8.8 C
Istanbul
Perşembe, Kasım 28, 2024
Advertisement
Ana SayfaAraştırmaTip 1 diyabetin erken teşhisi ve tedavisi için önemli bir molekül

Tip 1 diyabetin erken teşhisi ve tedavisi için önemli bir molekül

Tip 1 diyabetin ( şeker hastalığı )erken teşhisi ve tedavisi için keşfedilen yeni bir molekül

Avrupaki enstitülerden bilim adamları, diyabetin erken teşhisinde  ” biyolojik bir belirleyici ” olarak kullanılabilecek yeni bir molekül tespit etti. Bu molekül aynı zamanda tedavinin işe yarayıp yaramadığını da gösterebilir.

Journal Diabetologia’da yayınlanan çalışma miR-409-3p molekülünün ,  hem tip 1 benzeri bir durumu olan farede hemde yeni tip 1 tanısı almış olanlarda , etki altında olmayan benzer diğer hastalara göre  , düşük olduğunu gösterdi. Tip 1 benzeri durumu olan fare bir immünoterapiyle tedavi edildiğinde bu molekülün seviyeleri yükseldi.

Molekülün tip 1 ‘in gelişmesinde nasıl rol aldığını bulmak için daha fazla araştırmanın yapılması gerekiyor. Ancak , hem tip 1’in erken tanısında yardımcı olacak hemde tedavinin ne kadar iyi işe yaradığını gösterecek bir ” belirteç ” olarak kullanılması mümkün.

işte detaylar ;

- Advertisement -

Tip 1 diyabet taraması ve teşhisi kan şekeri seviyeleri ölçülerek ve antikorlara bakılarak yapılıyor. ( bağışıklık sisteminin beta hücrelere saldırmasını ve yok etmesini sağlayan proteinler )  Fakat bu belirleyicilere bakıldığında kişi zaten insülin üreten beta hücrelerinin birçoğunu kaybetmiş oluyor.

JDRF’in fonladığı bu araştırma projesinde de bir grup bilim adamı diyabetin çok erken evresinde ortaya çıkan yeni bir belirleyiciyi bulmak istemiş. Bu şekilde , kişi çok daha önceden tanı alabilir ve tedavi görebilir buda yüksek kan şekerine bağlı komplikasyonların riskini azaltabilir.

Ayriyeten bilim adamlarına daha fazla beta hücrelerini koruması ve glukoz yönetimini iyileştirmesi için daha erken müdahalede bulunmasına imkan sağlayarak , beta hücrelerini bağışıklık sisteminin saldırısından koruyacak tedaviler geliştirmelerine yardımcı olabilir.

- Advertisement -

Bunların yanında , araştırmacıların  immünoterapi gibi gelecek tedavilerin ne derece iyi işe yaradığını kontrol etmelerine olanak sağlayabilir.

Araştırma :

Ekip , sağlıklı fare ve tip 1 diyabetle aynı bir durumu olanların pankreasında ve kanında bazı moleküllerin seviyelerini ölçerek çalışmaya başladı. Bunun yanında moleküllerin biyolojik açıdan önemini immünoterapi’nin onların seviyeleri üzerindeki etkisini değerlendirerek araştırdı.

Bir sonrakinde , 3 grup katılımcı çalışmaya alındı: Bunlar , daha çok yeni tip 1 diyabet tanısı almış , tip 1 diyabetli olmayan ama ailesinde tip 1 diyabetli olan ve tip 1 diyabetli olmayıp ailesinde tip 1 diyabetli olmayan.

Ekip , tüm katılımcılardan kan örnekleri aldı. Farede inceledikleri benzer moleküllerin seviyelerine baktı.

Bulgular :

ve belirlenen protein seviyelerinin, tip 1 benzeri durumu olan farelerin hem kanında hem de beta hücrelerinin çevresinde tip 1 olmayan farelere göre daha düşük olduğunu buldu.

Ayrıca insana ait kan örneklerini incelerken , aynı molekülün yeni tip 1 diyabet tanısı almış olanlarda da tip 1 olmayanlara göre  , düşük olduğunu fark etti.

miR-409-3p şeklinde isimlendirilen molekülün bağışıklık sisteminin düzenleyici bazı mekanizmalarında yer aldığı görüldü.

Ekip , bir başka araştırmada tip 1 benzeri durumu olan farenin kanında , immünoterapi tedavisinin ardından miR-409-3p molekül seviyelerinin arttığına rastladı.

( Ek Not : Bahsedilen İmmünoterapi tip 1 diyabetin gelişmesini yavaşlatan teplizumab ile aynı şekilde bir tedavidir. )

Bu tip 1 diyabet için ne anlama geliyor ?

Bu araştırma, miR-409-3p molekülünün hastalığın erken gelişmesinin yeni bir belirleyicisi olabileceğini öne sürmüştür , Buda hastalığın önceden teşhis edilmesine ve tedavi edilmesine imkan sağlayabilmektedir.

Bağışıklık saldırısını durduracak deneysel terapilerle beraber erken tanı daha fazla beta hücresinin korunmasına olanak sağlayabilir. Böylece tip 1 diyabetlilerin kan şekerini yönetmesi kolaylaşır.

İkincisi ,miR-409-3p molekül seviyeleri bir immünoterapi ile tedavi edilen farede arttığı için , Molekül tip 1 diyabetli insanlarda bu tedavilerin ne kadar etkili olduğunu görmek için kullanılabilir.

Sonuç olarak , araştırmacılar,  miR-409-3p molekülünün bağışıklık sisteminin düzenleyici mekanizmalarında bir rolü olduğunu bulduğu için , çalışma tip 1 diyabetin neden meydana geldiğine dair bulmacaya önemli bir dokunuşta bulunabilir. Buda bizi onu hepten durdurmaya bir adım daha yaklaştırır.

Kaynak: jdrf.org.uk/news/marker-diagnosis-treatment-type-1-diabetes/

- Advertisement -

UYARI

Yayın politikamız gereği yapılan paylaşımların kaynak gösterilmeden paylaşılması yasaktır. 

- Paylaşımlarda alıntı yapılırken yazarın ( örneğin: diyabetgelismeleri.com ) belirtilmesi zorunludur. 

 

 

CEVAP

Yorum yap
Adınızı lütfen buraya giriniz

FreeStyle Libre 2 Plus Artık Omnipod 5 Sistemiyle Uyumlu

0
Omnipod 5 Otomatik İnsülin gönderim (AID) Sistemi Amerika Birleşik Devletleri'nde Abbott firmasının FreeStyle Libre 2 Plus CGM sensörüyle artık uyumlu. Sistemin halihazırda Dexcom'un G6 ve G7 sürekli glikoz sistemleriyle de (CGM'ler) uyumluluğu bulunuyor.Firma tarafından...

Yeni Tanılı Tip 1 Diyabetliler için Rehber

0
Bundan birkaç ay önce veya hatta birkaç hafta önce T1D tanısı almış olabilirsiniz. Bu yazı sizler için kısa bir rehber niteliğinde olacak;Tip 1 diyabetli iseniz, pankreasınız insülin üretmiyor demektir. Bu süreçte kan şekeri...
T1D Tedavisi Alan Bir Hastadan Olumlu Bulgular Paylaşıldı

T1D Tedavisi Alan Bir Hastadan Olumlu Bulgular Paylaşıldı

0
T1D Tedavisinde Yeni Bir Dönem : Kök hücre nakli yapılan ilk T1D hastasından kayda değer bulgular paylaşıldı. Tedavi ile birlikte vücudunda insülin üretimi olduğu bildirildi.Yapılan çalışma, 25 yaşında Tip 1 diyabetli bir kadın hastada,...
Tandem t:slim X2 İnsülin Pompası Artık AB’de Lyumjev ile Uyumlu

Tandem t:slim X2 İnsülin Pompası Artık AB’de Lyumjev ile Uyumlu

0
Yapay pankreas teknolojileri, tip 1 diyabet (T1D) tedavisinde diyabet yönetiminin önemli bir unsuru olmaya devam ediyor. Bu teknolojilerin bir parçası olan sürekli glikoz ölçüm sistemlerinin (CGM) yanı sıra, mevcut insülinlerin etkinliğinin artırılması da...

T1D Önleme Çalışmaları: 

0
Deneysel bir monoklonal antikorun (mAb43) fare modelleri ile yapılan bir çalışmada tip 1 diyabetin başlamasını engelleyebileceği tespit edildi.Araştırmacılar, ilacın benzersiz olduğunu belirterek, insülin üreten pankreatik beta hücrelerini doğrudan hedef aldığını ve bu hücreleri, vücudun...

En Popüler Yazılar