İnsülinlerin Muhafaza Edilmesi :
Resim Kaynak / Source : medtronic diabetes
İnsülin buzdolabındaysa eğer etiketinde yazılı olan son kullanma tarihine kadar sağlamdır. Ancak oda sıcaklığında 30-60 günden daha fazla muhafaza edilirse az bir etki kaybı meydana gelebilir.
Resim Kaynak / Source : meds.eucreafinland.org
Bu özellikle lantus ( Glargine ) için geçerli. Bozdolabında muhafaza edilse bile Lantus ilk dozdan 30 gün sonra etkisinin önemli bir miktarını kaybedebilir.
Levemir ( detemir )’e gelirsek onun sınırlı bir saklama ömrü var Lantus‘un nerdeyse 2 katı.
Resim Kaynak / Source : nursekey
Berrak bir insülinin çok az bulanıklılığı bile etkisizleşmesinin bazı belirtisidir. Ancak İnsülinin etkisizleşmesi sadece bakılarak ayırt edilemeyebilir.
Bilmemiz Gereken asıl önemli detaylar hemen aşağıdadır.
Şimdi insülinlerin rutin bakımı için temel kurallara bir göz atalım
1) Kullanılmamış insülini ilk kullanımına kadar buzdolabında muhafaza ediniz.
2) İnsülinin donmasına asla imkan vermeyiniz .Çözülse bile artık etkisi olmaz .Eğerki Donmuş olabileceğinden şüphe ediyorsanız atınız.
3) Eviniz 29°C üzerinde bir sıcaklığa ulaşıyorsa kullanımda değilken bütün insülinlerinizi soğutunuz. İnsülininiz 1 günden fazla 37°C’i geçen bir sıcaklığa maruz kalmışsa Onu atınız.
4) İnsülin şırınganızı tekrar kullanmayınız.
5) İnsülininizi uzun süreli güneş ışığına veya kapalı sahipsiz motor araçlarına , torpido gözlerine , ve araba bagajlarına koymayınız. Bu alanlar güneşli bir günde hatta kışta bile aşırı sıcak olabilir . Yanlışlıkla sıcak bir araca bırakırsanız eğer atınız.
6) İnsülininizi düzenli olarak vücudunuza yakın tutmayınız.
7) İnsülinlerinizi soğukta tutamayacağınız sıcak iklimi olan bir yere seyahat etmeyi planlıyorsanız soğukta tutmak için içi alüminyum folyolu küçük el çantaları düşünebilirsiniz.
Kaynak :
Bu bilgiler Dr. Bernstein’s DİABETES SOLUTİON ( Richard K. Bernstein, MD ) kitabındandır.
Son güncelleme : 3 mayıs 2019