedefleri :

Doğal pankreası taklit eden biyomühendislik ,  mini organ ” BioHub ” yöntemini geliştirmek. Ayrıca sınırsız insülin üretim kaynağını geliştirmek , otoimmüniteyi bloke etmek , bağışıklığı bastıran ilacı ortadan kaldırmak.

Referanslar : 

Mirza Muhammad Fahd Qadir  , Silvia Álvarez-Cubela  , Dagmar Klein  , Giacomo Lanzoni  , Carlos García-Santana. , Abelardo Montalvo  , Fabiola Pláceres-Uray , Emilia Maria Cristina Mazza  , Camillo Ricordi.  , Luca Alessandro Inverardi. , Ricardo Luis Pastori ,  Juan Domínguez-Bendala , P2RY1/ALK3-Expressing Cells within the Adult Human Exocrine Pancreas Are BMP-7 Expandable and Exhibit Progenitor-like Characteristics. Cell Reports, 2018; 22 (9): 2408 DOI: 10.1016/j.celrep.2018.02.006
diyabet gelişmeleri

Diğer Kaynaklar  : 

https://www.diabetesresearch.org/is-the-pancreas-regeneration-debate-settled

https://www.diabetesresearch.org/DRI-scientists-identify-unique-pancreatic-stem-cells-with-the-potential-to-regenerate-beta-cells-that-respond-to-glucose

https://www.eurekalert.org/pub_releases/2018-02/drif-ups022718.php

- Advertisement -

UYARI

Yayın politikamız gereği yapılan paylaşımların kaynak gösterilmeden paylaşılması yasaktır. 

- Paylaşımlarda alıntı yapılırken yazarın ( örneğin: diyabetgelismeleri.com ) belirtilmesi zorunludur. 

 

 

CEVAP

Yorum yap
Adınızı lütfen buraya giriniz

FreeStyle Libre 2 Plus Artık Omnipod 5 Sistemiyle Uyumlu

0
Omnipod 5 Otomatik İnsülin gönderim (AID) Sistemi Amerika Birleşik Devletleri'nde Abbott firmasının FreeStyle Libre 2 Plus CGM sensörüyle artık uyumlu. Sistemin halihazırda Dexcom'un G6 ve G7 sürekli glikoz sistemleriyle de (CGM'ler) uyumluluğu bulunuyor.Firma tarafından...

Yeni Tanılı Tip 1 Diyabetliler için Rehber

0
Bundan birkaç ay önce veya hatta birkaç hafta önce T1D tanısı almış olabilirsiniz. Bu yazı sizler için kısa bir rehber niteliğinde olacak;Tip 1 diyabetli iseniz, pankreasınız insülin üretmiyor demektir. Bu süreçte kan şekeri...
T1D Tedavisi Alan Bir Hastadan Olumlu Bulgular Paylaşıldı

T1D Tedavisi Alan Bir Hastadan Olumlu Bulgular Paylaşıldı

0
T1D Tedavisinde Yeni Bir Dönem : Kök hücre nakli yapılan ilk T1D hastasından kayda değer bulgular paylaşıldı. Tedavi ile birlikte vücudunda insülin üretimi olduğu bildirildi.Yapılan çalışma, 25 yaşında Tip 1 diyabetli bir kadın hastada,...
Tandem t:slim X2 İnsülin Pompası Artık AB’de Lyumjev ile Uyumlu

Tandem t:slim X2 İnsülin Pompası Artık AB’de Lyumjev ile Uyumlu

0
Yapay pankreas teknolojileri, tip 1 diyabet (T1D) tedavisinde diyabet yönetiminin önemli bir unsuru olmaya devam ediyor. Bu teknolojilerin bir parçası olan sürekli glikoz ölçüm sistemlerinin (CGM) yanı sıra, mevcut insülinlerin etkinliğinin artırılması da...

T1D Önleme Çalışmaları: 

0
Deneysel bir monoklonal antikorun (mAb43) fare modelleri ile yapılan bir çalışmada tip 1 diyabetin başlamasını engelleyebileceği tespit edildi.Araştırmacılar, ilacın benzersiz olduğunu belirterek, insülin üreten pankreatik beta hücrelerini doğrudan hedef aldığını ve bu hücreleri, vücudun...

En Popüler Yazılar