11 C
Istanbul
Cuma, Aralık 6, 2024
Advertisement
Ana SayfaAraştırmaKan Şekerini Ölçen Kontakt Lensler

Kan Şekerini Ölçen Kontakt Lensler

Yapılan araştırmalara göre akıllı lensler bir gün sadece görme bozukluğunu düzeltmekle kalmayıp kan şekeri takibi ve ilaç uygulamalarında da kullanılabilir.

Güney korede , Pohang Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ( POSTECH )’nden bilim adamları, göze takılarak diyabeti teşhis edebilecek ve aynı zamanda diyabetik retinopatiyi tedavi edebilecek wireless bağlantılı akıllı bir kontak lens geliştirdi. Geliştirilen bu yumuşak lens göz yaşından kan şekerini ölçebiliyor.

Akıllı yama oldukça ince esnek elektrik devreleri ile bir mikrodenetleyiciye sahipmiş. Şimdilik kalınlığı yaklaşık 0.2 milimetre ( mm ) ölçüdeymiş. Araştırmacılar da bu ölçüyü 0.5 mm’e düşürmeyi umuyormuş.

İşte Detaylar;

Son birkaç yıldır , diyabetlilerin hayatını kolaylaştıracak kontakt lensleri geliştirmeye yönelik yoğun çalışmalar var.

- Advertisement -

2014 yılında Google gözyaşından kan şekeri seviyesini ölçebilecek lensler üzerinde çalışmalarını sürdürmekteydi. Ancak , teknoloji üzerine yapılan testler ölçümlerin tutarsız olduğunu göstermişti.

POSTECH Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü ile Elektronik ve Elektrik Mühendisliği Bölümü’nden araştırmacılar , diyabeti teşhis edebilecek wireless bağlantılı akıllı kontakt lens geliştirdi. Teknolojinin anlatıldığı çalışma Science Advances ‘de yayınlandı. Geliştirilen bu akıllı kontak lens biyo uyumlu polimerlerden oluşmakta olup , biyosensörleri , ilaç dağıtım ve veri haberleşme sistemlerini tek bir parçada topluyor.

Görsel Kaynak: acrofan

Lensin çalışma prensibi şöyle : Kontakt lensin üzerindeki kimyasallar glukoza bağlanıp , glukoz miktarıyla orantılı elektrik akım değişikliğini tetikliyorlar. Bu elektrik akımından gerçek zamanlı kan glukoz ölçümü yapılabiliyor. Glukoz ne kadar artarsa akımda bir o kadar artıyor.

- Advertisement -

Araştırmacılar Lensin diyabeti teşhis edip bununla beraber elektriksel sinyallerle ilaç dağıtımını ( örn : diyabet ilaçları ) denetleyerek diyabetik retinopatiyi tedavi edebileceğini de söylemektedir.

Güney korede , Pohang Bilim ve Teknoloji Üniversitesinde profesör , Sei Kwang Hahn ” Çeşitli giyilebilir cihazlar arasından özellikle akıllı kontakt lens sağlık bakım uygulamaları için umut verici. Çünkü insan vücuduyla elektronik bir alet arasında mükemmel bir uyum içinde eşleşiyor. ” Dedi.

Ekibin yaptığı açıklamaya göre lens elektriksel sinyaller aracılığıyla ilaç dağıtımını başarılı şekilde kontrol edebiliyormuş.

Ayrıca ekip, akıllı kontakt lensler tarafından analiz edilen diyabetik tavşanların gözyaşlarındaki glikoz seviyesinin, parmaktan ölçülen kan şekeri seviyelerine uyduğunu da doğrulamış.

Araştırma samsung bilim ve teknoloji kuruluşu tarafından desteklenmiş.

Görsel Kaynak: Science Advances – Ek Not: Akıllı kontakt lenslerle kaplanan ilaçların diyabetik retinopatiyi tedavi edebildiği doğrulanmış.

İnsan klinik denemelerinin 2021 yılında yapılması bekleniyor.

Çalışmayı yapanlar 2020 yılında Nature dergisinde sensör teknolojileriyle alakalı yayınlanan bir makalede lens çeşitlerinden bahsetmişti. Makalede gözün damarları üzerinden ölçüm yapan kontakt lenslerle ilgili bilgi verilmişti. Bu lenslerle ilgili birkaç bilgi hemen aşağıda verilmiştir.

Gözdeki damarlardan ölçüm yapan lensler :

Gözdeki damarlardan kan şekerini ölçen Akıllı fotonik kontakt lensleri geliştirilmiştir. Kontakt lensin üzerinde bulunan μLED damarlardaki glukozu ölçmek için NIR’yı ( yakın kızıl ötesi ışığı ) ışınlıyor. Yansıtılan ışık daha sonra glukoz konsantrelerinin belirlenmesi için fotodetektör tarafından analiz ediliyor.

Akıllı fonotik kontakt lensleri diyabette gerçek zamanlı kan şekeri takibi için umut vaad ediyor.

Referanslar:

Geon-Hui Lee, Hanul Moon, Hyemin Kim, Gae Hwang Lee, Woosung Kwon, Seunghyup Yoo, David Myung, Seok Hyun Yun, Zhenan Bao, Sei Kwang Hahn. Multifunctional materials for implantable and wearable photonic healthcare devicesNature Reviews Materials, 2020; 5 (2): 149 DOI: 10.1038/s41578-019-0167-3

Diğer Kaynak: https://medicalxpress.com/news/2020-04-contact-lenses-track-diabetes.html

- Advertisement -

UYARI

Yayın politikamız gereği yapılan paylaşımların kaynak gösterilmeden paylaşılması yasaktır. 

- Paylaşımlarda alıntı yapılırken yazarın ( örneğin: diyabetgelismeleri.com ) belirtilmesi zorunludur. 

 

 

CEVAP

Yorum yap
Adınızı lütfen buraya giriniz

FreeStyle Libre 2 Plus Artık Omnipod 5 Sistemiyle Uyumlu

0
Omnipod 5 Otomatik İnsülin gönderim (AID) Sistemi Amerika Birleşik Devletleri'nde Abbott firmasının FreeStyle Libre 2 Plus CGM sensörüyle artık uyumlu. Sistemin halihazırda Dexcom'un G6 ve G7 sürekli glikoz sistemleriyle de (CGM'ler) uyumluluğu bulunuyor.Firma tarafından...

Yeni Tanılı Tip 1 Diyabetliler için Rehber

0
Bundan birkaç ay önce veya hatta birkaç hafta önce T1D tanısı almış olabilirsiniz. Bu yazı sizler için kısa bir rehber niteliğinde olacak;Tip 1 diyabetli iseniz, pankreasınız insülin üretmiyor demektir. Bu süreçte kan şekeri...
T1D Tedavisi Alan Bir Hastadan Olumlu Bulgular Paylaşıldı

T1D Tedavisi Alan Bir Hastadan Olumlu Bulgular Paylaşıldı

0
T1D Tedavisinde Yeni Bir Dönem : Kök hücre nakli yapılan ilk T1D hastasından kayda değer bulgular paylaşıldı. Tedavi ile birlikte vücudunda insülin üretimi olduğu bildirildi.Yapılan çalışma, 25 yaşında Tip 1 diyabetli bir kadın hastada,...
Tandem t:slim X2 İnsülin Pompası Artık AB’de Lyumjev ile Uyumlu

Tandem t:slim X2 İnsülin Pompası Artık AB’de Lyumjev ile Uyumlu

0
Yapay pankreas teknolojileri, tip 1 diyabet (T1D) tedavisinde diyabet yönetiminin önemli bir unsuru olmaya devam ediyor. Bu teknolojilerin bir parçası olan sürekli glikoz ölçüm sistemlerinin (CGM) yanı sıra, mevcut insülinlerin etkinliğinin artırılması da...

T1D Önleme Çalışmaları: 

0
Deneysel bir monoklonal antikorun (mAb43) fare modelleri ile yapılan bir çalışmada tip 1 diyabetin başlamasını engelleyebileceği tespit edildi.Araştırmacılar, ilacın benzersiz olduğunu belirterek, insülin üreten pankreatik beta hücrelerini doğrudan hedef aldığını ve bu hücreleri, vücudun...

En Popüler Yazılar