10 C
Istanbul
Salı, Aralık 5, 2023
Advertisement
Ana SayfaDünyadaki Diyabet GelişmeleriOxford Üniversitesi Çalışmaları : İnsülin Üretiminin Korunması

Oxford Üniversitesi Çalışmaları : İnsülin Üretiminin Korunması

Yeni tanı almış tip 1 diyabetlilerde insülin üretimini korumak için kullanılabilecek tedavi denemesi gerçekleştirildi.

Tip 1 diyabet bir otoimmün hastalığı olmakla birlikte yaygın bir kronik hastalıktır. İnsülin keşfinin ardından insülinin dışarıdan alınma tedavisi şu an için tek bir tedavi olarak sayılabilir. Ancak bu otoimmün-aracılı β ( beta ) hücrelerinin tahribinin altında yatan temeli ortadan kaldırmıyor . 

 

Oxford Üniversitesinde ait olan çalışma jci insight sitesinde yayınlandı.

Çalışmanın erken denemesi Oxford Üniversitesi araştırmacıları tarafından tamamlandı. Çalışma ” DILfrequency ” şeklinde geçiyor.

- Advertisement -

Çalışmada yer alan hastaların yaş aralıkları 18 – 70 arasıymış.

Deneme çalışmasında interlökin-2 olarak bilinen bir proteine dayalı tedavi , 36 tip 1 diyabetlide gerçekleştirilmiş. Bahsettiğimiz bu ‘ ’interlökin-2 ‘’ insülin yapan beta hücrelerini arttırarak çalışıyormuş. Ayrıca belirtilene göre beta hücrelerine saldıran bağışıklık hücrelerini engellemek için tasarlanmış.

Önemli Not :

- Advertisement -

interlökin-2 ‘nin özellikle otoimmün hastalıklarında önem rol oynadığı anlaşılmış. Üstelik yapılan çalışmalarda bunu göstermiş. Daha sonraki yazılarımızda da interlökin-2’nin bağışıklık sisteminde nasıl bir fonksiyonu olduğuna değineceğiz.

 

Yapılan Çalışmalara Göre :

Deneme farklı bölümlere ayrılmış ilkinde hastalar IL-2’nin ( interlökin-2 ) farklı dozlarını almış. Buna ek olarak enjeksiyon sıklıklarının 6 farklı tedavi planı uygulanmış.

Kan örnekleri , denemede yer alan her hastanın verilen miktara nasıl tepki verdiğini kontrol etmek için analiz edilmiş. Her netice tedavi planını geliştirmek için kullanılmış. Bu tedavi planı daha sonra diğer 8 hastaya uygulanmış.

 

Aşama , 8 hastanın olduğu 2 grup için tekrarlanmış ve çalışmanın sonuna gelindiğinde ‘’ IL-2 ‘’ tedavisinin her 3 günde 1 verildiğinde en iyi şekilde çalıştığı tespit edilmiş.

 

Resim Kaynak : JDRF , Profesör John Todd

Profesör John Todd’un öncülüğünde olduğu araştırma ekibi  , tedavinin yeni teşhis almış tip 1 diyabetlilerde beta hücrelerini korumak için nasıl kullanılabileceğini daha büyük çalışmalarda araştıracak.

Ayrıca gruplardaki hastaların en sonki bulgularını test etmeyi ve ’’ IL-2 ‘’ tedavisinin insülin üretiminin korunmasına yardımcı olup olmayacağını araştırmayı planlıyor. 

 

 

Referanslar :

The DILfrequency study is an adaptive trial to identify optimal IL-2 dosing in patients with type 1 diabetes , Jci İnsight 3(19):e99306. https://doi.org/10.1172/jci.insight.99306.

Diğer Kaynaklar :

diabetes.co.uk

https://www.nature.com/articles/s41392-017-0002-5

- Advertisement -

UYARI

Yayın politikamız gereği yapılan paylaşımların kaynak gösterilmeden paylaşılması yasaktır. 

- Paylaşımlarda alıntı yapılırken yazarın ( örneğin: diyabetgelismeleri.com ) belirtilmesi zorunludur. 

 

 

CEVAP

Yorum yap
Adınızı lütfen buraya giriniz

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Engelli Raporu ve Çözger Raporu

0
-Engelli Raporu Nedir ve Nasıl Alınır -Çözger Raporu Nedir ve Nasıl Alınır -Çözger ve Engelli Raporu Hakları Engelli Raporu Nedir ? Sağlık bakanlığı tarafından yetki verilen heyetler tarafından kişinin engellilik durumunu, engel gruplarını , engellilik tür ve...
Dexcom G6 Sistemi Tecrübeleri

Dexcom G6 Sistem Tecrübeleri

0
Bu yazımızda ülkemizde de kullanılan dexcom G6 sistemini deneyimleyerek tecrübelerimizi sizlerle paylaştık. Dexcom G6 bir sürekli glikoz ölçüm sistemidir. Sistem her 5 dakika da bir cilt altı sıvısından ölçüm yapar. Sistem hakkında ve kurulumu hakkında...

Medtronic’in Yeni Sensörü Simplera Avrupa Onayı Aldı.

0
Medtronic hepsi bir arada ve tek kullanımlık yeni sensörü ( diğer adıyla Simplera ) için avrupa onayı ( CE Onayı/ Uygunluk Onayı ) aldı. Firmanın yeni , parmak ölçümü olmayan sensörü ekstra bantlara gerek duymuyor...
Yeni Tanı Alan Diyabetlilerde Diyabetle Yaşam

Yeni Tanı Alan Diyabetlilerde Diyabetle Yaşam

0
Tip 1 diyabet hayatımıza beklemediğimiz bir anda girmiştir. Peki bizler daha önce nasıl yaşıyorduk ? Şu andan itibaren hayatımız nasıl değişecek ? Eski yaşam şeklimiz devam edecek mi? Bunları düşünüyor olabiliriz. Ki bu gayet...

T1D tedavisi için mühendislerden yeni bir sistem

0
MIT'deki ( Massachussetts Teknoloji Enstitüsü ) mühendisler içindeki hücreleri sağlıklı tutmak için kendi içine yerleşik oksijen sistemiyle birlikte yüzbinlerce adacık hücresini taşıyan implante edilebilen bir cihaz tasarladı. işte detaylar; Tip 1 diyabeti tedavi etme yaklaşımlardan bir...

En Popüler Yazılar