7.2 C
Istanbul
Cuma, Şubat 16, 2024
Advertisement
Ana Sayfadiyabet gelişmeleriİnsülin Pompalarının Tarihçesi

İnsülin Pompalarının Tarihçesi

İnsülin pompaları insülin gönderen küçük cihazlardır. Cihazlar tasarımlarına göre çeşitlilik gösterebilir. Çalışmaları pankreas’ın insülin salınım şekliyle benzerlik gösterir. 

Sistem şunlara sahiptir:

1- Bir İnsülin Pompası

2- Cilt altına giriş için bir kanula olmak üzere tek kullanımlık infüzyon seti ve rezervuarı

İnsülin pompa tedavisi enjektörlerle veya bir insülin kalemiyle yapılan çoklu günlük enjeksiyonlar için bir alternatif olup bir yandan kan şekerini takip ederek bir yandan da karbonhidrat sayımı yaparak kullanıldığında esnek bir insülin tedavisi sağlamaktadır.

- Advertisement -

İnsülin Pompalarının Gelişim Süreci:

İnsülin Pompalarının Tarihçesi - Diyabet Gelişmeleri
İnsülin Pompalarının Tarihçesi – Diyabet Gelişmeleri – Görsel Kaynak: Healthline

Sürekli subkutan insülin infüzyonu ( CSII ) olarakta adlandırılan insülin pompa tedavisinde cihazlar pankreasın insülini salgılama şeklini taklit ederek vücuda insülin gönderirler. Cihazların geçmişten günümüze nasıl ulaştığını inceleyecek olursak. insülin pompasının prototip versiyonu 1963 yılında Dr. Arnold Kadish tarafından tasarlandı. Tasarlanan sistem çok büyüktü ve bir sırt çantası gibi taşınması gerekmekteydi. Sistem günlük kullanım için kullanışsız olması nedeniyle maaselef çok fazla ilgi görmedi. 1974 yılında , Dr. Ernst Friedrich Pfeiffer intravenöz sürekli glukoz takibi ve kapalı döngü intravenöz insülin infüzyonu özellikleri bulunan bir insülin pompası ” Biostator’ı ”geliştirdi. Bu insülin pompası öncekine göre büyük ilgi görmüştü. Sistem ilk bilgisayar denetimli kapalı döngü insülin pompası olarak isimlendirilmekle birlikte normal pankreas hücrelerinin fonksiyonunu taklit edecek şekilde tasarlanmıştı. Tabi bu teknolojiler her ne kadar bir ilerleme olsa da yine de daha fazla geliştirilmesi gerekiyordu.

Şekil 1 : ilk insülin pompası:

Şekil 2 : Biostator

- Advertisement -
İnsülin Pompalarının Tarihçesi - Diyabet Gelişmeleri
İnsülin Pompalarının Tarihçesi – Diyabet Gelişmeleri – Görsel: Virginia Üniversitesi’nde bir insülin pompası ( biostator ) ile tedavi gören bir hasta – Kaynak:Artificial Pancreas: Past, Present, Future , Claudio Cobelli, Eric Renard , Boris Kovatchev.

1970’lerin sonlarında artık insülin pompaları dünya genelinde kabul görmeye başlamıştı. 1990’lar ise insülin pompaları için yeni bir dönem , yeni bir sayfaydı. Pompa arızası , infüzyon setinde tıkanıklık gibi teknik problemler büyük ölçüde çözülmüştü. İnsülin pompalarının yukarıda saydığımız problemlerin yanında düşük pil , düşük rezervuar için alarm veren güvenlik önlemleri de bulunuyordu.

Tarihçe:

Görsel kaynak: Joslin Diabetes Center

1963: Glukagon ile birlikte insülin gönderen bir insülin pompasının ilk prototipi Dr Arnold Kadis tarafından geliştirildi. Bu pompanın sırt çantasına benzer bir görüntüsü vardı.

1973: Dean Kamen ilk giyilebilir insülin pompasını icat etti.

1976: İnsülin pompası üreticisi AutoSyringe Dean Kamen tarafından icat edilen bu insülin pompalarını üretmeye ve piyasaya sürmeye başladı.

1990’lar: Yeni nesil insülin pompaları piyasaya sürüldü. Bu cihazlar nispeten küçük ve kullanışlıydı. Hatta bolus hesaplayıcısı , kişisel bilgisayar arayüzleri ve alarmlar gibi özellikleri bulunuyordu.

2003 yılında Medtronic , ilk akıllı insülin pompasını tanıttı. Sistem , MiniMed Paradigm 512 serili bir insülin pompasından ve BD ile birlikte geliştirilen Paradigm Link kan şekeri glukometresinden oluşuyordu. Sistemde glukometreden ölçülen kan şekeri değerleri kablosuz ve otomatik bir şekilde insülin pompasına gönderilmekteydi. ve ayrıca bolus sihirbazı özelliğiyle gerekli insülin dozları da hesaplanabiliyordu.

Patch Pompalar:

Görsel Kaynak: air liquide

İnfüzyon setlerinde bir takım dezavantajların oluşu kablosuz insülin pompalarının geliştirilmesine yol açtı. Bu pompaların infüzyon seti bulunmuyor. Küçük , hafif olan bu cihazlar bir yapışkanla cilde takılıyor. Ayrıca kullanıcılara ekstra rahatlık ve esneklik sunuyor, özellikle de seyahat halindeyken. 2011 yılında İnsulet firması ilk kablosuz insülin pompası OmniPod sistemini tanıttı. Sistem elde taşınabilir bir cihaz ( PDM ) ve vücud üzerine giyilip , 3 gün boyunca devamlı insülin gönderen bir Pod ‘dan oluşur.

İnsülin Pompalarının Genel Özellikleri:

Aktif insülin ayarı: Vücudunuzda ne kadar insülinin kaldığını söyler. İnsülin Pompası yazılımı kanda çalışmakta olan insülini tahmin eder. Böylece yüksek kan şekerine karşılık gereğinden fazla insülin yapılmasını önlemeye yardımcı olur.

Bolus Hesaplayıcılar: İnsülin Pompaları yazılımları sayesinde alınacak insülin dozunun hesaplanması konusunda kullanıcıya büyük kolaylıklar sağlar. Örneğin: Kullanıcı karbonhidrat miktarını bolus sihirbazı denilen bir hesaplayıcıya girer ve sistem gereken insülin ünitelerini hesaplar. Ayrıca bu hesaplamalarda en sonki güncel kan şekeri seviyesini ve aktif insülini de hesaba katar.

Özel uyarılar: Pompa günün belirli saatlerinde yapılan aktiviteleri takip edip , bu aktiviteler olmazsa kullanıcıya uyarıda bulunabilir. Örneğin : atlanan öğle yemeği insülini , atlanan kan şekeri ölçümü , düşük kan şekeri ölçümünden 15 dakika sonra yeni bir kan şekeri ölçümü. Her kullanıcı uyarıları kendine göre ayarlayabilir.

Kan şekeri ölçüm glukometreleriyle entegrasyon: Kan şekeri verileri gönderilecek bolus insülinin hesaplanması için manual olarak pompaya girilebilir.

Sürekli glikoz ölçüm sistemleriyle entegrasyon: Bazı insülin pompalarının sürekli glukoz takip sistemi veya sensörden alınan kan şekeri değerleri için bir görüntüleme cihazı olarak kullanılabilir.

Bazal insülin oranı ayarları , Karbonhidrata insülin oranı ayarları , İnsülin duyarlılık faktörü gibi sayabileceğimiz birçok özelliği daha var.

Kaynak:

https://link.springer.com/article/10.1007/s13300-020-00831-z

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1365-2710.2009.01048.x

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7261311/

https://en.wikipedia.org/wiki/Insulin_pump

- Advertisement -

UYARI

Yayın politikamız gereği yapılan paylaşımların kaynak gösterilmeden paylaşılması yasaktır. 

- Paylaşımlarda alıntı yapılırken yazarın ( örneğin: diyabetgelismeleri.com ) belirtilmesi zorunludur. 

 

 

CEVAP

Yorum yap
Adınızı lütfen buraya giriniz

T1D Tedavisinde Yeni Dönem : Ağızdan Alınan İnsülin

T1D Tedavisinde Yeni Dönem : Ağızdan Alınan İnsülin

0
T1D Tedavisinde Yeni Yaklaşım: Oral İnsülin Dünya genelinde 425 milyon diyabetli bulunmaktadır. Bunlardan yaklaşık olarak 75 milyon diyabetli günlük insülin enjeksiyon tedavisi görmektedir. Bilim insanları uzun yıllardan beri diyabetlilerin hayatını kolaylaştıracak yöntemler üzerinde çalışmaktadır. Norveç...

CGM ölçümleri ile parmak ölçümleri arasında neden fark oluşur

0
CGM (sürekli glikoz ölçüm sistemi), glikoz seviyelerini doğrudan kandan değil interstisyel sıvıdan ölçer. İnterstisyel sıvı vücudun çoğu hücresi arasındaki boşluklarda bulunan hücre dışı bir çözelti olup kılcal damarlar ile hücre arasında bir koridor sağlayarak...
Baricitinib T1D'li hastalarda beta hücre fonksiyonunu korudu

Baricitinib T1D’li hastalarda beta hücre fonksiyonunu korudu

0
Yapılan çalışmalar romatoid artrit tedavisinde kullanılan baricitinib isimli ilacın vücutta insülin üretimini koruyabildiğini ve yeni T1D tanısı alanlarda tip 1 diyabetin ilerlemesini baskılayabildiğini gösterdi.  işte detaylar; Yeni tip 1 diyabet başlangıcı olan hastalarda, baricitinib adlı tedavinin...

Engelli Raporu ve Çözger Raporu

0
-Engelli Raporu Nedir ve Nasıl Alınır -Çözger Raporu Nedir ve Nasıl Alınır -Çözger ve Engelli Raporu Hakları Engelli Raporu Nedir ? Sağlık bakanlığı tarafından yetki verilen heyetler tarafından kişinin engellilik durumunu, engel gruplarını , engellilik tür ve...
Dexcom G6 Sistemi Tecrübeleri

Dexcom G6 Sistem Tecrübeleri

0
Bu yazımızda ülkemizde de kullanılan dexcom G6 sistemini deneyimleyerek tecrübelerimizi sizlerle paylaştık. Dexcom G6 bir sürekli glikoz ölçüm sistemidir. Sistem her 5 dakika da bir cilt altı sıvısından ölçüm yapar. Sistem hakkında ve kurulumu hakkında...

En Popüler Yazılar