Günümüzde kapalı devre sistemleri yaygın bir şekilde kullanılıyor. Bunların haricinde bir sistem daha var. Beta Bionics tarafından geliştirilen ilet. Sistem büyük ölçüde basitleştirilmiş. Karb sayımı olmak üzere bazal oranları , düzeltme faktörleri bulunmuyor — Kullanıcı tarafından hemen hemen hiç bir girdi olmadan insülini kendisi otomatik bir şekilde gönderiyor.
Firmanın kurucusu damiano yıllar önce küçük oğlu tip 1 diyabet tanısı aldıktan sonra daha iyi bir insülin pompası geliştirmeye yemin etmiş bir biyomekanik mühendis. Damiano bizlere sistem hakkında ufak bilgiler verecek.
İşte özellikler;
Sistem sizden tek bir veri girmenizi isteyerek çalışmaya başlıyor : ( kilo bilgisi ) Ondan sonra da yaşam boyu algoritmayla ( makine öğrenmesi tekniği olarak geçiyor ) neredeyse geri kalan herşeyi kendisi yapıyor.
” bazal insülin oranlarınızı , düzeltme faktörlerinizi veya karb-insülin oranlarınızı bilmeniz gerekmiyor ” hatta bilmeseniz de önemli değil çünkü bu değerlerden herhangi birini giremiyorsunuz. Yani sistemde manuel mod diye bir şey yok.
Firmanın kurucusu sistemin tüm bunları öğrenmesinin sadece 2 günü aldığını belirtiyor. Ortalama 48 saat içinde de sistem oturmuş oluyor. Bunu ne kadar insüline ihtiyacınız olduğunu tahmin ederek ve vücudunuzun nasıl tepki verdiğine çok dikkat ederek gerçekleştiriyor. Sistemin içindeki yazılım ne kadar bazal insüline ihtiyaç duyulacağını , öğünler için ne kadar insülin kullanılacağını ve düşük ve yüksek kan şekeri değerlerine karşılık insülin iletim oranlarının nasıl ayarlanacağını az çok biliyor.
Algoritma o kadar hızlı ayarlama yapıyor ki biyomekanik mühendis damiano sistemin menstrüel döngü veya hastalıkla ilişkili durumlar dahil olmak üzere insülin duyarlılığındaki kısa süreli değişimlere adapte olabileceğinden emin.
Karb sayımı bulunmuyor:
İlet karbonhidrat sayımı olmayan öğün doz sistemine sahip.
Sistem öyle uyumlu bir şekilde çalışıyor ki şayet kullanıcı öğün zamanı yapılacak olan insülin miktarını unuttu yemekten sonra bolus göndermesi bir hata olur. işte o zaman düzeltme algoritmaları devreye girip ekstra insülin gönderiyor.
Bir öğün alırken karbonhidrat sayımı yapmak yerine kullanıcının aldığı besinin büyüklüğüne göre sistem üzerinde seçebileceği 3 seçenek mevcut. ( küçük , orta ve büyük )
Sistemde sayı diye birşey yok.
Sistem kullanıcının aşağıdaki kan şekeri hedeflerini seçmesine olanak tanıyor.
-Yüksek
-Normal
-Düşük
Yani hepsi bu kadar. Sayılar bulunmuyor.
Hedef kan şekerini düşük veya yüksek olarak değiştirmek bu değerde 10 mg’lık ( ± 10 mg/dL. )değişiklikler sağlıyor.
Diğer Teknik Konular:
6 yaş ve üzeri kullanımı uygun. ( FDA bu yaşlar için onayladı. )
Sistem vücuda bağlı infüzyon seti ve cilt altında duran ince bir kanulası olan kablolu bir insülin pompasıdır. İnsülin pompası yaklaşık olarak tıpkı bir kredi kartı büyüklüğündedir. İçinde tekrar şarj edilebilir pil bulunuyor.
Sistem IPX8 standartına göre suya dayanıklı olarak sınıflandırılmış , yani yüzme havuzunda kullanımı güvenli.
Dexcom G6 sistemine ihtiyaç duyuyor. Firmanın ayrıca G7 sistemiyle de entegre olması konusunda çalışmaları sürürüyor.
Eğer CGM devre dışı kalırsa , insülin gereksinimlerinizle ilgili hatırladığı verileri kullanarak çalışmaya devam edebiliyor.
Kan Şekeri ve Time-in-Range Grafikleri:
kaynak: https://www.diabetesdaily.com/blog/the-ilet-bionic-pancreas-and-diabetes-without-numbers-711680/
Görsel Kaynaklar: İlet User Guide