İnsülin Pompası ve CGM sistemleriyle yapılan çalışmalardan önemli sonuçlar paylaşıldı. Çalışmada , insülin pompası veya sürekli glikoz ölçüm sisteminden ( CGM ) birini veya her ikisini kullanan kişilerde A1C seviyelerinin daha düşük olduğu tespit edildi.
Çalışmayla ilgili detaylar şöyle;
18 yaş ve altında olan kişilerde yapılan bu çalışma insülin pompası veya CGM sistemlerinden birini ya da her ikisini kullananlarda HA1C seviyelerinin daha düşük olduğunu ve daha az diyabetik ketoasidoz durumu (DKA ) olduğunu ortaya koydu. Ayrıca insülin pompası kullanan hastalarda daha düşük oranlarda şiddetli hipogliseminin olduğu gözlemlendi.
Çalışmada hastalar 4 farklı gruba ayrıldı:
Bunlar şöyle;
– %37’si sürekli glikoz ölçüm sistemi olmadan enjeksiyon tedavisi gören ( cihaz kullanmayan )
– %30’u sensör ile birlikte insülin pompası kullanan
– %17’si sensör olmadan insülin pompası kullanan.
Geri kalanı ise ( %15’i ) sensör ile birlikte enjeksiyon tedavisi görenlerden oluşmaktaydı.
Araştırmacılar insülin pompası ve/veya sensör kullanan diyabetlilerin her bir kesiminde sensörsüz enjeksiyon tedavisi görenlere kıyasla HA1C seviyelerinin daha düşük olduğunu belirtti. Yani bu iki teknolojiyi bir arada kullananlarda ve insülin pompası ile sensörü birbirinden bağımsız şekilde kullananlarda HA1C seviyelerinin daha düşük seviyelerde olduğu görüldü.
Diyabetik Ketoasidoz durumu ise sensör ile insülin pompası kullanan ve sadece insülin pompası kullanan gruplarda sensörsüz enjeksiyon tedavisi gören grupla karşılaştırıldığında daha azdı.
Kaynak: https://www.medscape.com/viewarticle/947742#vp_2 https://www.endocrinologyadvisor.com/home/topics/diabetes/type-1-diabetes/regularly-monitoring-glucose-and-using-insulin-pump-lowers-hba1c-in-juvenile-type-1-diabetes/