16 ve 18 ağustos tarihlerinde yapılan Arkadaşım Diyabet Aile Kampı 190 kişinin katılımıyla son buldu. Yapılan kamplar en başta çevremizde bizim gibi olanları tanımamız , yalnız olmadığımızı hissetmemiz için çok önemli. Tabi sadece bunlarla sınırlı değil. Diyabetimiz adına yeni şeyler öğrendiğimiz ( örneğin karbonhidrat sayımı gibi ) , Bununla birlikte doktorlarımızın , diyabet hemşirelerimizin ve diğer önemli uzmanlarımızın bizler için bir araya geldiği , ve bizlere el uzattığı bir yer.
Kampla ilgili detaylara Prof. Dr. Şükrü Hatun’un açıkladığı aşağıdaki yazıdan ulaşabilirsiniz.
Ek not : Bu kampa katılamasakta , bir sonraki kampa mutlaka katılmaya çalışacağız. Gelecek kamplarla ilgili bilgeleri yakında sizlerle paylaşacağız.
Prof. Dr. Şükrü Hatun açıklıyor ;
Koç Üniversitesi Hastanesi, Diyabetli Çocuklar Vakfı ve Geleceğin Yıldızları işbirliği ile düzenlenen Arkadaşım Diyabet Aile Kampı’nın İkincisi, 16-18 Ağustos 2019 tarihleri arasında Uludağ’da yapıldı. Kampa 17 il ve KKTC’den, 57 Aile, yaşları 5-12 arasında 57 Tip 1 diyabetli çocuk ve onların kardeşlerini içeren 190 kişi katıldı. Kampta aileler ve çocuklar için paralel şekilde sürdürülen eğitim programlarının yanı sıra, dış mekan oyunları, spor ve eğlence aktiviteleri yer alıyordu. Çocuklara, Tip 1 diyabetli doktor, diyetisyen, hemşire, avukat ve üniversite öğrencilerinin liderliğinde oyuna dayalı bir programla eğitim verildi.
Aileler için düzenlenen eğitim programında, Anne Ve Babaların Gözünden Diyabet Yönetimi, Tip 1 Diyabet ve Tedavisinde Güncel Durum: Sık Sorulan Sorular ve İlk Nesil Yapay Pankreas Sistemi, İnsülin Pompa Tedavisi, Parmaktan veya Sensörle ile Glukoz İzlemi ve İnsülin Dozlarının Ayarlanması, Karbonhidrat Sayımında/Yönetiminde, Protein ve Yağların Etkisinde Fark Yaratan İp Uçları, Anne ve Babalık / Ruhsal Destek ve Direnç geliştirme gibi konular işlendi. Kamp programı için de Prof.Dr. Oğuzhan Deyneli, Tip 1 Diyabetli Bir Doktorun Yaşam Deneyimleri, Prof. Dr. Yankı Yazgan ise Kronik Stres ile baş etme ve aile tutumları konularında bir konuşma yaptılar.
Kampın ikinci günü, tüm çocukların kendi pizzalarını yaptıkları “mutfak atölyesi”nde çocuklar ve aileler eğlenceli saatler geçirdiler ve akşam yemeğinde kendi yaptıkları pizzaları yediler.
Eğitim programı dışındaki saatlerde aileler 5 gruba ayrılarak Okulda Diyabet, Yeni Teknolojiler, Beslenme Planlanması, Ruhsal Destek ve Hastalık Durumlarında Yönetim konularında deneyim paylaşımı çalışması yaptılar ve kendi önerilerini kampın son günü sundular. Kampa katılan aileler, özellikle çocuklarının kendi yaşıtı çok sayıda Tip 1 diyabetli çocukla zaman geçirmesinin, kendilerinden büyük Tip 1 diyabetli büyüklerinden eğitim almalarından, kendilerinin ise üst düzeydeki eğitim programı ile kendilerini geliştirmelerinden, kafalarındaki birçok soruya cevap bulmaktan, karbonhidrat sayımını yaşayarak öğrenmekten ve aileler arasındaki samimi etkileşimlerden etkilendiklerini ve “harika bir deneyim” yaşamaktan çok etkilendiklerini ifade ettiler.
Kampın son günü yapılan “Eve Dönerken” oturumunda ailelerin deneyim paylaşım sunumlarının yanı sıra çocuklar da kendi dillerinden ailelerine mesajlar verdiler. Kampın kapanışında konuşan Diyabetli Çocuklar Vakfı Başkanı ve Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof.Dr.Şükrü Hatun, Arkadaşım Diyabet Aile Kampı’nın Tip 1 diyabetli çocukların yaşamlarını değiştiren sıra dışı bir program olduğunu, bu yılki kampın da çok başarılı geçtiğini, ailelerin ve çocukların eğitim programlarına ve aktivitelere katılımının çok iyi olduğunu, bu yılki kampa bir ailenin desteği ile 5 ailenin ücretsiz katıldığını, ayrıca 2 ailenin de kamp ekibi içinde olduğunu, ailelere “Öğrenmeye, kendinizi geliştirmeye, yeni teknolojiler kullanmaya devam edin-Biz her zaman yanınızdayız, Babalar annelerin yükünü daha fazla paylaşsın- Senkronize olun, demokratik bir aile olmaya çalışın, «Arkadaşım Aile Programı»nı geliştirin ve kendi aranızda dayanışma ağları kurun, Mükemmel için kendinizi, çocuklarını, yakınlarınızı yıpratmak yerine «iyiyi» sürekli kılmaya odaklanın, Çocuklarınızın duygu ve düşüncelerine daha fazla kulak verin, onların kendi ayakları üzerinde durabilen, özerk/özgür kişiler olmasına odaklanın” mesajlarını güçlü bir şekilde verdiklerini, kampa emek veren herkese gönülden teşekkür ettiğini söyledi.
Arkadaşım Diyabet Aile Kampı 18 Ağustos 2019 Pazar günü öğlen saatlerinde katılım sertifikalarının dağıtılması ve Arkadaşım Diyabet İznik Kampı’nın da şarkısı olan “Güzel Günler Hangi Dağın Ardındadır” şarkısının hep beraber söylenmesi ile sona erdi.