10.5 C
Istanbul
Perşembe, Kasım 28, 2024
Advertisement
Ana SayfaAraştırmaFarelerde , beta hücrelerdeki bir genin silinmesi tip 1 diyabeti önlüyor.

Farelerde , beta hücrelerdeki bir genin silinmesi tip 1 diyabeti önlüyor.

Tip 1 Diyabet Haberleri

WISCONSIN-MADISON ÜNİVERSİTESİ – Feyza Engin ve Ekibinin Yaptığı Bir Araştırma

Wisconsin Üniversitesi’nden Biyo Moleküler Kimya Profesörü Feyza Engin ve ekibi çok önemli bir çalışmaya imza attı. Çalışma raporu cell metabolism journal ‘da yayınlandı. Ekip, tip 1 diyabet fare modelinde bağışıklık tepkilerine ( otoimmün tepkileri ) neden olan bir genin silindiğinde , bağışıklık hücrelerinin insülin üreten hücrelere zarar vermediğini keşfetti.

Tip 1 diyabette , bağışıklık sisteminin T hücreleri insülin üreten beta hücrelerine yanlışlıkla saldırıyor. Uzmanlar, diyabetin gelişme riski olan çoğu hastayı anormal oto antikorları tespit eden kan testleriyle belirliyor , Ancak gerçekten hastalığı önleyecek bir tedavi bulunmuyor.


Ekip farelerde değiştirilmiş beta hücrelerini ve T hücrelerini bir yıl boyunca takip etti ve hücrelerde diyabete yol açacak herhangi bir hasar görmedi , Biyo Moleküler Kimya Profesörü Feyza Engin

Ekip, tip 1 diyabeti önlemeye yönelik yeni bir yaklaşımı öne sürmüştür.

- Advertisement -

Bağışıklık sistemi saldırmaya başlamadan önce farelerin beta hücrelerinde ” IRE1-alpha ” denilen bir gen siliniyor , ekip bunun hemen ardından hücreler ölür diye düşünüyor. Ama öyle olmuyor , bunun yerine hücreler, T hücrelerinin artık bir tehdit olarak algılamayacağı beta hücrelerin öncül hücreleri ( progenitörler ) haline geliyor. Bundan sonra da normal beta hücrelerine dönüşüyorlar.

Böylece insülin üreten olgun hücreler tek başlarına görev alıyor. T hücreleri de onlara saldırmayı bırakıyor.

işte detaylar ;

- Advertisement -

Yıllardır birçok bilimsel araştırma’da ER stresi ( Endoplazmik Retikulum Stresi ) ve UPR’nin ( katlanmamış protein cevabı ) diyabet gibi metabolik rahatsızlıklarda rol oynadığı biliniyor. Araştırma ekibi de çalışma’da insülin üreten beta hücrelerdeki genleri silerek , UPR üzerindeki düzenlemeyle hücrelerin bağışıklık saldırısından kaçmasını sağlamış. ve böylece özellikle yüksek T1D riski altında olanlarda diyabeti önleme yolundaki adımları atmış.

Bu yöntem tip 1 diyabetin ( şeker hastalığı )yanı sıra bağışıklık sisteminin vücudun kendi hücrelerini hedeflediği diğer hastalıkları da önlemenin yollarını önermekte.

Tip 1 diyabetlilerin vücudu , kanlarındaki şekerden enerji sağlamak için gerekli bir hormon olan insülini az üretiyor veya hiç üretmiyor. Hastalığın erken evresinde , T hücreleri denilen , bağışıklık sisteminin cephe hattı asker hücreleri , insülin üreten hücreleri yanlışlıkla bir tehdit olarak algılıyor ve onları öldürüyor , buda tamamen insülin yetersizliğine neden oluyor.

Çalışma, Wisconsin Üniversitesinden değerli bir türk bilim insanı Feyza Engin’e ait.

Biyo Moleküler Kimya Profesörü Feyza Engin

Wisconsin-madison üniversitesinde , Biyo Moleküler Kimya Profesörü ve çalışmanın başyazarı , Feyza Engin şu açıklamalarda bulundu.

Mesele yüksek risk altında olan kişilerin tespit edilebilmesidir. Hastaların kan serumlarında antikorlar var , Dolayısıyla , doktorlar antikor seviyelerini belirleyerek yakın gelecekte kimlerde tip 1 diyabetin gelişeceğini kolayca tespit edebiliyorlar. Ancak klinisyenlerin burada yapacak fazla birşeyi yok , çünkü tip 1 diyabetin bir tedavisi bulunmuyor.

Laboratuvar ekibi ,immün saldırısı başlamadan hemen önce , farelerin vücudundaki beta hücrelerde , IRE1-alpha denilen bir geni sildiği zaman , hücreler artık normal beta hücresi gibi faaliyette bulunmuyormuş ( yani öncül hücrelerdir ) ve hücrelerde otoimmün tepkisine neden olup , T hücrelerin gelip , öldürmesi için sinyal veren genlerin ifadesinde ( yani genlerin ekspresyonu ) azalma olmuş. Bu sinyaller azaldığı için T hücreleri beta hücrelerini vücudda bir yabancı ya da bir problem olarak görmüyor dolayısıyla , onları öldürmüyormuş. Bu, duruma bağlı olarak T hücrelerinin diyabetojenik aktivitesinin değişmesiyle de alakalıymış.

Öncül hücrelere dönüşmelerinden sonra , tekrar olgun ve fonksiyonel beta hücrelerine dönüşmüşler.

Ekip şaşkınlık içerisinde genin silinmesinin ardından farede ilginç ve beklenmedik bir farklılık olduğunu görmüş. Çalışmanın yetkilisi , Feyza Engin Beta hücreleri yakında ölür diye düşündük. ama bunun aksine öğrencilerimiz, bize farenin kan şekeri seviyelerinin birkaç hafta süren ilk yükselişin ardından normale geldiğini söyledi. İnanamadım , şaşkınlıkla , bir kez daha bakıcam dedim.

Bu gen silinir silinmez , beta hücreleri değişim geçirmiş gibi görünüyordu. Olgun kimliklerini kaybetmiş , progenitör hücrelerin ( öncül hücreler ) özelliklerini sergiliyor ve insülinin yanında diğer hücre türlerinin hormonlarını ifade ediyorlardı.

Öncül hücrelere dönüşmelerinin oto-immün tehlikesinden önce gerçekleşmesi halinde karşılaştıkları T hücreleri onlara farklı şekilde davranıyordu.

Farelerin vücudunda öncül hücrelere dönüşme sırasında herhangi bir insülin üretimi olmamış birkaç hafta çok az geçici bir hiperglisemi ( yüksek kan şekeri ) yaşamışlar. Bu tehlikeli bir boyutta değilmiş. Ancak , sonra beta hücreleri işlerine geri dönüp , olması gerektiği gibi insülin üretmeye başlamış.

T hücrelerinin bu aktivite değişikliği devam etmiş ve hücreler takip edilen süre boyunca beta hücrelerine dokunmamışlar.

Çalışma yetkilileri bununla ilgili olarak şunları söylemiş ” Bunların güzel tarafı da bu oldu , tekrar beta hücresi haline gelmelerinden sonra bile , T hücreleri onlara dokunmuyor , bir yıl sonra halen diyabetojenik aktiviteleri bulunmuyordu.

Tip 1 diyabet için klinik çalışmalarda test edilen iki ilaç beta hücrelerinin stres cevabını hedefliyor — bunlara Prof. Feyza Enginin Harvard’da çalışırken etkisini farelerde keşfettiği bir ilaç da dahildir. Ekibin IRE1-alpha ile ilgili elde ettiği yeni bulgular, diyabet ilaçlarının kullanım şekline rehberlik edebilir veya yeni tedavilerin geliştirilmesine ( örneğin tip 1 diyabeti tedavi edecek veya önleyecek bir bileşen ) katkı sağlayabilir. Artrit , lupus ve multiple sclerosis gibi diğer otoimmün rahatsızlıklarda da benzer etkileri olabilir.

Biyo Moleküler Kimya Prof. Feyza Engin daha önce Harvard Üniversitesinde çalışmış ,burada hem tip 1 hem de tip 2 diyabete yol açan hücrelerdeki stres cevabını düzeltmek için kullanılabilecek doğal tauroursodeoxycholic asidini bulmuş.

Böyle değerli bir çalışmaya ülkemizden bir bilim insanının öncülük etmesi hepimizi çok gururlandırdı. Kendisine teşekkür eder. Çalışmalarında başarılar dileriz.

Feyza Engin Hakkında :

Daha önce yapılan çalışmalarda ER stresi ile otoimmün tepkisi arasındaki bağlantının otoreaktif hücreler tarafından bir antijen olarak tanınan hatalı katlanmış proteinler ile ilgisi olduğu öne sürülmüştü.

Prof Feyza Engin , lisansüstü eğitimini tamalamasının ardından doktora sonrası çalışmaları için Harvard Üniversitesi’nden Dr.Gökhan Hotamisligil’in ekibine katıldı ve Endoplazmik Retikulum Stresi ve katlanmamış protein cevabının hem farelerde hem de insanlarda β-hücresinin hayatta kalması için önemli bir rol oynadığını ve kimyasal şaperon uygulamasının diyabet öncesi evrede (prediyabet ) yapıldığında tip 1 diyabetli fare modellerinde diyabetin insidansını büyük ölçüde azaltabileceğini göstermişti.

Referanslar :

Feyza Engin , Hugo Lee , Yong-SyuLee , Quincy Harenda , Stefan Pietrzak , Hülya Z. Oktay , Sierra Schreiber , Yian Liao , Shreyash Sonthalia , Ashley E.Ciecko , Yi-Guang Chen Sunduz Keles , RupaSridharan , Beta Cell Dedifferentiation Induced by IRE1α Deletion Prevents Type 1 Diabetes, Cell Metabolism. 2020; DOI:https://doi.org/10.1016/. j.cmet.2020.03.002

Feyza Engin , ER stress and development of type 1 diabetes, Jan J Investig Med. 2016 , DOI:10.1097/JIM.0000000000000229.

Yararlanılan Diğer Kaynaklar :

https://www.news-medical.net/news/20200326/Removing-a-gene-prevents-Type-1-diabetes-in-mice-by-disguising-beta-cells.aspx.

https://www.fiercebiotech.com/research/preventing-type-1-diabetes-by-deleting-a-stress-response-gene https://sparkhealthmd.com/study-finds-a-new-way-to-prevent-type-1-diabetes/1109/

- Advertisement -

UYARI

Yayın politikamız gereği yapılan paylaşımların kaynak gösterilmeden paylaşılması yasaktır. 

- Paylaşımlarda alıntı yapılırken yazarın ( örneğin: diyabetgelismeleri.com ) belirtilmesi zorunludur. 

 

 

CEVAP

Yorum yap
Adınızı lütfen buraya giriniz

FreeStyle Libre 2 Plus Artık Omnipod 5 Sistemiyle Uyumlu

0
Omnipod 5 Otomatik İnsülin gönderim (AID) Sistemi Amerika Birleşik Devletleri'nde Abbott firmasının FreeStyle Libre 2 Plus CGM sensörüyle artık uyumlu. Sistemin halihazırda Dexcom'un G6 ve G7 sürekli glikoz sistemleriyle de (CGM'ler) uyumluluğu bulunuyor.Firma tarafından...

Yeni Tanılı Tip 1 Diyabetliler için Rehber

0
Bundan birkaç ay önce veya hatta birkaç hafta önce T1D tanısı almış olabilirsiniz. Bu yazı sizler için kısa bir rehber niteliğinde olacak;Tip 1 diyabetli iseniz, pankreasınız insülin üretmiyor demektir. Bu süreçte kan şekeri...
T1D Tedavisi Alan Bir Hastadan Olumlu Bulgular Paylaşıldı

T1D Tedavisi Alan Bir Hastadan Olumlu Bulgular Paylaşıldı

0
T1D Tedavisinde Yeni Bir Dönem : Kök hücre nakli yapılan ilk T1D hastasından kayda değer bulgular paylaşıldı. Tedavi ile birlikte vücudunda insülin üretimi olduğu bildirildi.Yapılan çalışma, 25 yaşında Tip 1 diyabetli bir kadın hastada,...
Tandem t:slim X2 İnsülin Pompası Artık AB’de Lyumjev ile Uyumlu

Tandem t:slim X2 İnsülin Pompası Artık AB’de Lyumjev ile Uyumlu

0
Yapay pankreas teknolojileri, tip 1 diyabet (T1D) tedavisinde diyabet yönetiminin önemli bir unsuru olmaya devam ediyor. Bu teknolojilerin bir parçası olan sürekli glikoz ölçüm sistemlerinin (CGM) yanı sıra, mevcut insülinlerin etkinliğinin artırılması da...

T1D Önleme Çalışmaları: 

0
Deneysel bir monoklonal antikorun (mAb43) fare modelleri ile yapılan bir çalışmada tip 1 diyabetin başlamasını engelleyebileceği tespit edildi.Araştırmacılar, ilacın benzersiz olduğunu belirterek, insülin üreten pankreatik beta hücrelerini doğrudan hedef aldığını ve bu hücreleri, vücudun...

En Popüler Yazılar