-Engelli Raporu Nedir ve Nasıl Alınır

-Çözger Raporu Nedir ve Nasıl Alınır

-Çözger ve Engelli Raporu Hakları

Engelli Raporu Nedir ?

Sağlık bakanlığı tarafından yetki verilen heyetler tarafından kişinin engellilik durumunu, engel gruplarını , engellilik tür ve derecelerini değerlendirerek oluşturulan bir belgedir.

Engelli Raporu Nereden Alınır ve Nasıl Alınır ?

Sağlık Bakanlığınca yetkilendirilmiş bölge hakem hastanelerinden alınmaktadır. Dah ayrıntılı bilgi için tıklayın.

Çözger Raporu Nedir ve Nasıl Alınır ?

Çocuğun bakımını üstlenen kişinin başvuru dilekçesiyle çözger düzenleme yetkili hastanelere başvuruda bulunması gerekmekte. Bunun için Hastanelere 182 nolu hat veya MHRS uygulaması aracılığıyla randevu alabilirsiniz.

Raporun alınması için yapılacak aşamalar:

İlk aşamada yukarıda belirtildiği şekilde (182 veya MHRS) hastanenin sağlık kuruluna randevu almanız gerekmekte.

Aldığınız randevu tarihinde hastanede , sağlık kurulu bölümüne gittiğinizde , konuyla ilgili size bir evrak verilir. Bu evrağı hemen doldurursunuz. 
Ek Not : Evrağı alma nedeninize dair olan bir bölümü dolduruyorsunuz.

Daha sonra doktorlara yönlendirilirsiniz. Onların sorduğu soruları cevaplarsınız. Diyabetli olduğunuzu belirtirsiniz. ( Örneğin : çocuk sağlığı doktoruna belirtmeniz gibi ) Sonrasında Yönlendirildiğiniz bir endokrin doktoru sizi görüp. Gerekli işlemleri yapacaktır.

Sağlık kurulundan aldığınız bu evrakları , geri teslim edersiniz. Sonrasında hastaneye tekrar gelmeniz için size bir tarih verilir. ve size verilen tarihte çocuğunuz ile gidip raporunuzu alabilirsiniz. ( Kimliği yanınızda bulunsun. )

Çözger Rapor Süresi :

Çözger sürekli olarak belirtilse bile kişi 18 yaşını doldurduğunda rapor süresi sona erer. Artık geçerli değildir.

Çözger Raporu Ne işe Yarar ?

Bu rapor 18 yaş altı bireylerin çeşitli hak ve hizmetlerden yararlanmasını sağlar. Bunlar sağlık, eğitim, rehabilitasyon, sosyal, ekonomik yönden olabilir.

Çözger ve Engelli Raporu İçin Kimlik Kartları

Yayınlanan yönetmeliğe göre Engelli Kimlik Kartını sağlık kurulu raporuna göre yüzde 40 ve üzeri engelli olduğu belgelenen bireyler ve 18 yaşından küçüklerde ise sağlık kurulu raporunda çocuklar için özel gereksinim raporuna (ÇÖZGER) göre en az bu orana denk özel gereksinim düzeyine sahip çocuklar alabilir.

ÇÖZGER ve Engelli Raporu Hakları:

Engelli aylığı : Engelli aylığı, 2022 sayılı Kanun kapsamında sosyal güvenlik kurumlarından (SSK, BAĞ-KUR, Emekli Sandığı) hiçbirine tabi olmayan ve muhtaçlığı ilgili Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından belgelenen, 18 yaşından büyük engellilere ya da 18 yaşından küçük engelli yakını bulunanlara verilen bir aylıktır.

Engelli aylığından yararlanmak için gelir kriteri bulunmaktadır. Örneğin 18 yaşından büyük engellilerin %40 ve üzeri engel oranına sahip olmaları, 18 yaşın altındaki en- gelliler için Hafif Düzeyde Özel gereksinim var (ÖGV) (40-49) Orta Düzeyde ÖGV (50-59) , İleri Düzeyde ÖGV ( 60-69) Çok İleri Düzeyde ÖGV (70-79), Belirgin Özel Gereksinimi Vardır (80- 89), Özel Koşul Gereksinimi Vardır (90-99) ifadelerinden birini almış olma şartı aranmaktadır.

-Engelli Kartı: Engelli Kimlik Kartı alabilmek için engelli birey sağlık kurulu raporu ile %40 ve üzeri engelli olduğunu belgelemelidir. Engelli bireyin 18 yaşından küçük olması durumunda sağlık kurulu raporunda “Çocuklar İçin Özel Gereksinim Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelik” hükümlerine göre Hafif Düzeyde ÖGV (40-49), Orta Düzeyde ÖGV (50-59), İleri Düzeyde ÖGV (60-69) Çok İleri Düzeyde ÖGV (70-79), Belirgin Özel Gereksinimi Vardır (80-89), Özel Koşul Gereksinimi Vardır (90-99) ifadelerinden birinin yer alması gerekmektedir. Engelli bireyin ikamet ettiği ildeki Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne 2 adet fotoğraf, nüfus cüzdanı ve engelli sağlık kurulu raporunun aslı veya onaylı örneği ile müracaat edilerek engelliler için kimlik kartı alınabilir. 

Engellilik indirimi: Engellilik indirimi tutarları ” https://www.gib.gov.tr/yardim-ve-kaynaklar/yararli-bilgiler/engellilik-indirimi-tutarlari ”adresinde her yıl için güncellenmektedir.

Engellilik indirimi uygulamalarında; yetkili hastanelerce düzenlenmiş olan ve Merkez Sağlık Kurulunca değerlendirilerek çalışma gücünün asgari %40’ını kaybetmiş olduğu karara bağlanan engelli sağlık kurulu raporları (özel eğitim ihtiyacı olan bireyler bakımından, Çocuklar İçin Özel Gereksinim Raporu/ ÇÖZGER) dikkate alınmaktadır.

Çalışma hakkı: Engelli bireylerin işçi olarak işe yerleşebilmesi için Türkiye İş Kurumu’na, Türkiye İş Kurumu İl Müdürlüklerine veya Türkiye İş Kurumu’nun resmi internet sitesi www.iskur.gov.tr adresine başvuruda bulunması gerekmektedir.

Erken emeklilik : İster doğuştan engelli olup SSK’lı, Bağ-Kur’lu ya da memur olarak çalışmaya başlasın, ister işe girdikten sonra engelli olsun; %40 ve üzeri çalışma gücü kayıp oranına sahip tüm engelli çalışanlar erken emeklilik hakkına sahiptir. Erken emeklilikte müracaat için : Engellilerin emeklilik işlemleri diğer çalışanlarda olduğu gibi SGK tarafından yapılmaktadır. Engelliler erken emeklilik ya da malulen emeklilik işlemlerini SGK’ya müracaat ederek başlatabilirler.

ÖTV Muafiyet: Engellilik oranı %90 veya üzerinde olan yetişkin engelliler ile Çocuklar İçin Özel Gereksinim Raporu’nda (ÇÖZGER) “Özel Koşul Gereksinimi Vardır (ÖKGV)” ibaresi bulunan 18 yaş altı engelliler ÖTV istisnasından yararlanabilirler.

Çözger veya Engelli Raporu olan bireyler aşağıdaki diğer haklardan yararlanabilir:

1)Engelli   kimlik   kartına   sahip   olan   her   engelli   birey, kullandığı toplu taşıma araçlarında ücretsiz seyahat hakkından yararlanır. Tüm resmi ve özel halk otobüsleri, deniz ulaşım araçları ve TCDD bünyesindeki trenlerden engelli bireyler ücretsiz faydalanmaktadır. Engelli bireyin ücretsiz seyahat hakkından yararlandırılmama yahut hakkının kullanımının zorlaştırılması durumlarında olayın geçtiği yerin Mülki İdare Amirliği’ne olay tarihi, zamanı, araç plakası ve olay yeri ile ilgili ayrıntıları içerecek şekilde şikayette bulunulması gerekmektedir.

2)Tüm iç ve dış hatlar uçuşlarında % 20 indirim sağlamaktadır.

3)Konut vergisi muafiyeti 200 metrekareden küçük tek konutu olan engelliler emlak vergisinden muaftır.

4)Engellilerin eğitimleri,   meslekleri,   günlük   yaşamları için özel olarak üretilmiş her türlü araç-gereç ve özel bilgisayar programlarının temini KDV’den müstesnadır.

5)Müze ve Ören Yerlerine giriş ücretsizdir.

6)Milli parklar, tabiatı koruma alanları ve tabiat parklarına giriş ücretsizdir.

7)Devlet tiyatrolarından ücretsiz yararlanmaktadırlar.

8)TOKİ,  hazırladığı  projeler  kapsamında   planlanan   konut sayısının %5’i kadarını engelli vatandaşlarımıza ayırmaktadır.  Kimlik  fotokopisi  ve  engelli  sağlık  kurulu raporu  ile  başvuru  yapılmakta,  hak  sayipleri  kura  ile belirlenmektedir.

9)GSM    operatörleri,     engelli     kişilere     özel     tarifeler uygulamaktadır.

kaynak: https://www.aile.gov.tr/sss/engelli-ve-yasli-hizmetleri-genel-mudurlugu/engelliler-icin-saglik-kurulu-raporlari/

https://www.aile.gov.tr/haberler/engelli-bireylere-kimlik-karti-verilmesine-ve-ulusal-engelli-veri-sistemi-olusturulmasina-dair-yonetmelik-resmi-gazetede-yayimlandi/

https://orgm.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2022_12/22144036_BIREYLERIN_YASAL_HAKLARI.pdf

CEVAP

Yorum yap
Adınızı lütfen buraya giriniz