Darrell Greene , 23 yaşından beri insüline bağımlı bir tip 1 diyabetli. ve aynı zamanda eversense sürekli glikoz ölçüm sistemini deneyimlemiş bir hastadır.
Sensöre değinmek gerekirse Eversense , cilt altına yerleştirilmekle birlikte 3 ay o bölgede kalıyor. ve sürekli olarak kan şekerini takip ediyor.
Asıl konuya değinecek olursak geçtiğimiz ağustos ayında Darrell Greene , uzun süre cilt altında kalan bu sensörü deneyen ilk hastalardan birisi oldu.
Greene’nin Endokrinoloji doktoru Dr. Kashif Latif diyabetlilerin kan şekeri takibi için bu sistemi getirmiş. Latif özellikle Çok yüksek ve düşük kan şekerinin tehlikeli olabileceğine ve de parmaktan delme ile kan şekerini kontrol etmenin sıkıntı yaratabileceğine değinmiş . Kendisi aynı zamanda sensörün implantını gerçekleştirmiş.
Resim Kaynak / Source : fox13
Eversense CGM Hakkında :
Resim Kaynak / Source : https://www.eversensediabetes.com/eversense-advanced-technology/
Eversense bir sürekli glikoz ölçüm sistemidir. Sistemin parçalarından olan Sensör cilt altına yerleştirildikten sonra 90 gün orada kalıyor. ve bu şekilde sürekli olarak kan şekerini takip ediyor.
Daha detaylı inceleyecek olursak ; Transmitter , özel bir kimyasal reaksiyon ile kişinin kan şekeri seviyelerini okuyan sensörün üstüne giyiliyor. Daha sonra bu sensör okuduğu kan şekeri bilgilerini akıllı telefona gönderiyor.
Bu Küçük , hafif transmitter ciltteki bölgeye erişim sağlamış oluyor. 24 saatlik ısınma süresinden sonra sensör gerçek zamanlı kan şekeri okutmalarını akıllı telefona gönderiyor.
Sensörün mavi LED ışığını ve glukozu emen bir membran’ı var. Buna göre membran’ın içinden kaç tane ışığın geçtiğini ölçerek kan şekeri seviyelerini söylüyor.
Resim Kaynak / Source : https://www.slideshare.net/amytenderich/eversense-implantable-cgm-unveiled-at-the-june-2018-diabetesmine-ddata-exchange
Uygulama İşlemi :
Resim Kaynak / Source : fox13
Takılma işlemi sadece 10 dakika sürmüş. İlk olarak takılacak alan uyuşturulmuş. belli bir milimetre ( 5 mm ) kesikten sonra transmitter cilt altında bölgeye sokulmuş.
Resim Kaynak / Source : fox13
Transmitter günlük 15 dakika şarj edilmeli. ve cilde yeniden uygulanmalı ( günlük olarak ). 90 gün sonra hasta sensör aktif değil alarmı alacaktır. Sensör , diğer bölgeye uygulayacak olan uzman bir doktor tarafından çıkarılmalı.
Resim Kaynak / Source : fox13
Deneyimler :
Tip 1 diyabetli olan Darrell Greene tecrübelerini aktarmadan önce diyabet teşhisi sonrasında hayatının nasıl yönde değiştiğini anlatmış. Darrell Greene insülin pompasını deneyimlemiş. Hatta birçok kez değiştirmiş.
Sürekli glikoz ölçüm sistemi ” Eversense ” haberini doktorundan almış ve çok şaşırmış. Hatta doktoru İmplantı gerçekleştireceğim ilk hastam olacaksın demiş.
İşte Greene’nin Kişisel düşünceleri ve deneyimleri :
Diğer sensörler ile karşılaştırıldığında ne yaparsa yapsın diğer CGM’lerin yapışkanlarının uzun süre dayanıklı olmadığını deneyimlemiş. hatta yapışkan bir bant kullandığı halde bu sorunu çözmemiş.
Bir diğer özelliği suya batırılmaması gerektiği , güneş ışığından uzak tutulması , Ancak böyle durumlarda transmitter çıkarılıp daha sonra tekrar takılıp kullanılabilir. ( transmitter’ın ısıya duyarlı olabileceğini de belirtmiş. örneğin doğrudan güneş ışığının olması gibi durumlardan kaçınılması gerekiyor .)
Hastanın sensör bantıyla alakalı sevdiği şey silikon bazlı olmasıymış. Yani belirttiğine göre üzerinde kalıyor. Her ne kadar değiştirmesi gerekse de banyoda üzerinde yapışkanla yıkanıyormuş. Daha sonra da transmitter’ı üzerine takabiliyormuş. Sensör için İstenilen şey yapışkanın her gün değiştirilmesi. Çünkü belirttiği gibi amaç sensörü her gün o bölgede tutmak. Maksimum etki için bu şekilde yapılması isteniyor. Sonuçta sensör’ün 90 gün kullanılması gerekiyor.
Not : Sensör için 100 tane bant veriliyormuş.
Bant çok az bir şekilde çıktığında bantı çıkarmak acı veriyor mu ? Şeklinde soru yöneltilmiş Greene buna Hayır hiç değil çünkü silikon bazlı bir bant. şeklinde yanıt vermiş. Bunun yanında aldığımız diğer bir bilgi de bantın yapışkanımsı bir tabaka bırakmıyor olması.
Sistem için günde 2 kere kalibrasyon gerekliymiş.
Sistem kalibre zamanı kalibreyi gir şeklinde sinyal veriyormuş. Kalibre telefon üzerinden yapılıyormuş.
Yapılan İmplant üzerine doktorunun gerçekleştirdiği İmplantasyonu beğenmiş.ve Operasyonda birşey hissetmemiş.
Bu sensörle alakalı herhangi bir kanama yaşamamış.
Bu röportajı gerçekleştirip. Bununla alakalı bilgiye ulaşmamızı sağlayan diabetesconnections‘a teşekkür ederiz.
diyabet gelişmeleri
Kaynak : https://www.fox13memphis.com/top-stories/new-diabetes-technology-introduced-first-in-mid-south/809832432?fbclid=IwAR35CXp4j5tbSoQMVomTV2N2T249_6QqNfMCikidDLioU1be7SC-
i909Tl8. https://www.diabetesdaily.com/blog/eversense-the-implantable-continuous-glucose-monitor-591935/?utm_campaign=coschedule&utm_source=twitter&utm_medium=diabetesdaily&utm_content=Eversense%3A+The+Implantable+Continuous+Glucose+Monitor&fbclid=IwAR0DCnR7t3ZcZYhmGhFk-jAL17Zj5BWpgL3BWGlNR3Glk4rVqyyVGjQ37iI