9.3 C
Istanbul
Perşembe, Kasım 28, 2024
Advertisement
Ana SayfaDünyadaki Diyabet GelişmeleriDiyabetik Retinopati Komplikasyonu ve Tedavisinde En Son Gelişmeler

Diyabetik Retinopati Komplikasyonu ve Tedavisinde En Son Gelişmeler

Diyabetik Retinopatinin Tedavisinde Gelişmelere değinmeden önce Nedir ? Nasıl tedavi edilir ? Tanıyalım 

Diyabetik Retinopati Nedir ve Neden olur ? 

 

Diyabetik Retinopati , diyabetlilerde en yaygın görme kaybı sebebidir. Gözün retinasındaki kan damarları şiştiğinde / zarar gördüğünde veya düzensiz büyümeye başladığında Diyabetik Retinopati meydana gelir.ve Diyabetik Retinopati bir diyabet komplikasyonudur. 

 

- Advertisement -

 

 

Aşağıda sizlere sunduğumuz gibi gözün retinasına olan herhangi bir hasar retinopatidir. 

- Advertisement -

 

Kelime Dağarcığı :

Hemorrhages: Kanama

Abnormal growth of blood vessels: Kan damarlarının anormal büyümesi 

Aneurysm: Damar genişlemesi 

Hard Exudates: Dışarı Sızma 

Cotton ” Wool ” Spots : Pamuksu lekeler

 

 

Sağlıklı göz ( sol ) ve Diyabetik Retinopatili göz ( sağ )

 

Retinopatinin 4 safhası var.

 

  1. Hafif Proliferatif Diyabetik Retinopati  : ’’ Mikroanevrizmalar ‘’ denilen retinanın ince damarlarında balon şeklinde olan küçük alanlar retinanın içine doğru sıvı sızdırabilir. Bu hastalığın en erken safhasında meydana gelir.
  1. Orta Non – Proliferatif Diyabetik Retinopati :  Hastalık ilerledikçe Kan damarları şişebilir ve tahrip olabilir. Ayriyetten kanı taşıma kabiliyetlerini kaybedebilirler. Hem retinanın görünümünün değişmesine sebep olur hemde diyabetik makula ödemine sebep olabilir.
  1. Şiddetli Non- Proliferatif Diyabetik Retinopati :  Birçok kan damarı bloke olur. Retinanadaki bölgelere kan akışını sağlama görevini kaybeder. Retinadaki bu bölgeler , retinaya yeni damarları büyütmesi için sinyali veren büyütme faktörlerini salgılar.
  1. Proliferatif Diyabetik Retinopati :   Bu son safhada retina tarafından salgılanan büyüme faktörleri kan damarlarının ( yeni ) büyümesine sebep olur. Yeni kan damarları narin , hassas olur Bundan dolayı kanama ve sızıntının olma ihtimali yüksektir.(  Not : damarların büyümesi retinada ve gözün arkasını dolduran vitreus jelinin içine doğrudur. )

National Eye Instute  (NEI) / American Optometric Association

 

 

 

 

Kimler risk altındadır ?

En başta tip 1 ve tip 2 diyabetliler diyabetik retinopati riskindedir.

Diyabetik Retinopati Risk faktörleri içerisinde aşağıdakiler dahil

– Kötü kan Şekeri Kontrolü

– İdrarda Protein

– Yüksek Tansiyon

– Uzun süre diyabetli olma 

– Kanda Yüksek Yağ ( trigliseridler ) 

Uzun süre diyabeti olan birisinde diyabetik retinopatinin gelişme riski daha büyük olur. Ancak kan şekeri seviyelerini iyi bir şekilde tutmak retinopatinin gelişmesini önemli derecede yavaşlatmaya yardımcı olur.

 

 

Diyabetik Retinopatinin Belirtileri Şunlardır ;

– Bulanık görme

– Görme merkezinde karanlık ve boş noktaların olması

– Geceleri Kötü Görme

– Renkleri görme potansiyelini kaybetme 

– Görme Kaybı

 

Resim : diabetestimes.co.uk

Diyabetik Retinopati Nasıl Tedavi Edilir ? 

Tedavi seçenekleri büyük ölçüde retinopatinin şiddetine bağlıdır. Saydığımız safhalarda Hafif veya Orta acil tedaviye gereksinim duymayabilir.

Daha ileri safhada olanlar için tedavi seçenekleri şunlardır ;

 

1.İlaç Tedavileri

Resim : precisioneyeclinic.com.au

Lucentis ve Eylea gibi VEGF – inhibitörleri henüz operasyona ihtiyaç duymayanlar için yararlıdır. Bu ilaçlar gözde damarların zarar görmesine sebep olan bir proteini engeller. İlaçlar doktorlar tarafından aylık enjeksiyon olarak verilir.

 

2. Laser Tedavisi

 

Resim : typingdiabetes.wordpress

A) Panretinal Fotokoagülasyon Tedavisi

Proliferatif Diyabetik Retinopati ( PDR ) onlarca yıl Panretinal laser Cerrahisi / Panretinal Fotokoagülasyon ile tedavi ediliyor.( Scatter laser Tedavisi ) Tedavide retinanın makuladan uzak yerlerinde 1,000 ile 2.000 arası yapılan ince laser ile yakılmalar uygulanıyor. Bu laser yanıkları anormal olan damarların küçülmesi içindir. tedavi 1 seansta tamamlanabilmesine rağmen 2 veya 3 seanslarına bazen gereksinim duyuluyor.

 

B) Focal Laser Tedavisi 

İlaç tedavisinden sonra iyileşmeyen hastalar için Fokal lazer Tedavisi doktorların anormal olan kan damarlarını lazer Prosedürüyle Küçültmesini sağlıyor.

Amerikan Ulusal Göz Enstitüsüne göre bu tedaviler görme kaybı riskini %50 azaltabilirmiş.

 

 

4. Vitrektomi

 

 

Gözdeki damarlarda ciddi bir kanama varsa , ‘’   Vitrektomi  ‘’ denilen cerrahi bir işlem uygulanabilir.
Vitrektomi Cerrahisiyle Gözün merkezindeki vitreus jel alınır. Bu prosedür vitreusun içindeki şiddetli kanamayı tedavi etmek için kullanılır. İşlemin bir diğer özelliği de lokal veya genel anestezi altında yapılmasıdır.

 

 

Resim : https://www.aao.org/eye-health/anatomy/macula-6

 

Diyabetik Retinopatiye değinmişken Diyabetik Makula Ödemine değinmemek olmaz.

Diyabetik Makula Ödemi , diyabetik retinopatinin bir sonucudur. DME ( Diyabetik Makula Ödemi ) ” makula  ”denilen retinanın alanındaki şişmedir. Bu şişme retinanın içine kan ve sıvı sızdırabilen damardandır.  

Uygulanan Tedaviler :

a) Anti-VEGF Enjeksiyon Tedavisi :  Bu tedavide Anti-VEGF ilaçlar VEGF denilen proteini bloke etmek için vitreus jelin içine enjekte edilir. Bu ilaçlar anormal olan damarların büyümesini ve sıvı sızdırmasını stimüle eder. 

b) Focal/Grid Makula Laser Cerrahisi : Makula’nın merkezi yakınındaki ödemde yapılan laser yanıkları sıvının sızmasını yavaşlatır ve retinadaki şişmeyi azaltır. 

c) Kortikosteroidler : kortikosteroidler, ya enjekte edilir ya da gözün içine implante edilir. Tek veya diğer ilaçlarla birlikte uygulanabilir.( ilaçlar ve laser cerrahisi )  

 

 

 

Diyabette Göz Tedavisinde En Son Gelişmeler :

 

  1. Lucentıs 

Resim :  Eyewire.news

Geçtiğimiz sene FDA lucentıs’ı diyabetik retinopati’nin tüm tipleri için onayladı. Yani Ayda bir kerelik göz enjeksiyonu olan Lucentıs diyabetik retinopatinin tüm şekillerini tedavi etmek için FDA onaylı tek ilaç.

Önceden Lucentis sadece Diyabetik Makula Ödemi olan insanlarda diyabetik retinopati tedavisi için onaylanmıştı. 

DMEDiyabetik Makula Ödemi , gözün keskin ve detaylı görmesinden sorumlu bir kısmının ( Makula Kısmı ) şişmesi ve bu kısımda sızıntının olması durumu

 

Lucentıs şu komplikasyonlar için ( daha ayrıntılı incelersek ) uygulanıyor.

– Yaşa bağlı ıslak maküler dejenerasyonu ( wAMD / wet macular degeneration )

– Diyabetik Retinopati (DR)

– Diyabetik Makula Ödemi (DME)

– Miyopik Korodial Neovaskülarizasyon (mCNV)

– Retinal damar ( Ven ) Tıkanıklığı Sonrası Makula Ödemi  

 

Lucentis , ‘’ ranibizumab  ‘’ denilen bir proteini içeren bir ilaçtır. Bu Ranibizumab , vasküler endotelyal büyüme faktörü denilen ” VEGF – A ”  bir proteini durduracak şekilde yapılmış. Bu VEGF , kan damarlarını büyütüyor , sıvıyı ve kanı dışarı sızdırıyor. Ranibizumab , bunu durdurarak kan damarlarının büyümesini azaltıyor. Sızıntıyı ve şişmeyi kontrol ediyor.

 

 

2. Diyabetik Retinopati İçin Enjeksiyon Yerine Geçecek Göz Damlaları 

 

Resim : diabetes.co.uk

 

İngiltere’de Nottingham Üniversitesi Araştırmacılarının geçtiğimiz sene kendi sitelerinde verdikleri bilgilere göre Göz damlaları yakında diyabetik retinopatiyi tedavi etmek , körlüğü önlemek ve ağrılı enjeksiyonların yerine geçmek için kullanılabilirmiş.

Bu damlanın hastalarda deneme çalışmalarının başlamasını onlardan gelecek bilgilerle sizlere bildireceğiz.

 

Resim : İngiltere Nottingham Üniversitesin’ de Araştırma üzerinde çalışan Prof. David Bates 

 

İnsan vücudunda ‘’ VEGF ‘’ ( vasküler endotelyal büyüme faktörü ) denilen bir protein kan damarlarının büyümesinden ve normal olarak oluşmasından sorumlu. Ancak diyabetli hastalarda  , kusurlu damarların büyümesine ve gözün içine sıvının sızmasına sebep olan bir VEGF tipi üretiliyor.

Bahsettiklerine göre Şu anki tedaviler , kusurlu kan damarlarının büyümesini engelleyen aynı zamanda yüksek kan şekerlerinin etkisinden gözü kurtarmaya yardımcı normal kan damarlarının tekrar büyümesini durduran VEGF’nin tüm şekillerini hedefliyormuş. 

 

Araştırmacılar yaşa bağlı Maküler Dejenerasyonu ( AMD ) için olan damlalar üzerinde çalışıyor. ve AMD damlalarının hastalarda klinik denemelerinin birkaç yılda olmasını umuyorlar. 

 

 

Resim : mediaspace.nottingham.ac.uk

 

Bütün çalışmalar tamamlandığı ve neticelendiği vakit Diyabetlilerin yaşadığı ciddi problemlerden olan Diyabetik Retinopati’ye bu şekilde bir tedavi yöntemi sunulması tıp dünyasında çok önemli bir adım olur. 

 

Kaynaklar : 

 

American Optometric Association  –  https://www.aoa.org/patients-and-public/eye-and-vision-problems/glossary-of-eye-and-vision-conditions/diabetic-retinopathy

National Eye Instute (NEI)  –  https://nei.nih.gov/health/diabetic/retinopathy

https://diatribe.org/silent-complication-closer-look-diabetic-retinopathy

https://www.diabetes.co.uk/diabetes-complications/diabetic-retinopathy.html

https://www.diabetesdaily.com/blog/diabetic-retinopathy-eye-drops-may-replace-eye-injections-421854/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28341661

https://en.wikipedia.org/wiki/Retinopathy

- Advertisement -

UYARI

Yayın politikamız gereği yapılan paylaşımların kaynak gösterilmeden paylaşılması yasaktır. 

- Paylaşımlarda alıntı yapılırken yazarın ( örneğin: diyabetgelismeleri.com ) belirtilmesi zorunludur. 

 

 

CEVAP

Yorum yap
Adınızı lütfen buraya giriniz

FreeStyle Libre 2 Plus Artık Omnipod 5 Sistemiyle Uyumlu

0
Omnipod 5 Otomatik İnsülin gönderim (AID) Sistemi Amerika Birleşik Devletleri'nde Abbott firmasının FreeStyle Libre 2 Plus CGM sensörüyle artık uyumlu. Sistemin halihazırda Dexcom'un G6 ve G7 sürekli glikoz sistemleriyle de (CGM'ler) uyumluluğu bulunuyor.Firma tarafından...

Yeni Tanılı Tip 1 Diyabetliler için Rehber

0
Bundan birkaç ay önce veya hatta birkaç hafta önce T1D tanısı almış olabilirsiniz. Bu yazı sizler için kısa bir rehber niteliğinde olacak;Tip 1 diyabetli iseniz, pankreasınız insülin üretmiyor demektir. Bu süreçte kan şekeri...
T1D Tedavisi Alan Bir Hastadan Olumlu Bulgular Paylaşıldı

T1D Tedavisi Alan Bir Hastadan Olumlu Bulgular Paylaşıldı

0
T1D Tedavisinde Yeni Bir Dönem : Kök hücre nakli yapılan ilk T1D hastasından kayda değer bulgular paylaşıldı. Tedavi ile birlikte vücudunda insülin üretimi olduğu bildirildi.Yapılan çalışma, 25 yaşında Tip 1 diyabetli bir kadın hastada,...
Tandem t:slim X2 İnsülin Pompası Artık AB’de Lyumjev ile Uyumlu

Tandem t:slim X2 İnsülin Pompası Artık AB’de Lyumjev ile Uyumlu

0
Yapay pankreas teknolojileri, tip 1 diyabet (T1D) tedavisinde diyabet yönetiminin önemli bir unsuru olmaya devam ediyor. Bu teknolojilerin bir parçası olan sürekli glikoz ölçüm sistemlerinin (CGM) yanı sıra, mevcut insülinlerin etkinliğinin artırılması da...

T1D Önleme Çalışmaları: 

0
Deneysel bir monoklonal antikorun (mAb43) fare modelleri ile yapılan bir çalışmada tip 1 diyabetin başlamasını engelleyebileceği tespit edildi.Araştırmacılar, ilacın benzersiz olduğunu belirterek, insülin üreten pankreatik beta hücrelerini doğrudan hedef aldığını ve bu hücreleri, vücudun...

En Popüler Yazılar