11.1 C
Istanbul
Salı, Aralık 5, 2023
Advertisement

Diyabet ve Cilt Bakımı

Diyabette cildi nemli tutmak, cilt problemlerini önlemenin en kolay yollarından bir tanesidir.  Joslin Diyabet Merkezi 

Diyabetlilerde özellikle kan şekeri seviyeleri yükseldiğinde kuru cilde yatkınlık olur. Bu durum vücudun sıvı kaybetmesine ve cildin de kurumasına neden olur. Kuru cildin çatlaması ve kaşıntı yapması da enfeksiyonlara yol açabilir. Belirtildiği gibi cildi nemli tutmak önemlidir.

Diyabette Cilt Problemlerinizi Önleyebilmeniz İçin :

1)- Vücudunuzda birçok yeri baştan aşağı hafif bir sabunla yıkadıktan , duruladıktan ve kuruladıktan sonra nemlendirici kullanın ( ayak parmaklarınız hariç ).

2)- Çok sıcak banyolardan sakının. Bu cildinizi kurutabilir. Ayrıca ayaklarınızı da suda bekletmekten sakının. Uzun süre suya maruz kalmak ayakları yumuşatır ve cildinizi delik deşik olmaya daha eğilimli yapar.

- Advertisement -

3)- Vücudunuzda sivilceleri , kabarmaları ve yaraları kontrol edin. Bunlar enfeksiyona sebep olabilir.

4)- Ayaklarınızın görünümünde herhangi bir değişim veya şişlik var mı kontrol edin ve ayaklarınıza yılda 2 kere bakan bir doktorunuz olsun.

5)- Yaraları hemen tedavi ettirin. Küçük yaraları sabunla ve suyla yıkayın.

- Advertisement -

6)- Diyabet yönetiminizi iyi bir şekilde sürdürün , Kan şekeri seviyelerinizi mümkün olduğunca normale yakın seviyede tutun. Çünkü yüksek kan şekerleri olduğunda cilt kuru olmaya eğilimli olur ve zararlı bakterileri savunma gücü düşük olur. Bu iki durum da enfeksiyon riskini arttırır. 

7)- Reçeteli ilaçlar alarak tansiyonunuzu ve kolesterolünüzü kontrol edin . Bu kan dolaşımını düzeltir ve cildinizi sağlıklı tutar.

8)- Cildinizi hidratlı / sulu tutmak için su , kafeinsiz , şekersiz içecekler olmak üzere bol sıvı tüketin.

9)- Cildi besleyen Omega-3 yağ asidi bakımından zengin yiyecekler tüketin. ( Örn :  Somon , sardalya , ton balığı ve uskumru balığı , tofu , ve soya fasulyesinin diğer şekilleri , ceviz , keten tohumu ve diğer yağları. )

10)- Ayağınıza iyi bakın . Hergün yara olup olmadığını kontrol edin. Ayağınızı iyi sıkan geniş ve düz ayakkabı giyin. ve Ayakkabınızı giymeden önce yabancı madde var mı diye kontrol edin.

11)- Herhangi bir cilt problemini fark ederseniz doktorunuza hemen haber verin.

Bu bilgiler Joslin Diyabet Merkezinden ve Amerikan Diyabet Derneğindendir. Doktorların ve sağlık kuruluşların yerine geçemez. Sağlığınız için lütfen doktorunuza danışın.

Kaynak :

Joslin Diyabet Merkezi

Amerikan Diyabet Derneği 

- Advertisement -

UYARI

Yayın politikamız gereği yapılan paylaşımların kaynak gösterilmeden paylaşılması yasaktır. 

- Paylaşımlarda alıntı yapılırken yazarın ( örneğin: diyabetgelismeleri.com ) belirtilmesi zorunludur. 

 

 

CEVAP

Yorum yap
Adınızı lütfen buraya giriniz

Engelli Raporu ve Çözger Raporu

0
-Engelli Raporu Nedir ve Nasıl Alınır -Çözger Raporu Nedir ve Nasıl Alınır -Çözger ve Engelli Raporu Hakları Engelli Raporu Nedir ? Sağlık bakanlığı tarafından yetki verilen heyetler tarafından kişinin engellilik durumunu, engel gruplarını , engellilik tür ve...
Dexcom G6 Sistemi Tecrübeleri

Dexcom G6 Sistem Tecrübeleri

0
Bu yazımızda ülkemizde de kullanılan dexcom G6 sistemini deneyimleyerek tecrübelerimizi sizlerle paylaştık. Dexcom G6 bir sürekli glikoz ölçüm sistemidir. Sistem her 5 dakika da bir cilt altı sıvısından ölçüm yapar. Sistem hakkında ve kurulumu hakkında...

Medtronic’in Yeni Sensörü Simplera Avrupa Onayı Aldı.

0
Medtronic hepsi bir arada ve tek kullanımlık yeni sensörü ( diğer adıyla Simplera ) için avrupa onayı ( CE Onayı/ Uygunluk Onayı ) aldı. Firmanın yeni , parmak ölçümü olmayan sensörü ekstra bantlara gerek duymuyor...
Yeni Tanı Alan Diyabetlilerde Diyabetle Yaşam

Yeni Tanı Alan Diyabetlilerde Diyabetle Yaşam

0
Tip 1 diyabet hayatımıza beklemediğimiz bir anda girmiştir. Peki bizler daha önce nasıl yaşıyorduk ? Şu andan itibaren hayatımız nasıl değişecek ? Eski yaşam şeklimiz devam edecek mi? Bunları düşünüyor olabiliriz. Ki bu gayet...

T1D tedavisi için mühendislerden yeni bir sistem

0
MIT'deki ( Massachussetts Teknoloji Enstitüsü ) mühendisler içindeki hücreleri sağlıklı tutmak için kendi içine yerleşik oksijen sistemiyle birlikte yüzbinlerce adacık hücresini taşıyan implante edilebilen bir cihaz tasarladı. işte detaylar; Tip 1 diyabeti tedavi etme yaklaşımlardan bir...

En Popüler Yazılar