27.9 C
Istanbul
Cuma, Eylül 13, 2024
Advertisement

Medtronic 670G – Oto Mod

 

 

Medtronic 670G İnsülin Pompası :

Medtronic’in bir insülin pompası olan MiniMed 670G sistemi , cilt altı sıvısından kan şekerini ölçen bir sensör , verileri alıp pompaya gönderen ( beyaz renkli ) transmitter , bir de pompadan oluşur. Sistem 7 yaş ve üzeri hastalarda kullanılabilir.

Çalışması şu şekildedir ;

Her beş dakikada bir , cilt altına giren bir sensör ile alınan glukoz verilerine göre otomatik bazal insülin iletimi

Manual veya Oto modlarda da kulanılabilir.

- Advertisement -

 

Oto Mod Nedir ? ve Ne Anlama Gelir ?

Oto mod bazal insülinin vücudunuza artık otomatik olarak gönderileceği anlamına gelir. Ekranda görünen her bir pembe renkli nokta otomatik gönderilen bazal insülinini gösterir.

Buna göre Pompa her beş dakikada bir şunlara bakar ;

- Advertisement -

– Sensör glukozu ve eğilimi

– Vücutta çalışmakta olan insülin ( aktif insülin )

Oto mod aktifken , ekranın tam ortasında , sensör glikoz değerinin olduğu mavi renkli büyük bir kalkan görünür.

Oto Mod :

Oto Mod özelliği , smart guard denilen teknolojinin bir parçasıdır.

Pompa Oto modda olsa bile kullanıcının yine cihaza girmesi gereken ayarlamalar bulunur. Örneğin : Birşey yediğinde karbonhidratları , sensörü kalibre etmek için de kan şekeri değerlerini cihaza girmesi gerekir.

Oto Mod , yoğun insülin tedavisi alan hastaların günde 24 saat daha iyi kontrol sağlamasına yardımcı olmak için oluşturulmuş bir insülin iletim özelliğidir. Bu , glukoz seviyelerinin hedef sensör glukozuna ( SG ) getirilmesi için bazal insülin iletiminin otomatik olarak denetlenmesiyle sağlanır.
Standart hedef SG ayarı 120 mg/dL’dır. Egzersiz ve diğer durumlar için geçici olarak 150 mg/dL olarak ayarlanabilir. Oto mod aktif haldeyken , bazal insülin dozunun otomatik olarak hesaplanması için sensör glikoz değerleri kullanılır.

Bu otomatik insülin iletim işlemine oto(matik ) bazal denir. Oto mod güvenilir , doğru sensör ölçümlerine ve öğünlerde insülin göndermek için girilen doğru karbonhidratlara bakar. Bu nedenle şunlar gerekir : Kalibrasyon işlemi : sensörü kalibre etmek için bir kan şekeri ölçüm cihazı ile periyodik kan glukoz değerleri. ( Parmak ölçümü ile çıkan değeri pompaya girme işlemi )
Kalibrasyon minimum her 12 saatte 1 kere yapılır.

Daha iyi sensör performansı için , tavsiye edilen günde üç veya dört sefer kalibrasyon yapılmasıdır.

İnsülin Pompasının oto mod’a hazırlanması :

Pompayı otomod’a hazırlamak için ;

Oto mod ısınması denilen işlem , sistemin bireyin kişisel insülin gereksinimlerini öğrenmesini sağlıyor.

Pompanın insülin iletimi başladıktan sonra Oto Mod ısınması ilk gece yarısı başlıyor. ve tamamlanması 48 saati alıyor.

Örnek vericek olursak : Pompanız eğer  öğleden sonra saat 3’de insülin iletimine başlarsa  ( 1. günde / day 1 ) .   Isınma 2.gün saat 12’de başlar ve 4.günün (day 4)  gece yarısı saat 12’de tamamlanır.

Önemli not : hastalar 670G’de Oto moda geçmek için önce manual modda başlar ve yukarıda bahsedilen bu periyod manual modu kapsar. Bu süre zarfında pompa sizin insülin gereksinimlerinizi tanır. Geçen 48 saatten sonrasında otomod’a geçmeye hazırsınızdır.

 

Güvenli Bazal Seçeneği :

Anlık kan şekeri değeri pompanın gösterdiği sensör değerinden daha yüksek ise pompa güvenli bazal moduna girer.

Kaynak :

User’s Guide

- Advertisement -

UYARI

Yayın politikamız gereği yapılan paylaşımların kaynak gösterilmeden paylaşılması yasaktır. 

- Paylaşımlarda alıntı yapılırken yazarın ( örneğin: diyabetgelismeleri.com ) belirtilmesi zorunludur. 

 

 

CEVAP

Yorum yap
Adınızı lütfen buraya giriniz

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Tip 1 Diyabete Karşı Tedavilerde Güncel Gelişmeler

0
Yapılan çalışmalar, kök hücre kaynaklı insülin üreten beta hücre replasman (kök hücre nakli) tedavisinin, şiddetli hipoglisemi riski yüksek olan tip 1 diyabetli bireylerde kayda değer fayda sağlamaya devam ettiğini gösterdi. Bununla birlikte primatlar üzerinde yapılan diğer...

Kök Hücre Kaynaklı Adacık Hücre Tedavisinden Son Veriler Paylaşıldı:

0
Vertex Firması, hipoglisemik farkındalığı bozulmuş ve ciddi hipoglisemik durumları olan tip 1 diyabetli (T1D) kişilerde kök hücrelerinden tümüyle adacık hücrelerine dönüştürülmüş VX-880 adacık hücre infüzyon tedavisinin Faz 1/2 klinik çalışmasından elde edilen yeni verileri sundu....

T1D Savaşçıları : Bir Pilotun Hikayesi

0
Bu bölümde tip 1 diyabetli bir pilotun pilot olma hikayesi ve pilot olma mücadelesinde T1D tanı sürecini tüm detaylarıyla bir araya getirdik.ABD'de geçtiğimiz yıllarda insüline bağımlı ilk pilotun ticari olarak uçuşu Federal Havacılık...
Hipoglisemi Anında Neler Yapılmalı

Hipoglisemi Anında Neler Yapılmalı

0
Gün boyunca, birçok faktöre bağlı olarak, kan glikozu (kan şekeri) seviyeleri yükselir veya düşer. Bu normaldir. Ancak sağlıklı aralığın altına düşerse ve tedavi edilmezse tehlikeli olabilir. Bu genellikle kan glikozunuzun 70 mg/dL'nin altında olduğu...

Yeni Haftalık Bazal İnsülin : İcodec

0
Yetişkinlerde diyabet tedavisi için uygulanacak haftalık bazal insülin Awiqli® için yetkili kurumlardan olumlu geri bildirim alındı.Bazal insülin enjeksiyon sıklığının azaltılması, tip 1 diyabetli bireylerin tedavi yükünü önemli ölçüde azaltabilir.İşte detaylar;Avrupa İlaç Ajansı'nın (EMA) bir...

En Popüler Yazılar