Koç Üniversitesi Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Bölümünün düzenlediği ve Uluslararası Çocuk ve Adolesan Birliği’nin son önerilerinin esas alındığı çocuklarda diyabet tedavisi ve yapay pankreas konulu eğitim programı 25 Mayıs 2019 tarihinde Koç Üniversitesi Hastanesi’nde gerçekleşti. Toplantıya Uşak, Isparta, Muğla, Mersin, Adana, Ankara, Çanakkale, İstanbul, Afyon şehirleri’nden gelen Tip 1 diyabetliler ve aileleri, hekimler, hemşireler ve diyetisyenleri olmak üzere yaklaşık 150 kişi katıldı. ve Diyabet Gelişmeleri ekibimizde site ve yayın sorumlusu , tip 1 diyabetli Hakan Çelen de oradaydı.
Toplantıda gerçekleşen program şöyleydi ;
1-Parmaktan veya CGM ile glukoz izlemi ve insülin dozlarının ayarlanması
Konuşmacı : Pediatri Profesörü, Pediatrik Endokrinoloji ve Diyabet Uzmanı , Şükrü Hatun
2-Okul öncesi Çocuklarda Diyabet Bakımı
Konuşmacı : Doçent Doktor, Pediatrik endokrinolog Gül Yeşiltepe
3-Panel : Tip 1 diyabetli ve Aile deneyimleri
İlk konuşmacı : Nevin Avhan ( tip 1 diyabetli diyetisyen )
İkinci konuşmacı : Esra Tarı ( tip 1 diyabetli annesi ) / Yaşar subaşı
Üçüncü konuşmacı : Elif Erdoğan ( Tip 1 diyabetli üniversite öğrencisi )
4-Tip 1 diyabetli çocukları erişkin yaşamda neler bekliyor ?
Konuşmacı : Prof. Dr. Oğuzhan Deyneli
Beslenme planlanmasında sık yapılan hatalar
Konuşmacı : Diyetisyen Gökçe Tuğba
5-Ergenlik döneminde aile ve tip 1 diyabetli ilişkileri
Konuşmacı : Psikolog Serra Muradoğlu
6-Hastalık Durumlarında Diyabet Yönetimi
Konuşmacı : Hemşire Ecem Can
7-ABD’de Tip 1 Diyabet Tedavisi ve Yönetimi : Yapay Pankreas Diyabet Tedavisinde Neleri Değiştiriyor ? Tam Otomatik Sistem Ne Zaman ?
İlk Konuşmacı : Dr.Halis Kaan Aktürk
İkinci Konuşmacı : Deniz Dalton
Yukarıda görüldüğü gibi toplantıda kan şekeri izlemi ve insülin tedavisi, okul öncesi dönemde diyabet bakımı, beslenme tedavisinde sık yapılan hatalar, ergenlik dönemindeki sorunlar ve hastalık günlerinde yönetim olmak üzere temel konular konuşuldu. Bununla beraber Tip 1 diyabetli diyetisten Nevin Avhan, Tip 1 diyabetli çocuk annesi Esra Tarı, Tip 1 diyabetli Elif Erdoğan, Tip 1 diyabetli endokrinoloji profesörü Oğuzhan Deyneli kendi deneyimlerini paylaştı.
Sonlara doğru ise Colorado Üniversitesi Tıp Fakültesi, Barbara Davis Diyabet Merkezi’nde Dr. Halis Kaan Aktürk, Yapay Pankreas ve gelişmiş teknoloji uygulamaları konusunda kendi merkezi hakkında deneyimlerini ve güncel bilgileri bizlere sundu. Dr. Aktürk, bu teknolojiler konusunda gerçekçi olmayan beklentilerin olduğunu , buna bağlı olarakta hayal kırıklığı yaşandığını söyledi. Bahsettiğine göre kendi merkezlerinde bu ana kadar 923 hasta Medtronic 670G kullanıyor, bu teknolojiden en çok motive kullanıcılar, parmak ucundan kan şekeri ölçenler, sensörü sürekli kullanacak olanlar, uykuda kan şekeri düzensiz olanlar, çok fazla hipoglisemi yaşayanlar ve HbA1c’si istenen hedefte olmayanlar yarar görüyormuş.
Helmsley Vakfı Tip 1 diyabet program sorumlusu Deniz Dalton , ise vakıflarının iki çocuğu Tip 1 diyabetli bir aile tarafından gelen bağışlarla yürütüldüğünü ve esas olarak Tip 1 diyabetliler için çözümler üretmeye çalıştıklarını, bunun için üniversite ve teknoloji firmaları ile işbirliği içinde olduklarını söyledi. Ek olarak herkesin hemen yapay pankreas gibi teknolojilere ulaşamayacağını ama sensörle glukoz izlem sistemlerinin (CGMS) daha hızlı yaygınlaşabileceğini, Türkiye’de de kaynakları olan Tip 1 diyabetli çocuk ailelerinin bu alana daha fazla katkıda bulunmasının iyi olacağını söyledi.
Programdan görseller :
Diyabet gelişmeleri olarak böyle değerli bir programın düzenlenmesinde katkıları olan bu ekibe teşekkür ederiz.
Sunumlara ulaşmak için tıklayın.
Sizler için hazırladığımız videoları seyretmek için tıklayın.
Youtube kanalımız açılmıştır. Bizleri oradan da takip edebilirsiniz. Kanala ulaşmak için tıklayın.
Kaynak :
http://www.arkadasimdiyabet.com/haberler/tum-haberler/guncel-gelismeler-isiginda-dinamik-insulin-tedavisi-ve-yapay-pankreas-konulu-toplanti-yapildi?fbclid=IwAR2uTv293Z4s3L4ruSXu_v2iB0OPq2ar0hqCTu0EWhfsI6zTGoDZKnwwXrY