30.03.2013 /. Resmi Gazete Sayısı: 28603
Sizler için hazırladığımız bu yazıda ” Engelli Raporuna ” detaylı bir şekilde değineceğiz.
Bu yazı sağlık bakanlığının sitesinde ” Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırılması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik ” başlıklı yazıdan bilgiler içermektedir.
Kişinin özür oranı , cetvelde yer alan özür oranlarına göre özürlü sağlık kurulunca ” % ” olarak belirlenerek . rakam ve yazı ile belirtilir. Örneğin %30 , %40 , %50
Şunları ayrıca belirtelim
EKPSS sınavına başvurabilmeniz için oranınızın %40 olması gerekmektedir. ( Bu sınav sınavın yapıldığı tarihten itibaren 4 yıl geçerli ) ve diğerleride bu rakam ve üzerine şart koştuğu için oranınız %40 veya üzeri olmalı.
– Değerlendirme Nasıl yapılır ?
Değerlendirme özür oranları cetveline bağlı yapılıyor. Aşağıda özür oranları cetvelinden diyabet değerlendirmesini görmekteyiz.
Diabetes Mellitus ( Oranlar şu şekilde verilmiştir. ) Oranları :
DURUM | ORANLAR |
Diyet ve oral antidiabetiklerle kontrol altına alınan , komplikasyon yapmamış tip 2 diyabetes mellitus | % 20 |
Komplikasyon yapmamış olan , açlık kan şekeri 200 mg’ın altında tutulabilen , ketoz ve hipoglisemi göstermeyen tip 1 diyabetes mellitus | % 30 |
Açlık kan şekeri sürekli olarak 200 mg’ın altında tutulamayan , komplikasyon yapmış , ketoz gösteren Tip 1 diyabetes mellitus | % 40 |
NOT : Komplikasyonlar Balthazard formülü ile eklenir.
– Engelli sağlık kurulu raporu için yaş sınırı var mıdır ?
Yaş sınırı yoktur.
– Raporun alınma süreci nasıldır ? ( Bu bölüm yaşayan bir tip 1 diyabetliden alınan bilgilerle hazırlanmıştır. )
Özürlü sağlık kurulu raporu formu eksiksiz olarak doldurulur. Özürlü sağlık kurulu raporu, bu Yönetmeliğin ekinde yer alan EK-1 Özürlü Sağlık Kurulu Raporu Formunda gösterilen rapor şekline göre; poliklinik muayene tarihi, poliklinik kayıt numarası yazılmak suretiyle, bulgular ve teşhis ayrıntılı olarak yazılıp imza edilir. Yapılan muayene, tetkik ve laboratuvar bulgularına dair bilgiler özürlü sağlık kurulu raporu formuna eklenir. Özürlü sağlık kurulu, özürlü kişiyi bizzat görerek karar verir ve kişinin özür oranını bu Yönetmeliğin 8 inci maddesinde belirtilen esaslara göre belirler.
Bir tip 1 diyabetliden alınan bilgiye göre ;
1) ilk özürlü sağlık kurulu raporu formunu doldurmuş.
2) Daha sonra göz hastalıkları, kulak-burun-boğaz, dahiliye , nöroloji olmak üzere bu bölümlere yönlendirilmiş ve verilen formu bu doktorlara gösterip formda verilen boşlukları doldurtmuş. ( Not : formda hangi doktorlar belirtilmişse o doktorlara gidin ) ve bu formu yetkililere kimlik fotokopisi ,kendi insülin pompa raporu , ilaç raporu ve set , rezervuar raporu ile birlikte vermiş. ( insülin pompası kullanıcısıysanız bu şekilde değilseniz normal ilaç raporunuz )
3) Daha sonra randevü ile heyet’e çağrılmış. ve süreç hakkında bilgi verilmiş. Yani 1 ay sonra rapor için gelin denmiş. ( Burada mutlaka sizi görmek isterler.)
– Birden fazla özür durumunuz varsa :
Özür oranlarınız Yönetmeliğin ekinde yer alan EK-2 Özür Oranları Cetvelinde aksi belirtilmedikçe balthazard formülü ile toplanarak hesaplanır. ( Birden fazla özürü olanlar için )
Bu formül şu şekilde uygulanır
1) Özür oranları ayrı ayrı tespit edilir.
2) Bu oranlar en yükseğinden başlanarak sıraya konulur.
3) En yüksek oran, özürlünün tüm vücut fonksiyonunun tamamını gösteren % 100’den çıkarılır.
4) Bu çıkarmada kalan miktar, sırada ikinci gelen özür oranı ile çarpılır. Çarpımın 100’e bölünmesinden çıkan rakam en yüksek özür oranına eklenir; böylece, birinci ve ikinci rahatsızlıkların özür oranı bulunmuş olur.
5) Özür ikiden fazla ise, birinci ve ikinci rahatsızlıkların özür oranı birinci sıraya ve üçüncü sıradaki özür oranı ise ikinci sıraya alınarak formül tekrarlanır.
6) 60 yaşın üzerindekilerde hesaplanan özürlülük oranına balthazard formülü ile % 10 eklenerek kişinin özür oranı bulunur.
Balthazard formülünün uygulanmasına ilişkin olarak bu Yönetmeliğin ekinde yer alan EK-3 Balthazard Hesaplama Tablosu da kullanılabilir.
– Engellilerin Hangi hakları var ?
Tıbbi, Medikal Ve Eğitim Araç Gereçleri İçin KDV İndirimi , Engelli İş Kurma Projeleri , Engelli Kimlik Kartı Hakkı , Ulaşım indirimleri hakkı , Bunları başlıca sizlere göstermek istedik diğer birçok haklarda bulunmaktadır.
Ek olarak ;
Şehiriçi toplu taşıma araçları engelli vatandaşlara ücretsiz ve ayriyetten şehirlerarası yolcu otobüslerinde %30 indirim yapılmaktadır.
18 yaş altı bireyler için engelli maaşı engellinin ailesine verilmektedir.
Kaynak :
https://alo183.aile.gov.tr/mevzuat-bilgi-portali/engelli-haklari
http://www.mevzuat.gov.tr/Metin.Aspx?MevzuatKod=7.5.17250&MevzuatIliski=0&sourceXmlSearch=özürlüle