9.3 C
Istanbul
Çarşamba, Kasım 27, 2024
Advertisement
Ana SayfaAraştırmaYeni Keşif : Tespit Edilen Yeni Protein

Yeni Keşif : Tespit Edilen Yeni Protein

İndiaana Üniversitesi hastanesi ve ulusal laboratuvar ‘dan ( Pacific Northwest National Laboratory ) bilim adamları önemli bir protein keşfetti. Çalışma raporu , 9 ocak 2020’de Journal Cell Metabolism’de yayınlandı. Protein diyabetli farede hastalığın başlamasını geciktirebilir , insanlarda da önlemek ve tedavi etmek için önemli olabilir.

Keşfedilen bu protein, vücuddaki farklı hücreler üzerinde koruyucu etkiye sahip.

Çalışmanın özelliği , vücudda son derece düşük seviyelerde bulunan , lakin sağlıklı olanlar üzerinde de büyük etkilere sahip proteinleri ayrıntılı bir şekilde saptayabilecek kütle spektometrisi denilen bir tekniğe sahip olmasıdır.

İşte detaylar ;

- Advertisement -

Hekim ve Biyokimyager multidisipliner araştırma ekibi ,  bağışıklık sistemi saldırısına karşılık artan ya da azalan , bir pankreas adacık alt grubu olan beta hücrelerdeki proteinlerin yerini tam olarak belirlemek için  , yeni bir strateji uyguladı. Beta hücreleri , pankreasta kan şekeri seviyelerini normal şekilde düzenliyor. Tip 1 diyabete yatkın olan insanlarda bu hücreler giderek vücudun kendi bağışıklık sistemi tarafından zarara uğruyor. Bu çalışmada da ekip , adacıkların inflammasyona nasıl tepki verdiği üzerinde duruyor.

Araştırma ekibi insan pankreas adacıklarını vücut tarafından üretilen ve diyabetin gelişme sürecinde rolü olduğu düşünülen maddeler ile tedavi etti.  Tedavinin etkilediği 387’siyle birlikte toplamda 11,324 protein tespit ettiler. Ekip odağını tek bir noktaya çekti oda büyüme farklılaşma faktörü 15 ( GDF15 )

GDF15, insan vücudunda farklı türde hücreler üzerindeki koruyucu etkileriyle biliniyor. Adacıklarda hiç incelemesi yapılmamıştı. Çalışma’da da araştırmacılar, diyabetlilerin pankreas dokusunda GDF15’in seviyelerini ölçtüklerinde , azaldığını fark etmişler. ( fonksiyonu bozulmuş adacık hücrelerinde )

- Advertisement -

Bilim adamı ve çalışma yazarı Ernesto Nakayasu ” Diyabetin gelişme sürecinde müdahalade bulunabilecek proteinleri belirlemek istedik. GDF15, tedavi sonrası protein seviyesinin yüzde 70 baskılanması nedeniyle ilgilendiğimiz alan oldu.   ”Dedi.

 

Ekip obez-olmayan diyabetli fareyi GDF15 ile tedavi ettiğinde bulgunun önemli bir kısmı görünmeye başladı. Tedavi diyabetin gelişmesini %53 oranında azalttı.

 

Bu yaklaşım bağışıklık sistemini hedef alan günümüz düşüncesinden çok farklı.  Gelen bilgilere göre , GDF15 ‘in yanında onunla işlev görebilecek bir başka proteinler de tespit edilmiş.

 

Çalışmayla ilgili diğer açıklamalar

Ekip  ” Tezimiz , düşük GDF15’in adacığın hayatta kalması açısından iyi birşey olmadığı ” yönünde  Bu çalışma bu tür adacık koruma faktörlerini tip 1 diyabeti engelleyecek ya da düzeltecek tedaviler olarak görmemize imkan sağladı. ” Dedi.

Araştırmacı , Tom Metz ” Fare modelinde GDF15’in adacık hasarına karşı koruyucu rolünü ve tip 1 diyabetin başlamasını geciktirme potansiyelini stres altındaki insan adacıklarının kapsamlı proteomik analizini yapmadan bulmak oldukça zor olurdu. ” Dedi.

 

Bulgular :

Bu proteinlerin tip 1 diyabette üstlendikleri rollerle alakalı belirli sayıda bilgi vardır. Ancak bu çalışma detaylı bir açıdan bakmıştır. Diyabetlilerin pankreasındaki seviyelerini incelemiş. Düşük olduğunu göstermiştir.

Diğer bulgular şunlardır ;

-Otoimmün tepkilerini azaltmış. Beta hücreleri IL-1b- and IFN-g-kaynaklı hücre ölümünden Korumuştur.

-Sitokin kaynaklı beta hücre ölümüne karşı koruyucu etkiye sahiptir. Uygulanması, diyabet insidansını yüzde 53 oranında azaltmıştır . ( Farelerde diyabetin başlamasını engelledi. )

-İnsülit’i de azaltmıştır.

-Bu proteinin yanında SPP1 proteini de aynı etkiye sahiptir.

-Ayrıca pankreas adacıklarında sitokin tedavisiyle bu iki protein’de azalma dikkat çekmiştir. ( GDF15 %70 , SPP1 % 60 )

 

 

 

Ekip, adacıklarda GDF15 üzerine çalışmalarına devam etmekte. ve Bu proteinlerin ( GDF15 ) adacıklarda düşük seviyede olmasının beta hücrelerine karşı bağışıklık saldırılarının başlamasında proaktif bir rolü olabilir mi ? araştırmaları bu yöndedir.

 

Kaynak : sciencedaily.com/releases/2020/01/200109140958.htm

Referanslar :

Ernesto S. Nakayasu, Farooq Syed, Sarah A. Tersey, Marina A. Gritsenko, Hugh D. Mitchell, Chi Yuet Chan, Ercument Dirice, Jean-Valery Turatsinze, Yi Cui, Rohit N. Kulkarni, Decio L. Eizirik, Wei-Jun Qian, Bobbie-Jo M. Webb-Robertson, Carmella Evans-Molina, Raghavendra G. Mirmira., Thomas O. Metz. Comprehensive Proteomics Analysis of Stressed Human Islets Identifies GDF15 as a Target for Type 1 Diabetes InterventionCell Metabolism, 2020; DOI: 10.1016/j.cmet.2019.12.005

 

 

- Advertisement -

UYARI

Yayın politikamız gereği yapılan paylaşımların kaynak gösterilmeden paylaşılması yasaktır. 

- Paylaşımlarda alıntı yapılırken yazarın ( örneğin: diyabetgelismeleri.com ) belirtilmesi zorunludur. 

 

 

CEVAP

Yorum yap
Adınızı lütfen buraya giriniz

FreeStyle Libre 2 Plus Artık Omnipod 5 Sistemiyle Uyumlu

0
Omnipod 5 Otomatik İnsülin gönderim (AID) Sistemi Amerika Birleşik Devletleri'nde Abbott firmasının FreeStyle Libre 2 Plus CGM sensörüyle artık uyumlu. Sistemin halihazırda Dexcom'un G6 ve G7 sürekli glikoz sistemleriyle de (CGM'ler) uyumluluğu bulunuyor.Firma tarafından...

Yeni Tanılı Tip 1 Diyabetliler için Rehber

0
Bundan birkaç ay önce veya hatta birkaç hafta önce T1D tanısı almış olabilirsiniz. Bu yazı sizler için kısa bir rehber niteliğinde olacak;Tip 1 diyabetli iseniz, pankreasınız insülin üretmiyor demektir. Bu süreçte kan şekeri...
T1D Tedavisi Alan Bir Hastadan Olumlu Bulgular Paylaşıldı

T1D Tedavisi Alan Bir Hastadan Olumlu Bulgular Paylaşıldı

0
T1D Tedavisinde Yeni Bir Dönem : Kök hücre nakli yapılan ilk T1D hastasından kayda değer bulgular paylaşıldı. Tedavi ile birlikte vücudunda insülin üretimi olduğu bildirildi.Yapılan çalışma, 25 yaşında Tip 1 diyabetli bir kadın hastada,...
Tandem t:slim X2 İnsülin Pompası Artık AB’de Lyumjev ile Uyumlu

Tandem t:slim X2 İnsülin Pompası Artık AB’de Lyumjev ile Uyumlu

0
Yapay pankreas teknolojileri, tip 1 diyabet (T1D) tedavisinde diyabet yönetiminin önemli bir unsuru olmaya devam ediyor. Bu teknolojilerin bir parçası olan sürekli glikoz ölçüm sistemlerinin (CGM) yanı sıra, mevcut insülinlerin etkinliğinin artırılması da...

T1D Önleme Çalışmaları: 

0
Deneysel bir monoklonal antikorun (mAb43) fare modelleri ile yapılan bir çalışmada tip 1 diyabetin başlamasını engelleyebileceği tespit edildi.Araştırmacılar, ilacın benzersiz olduğunu belirterek, insülin üreten pankreatik beta hücrelerini doğrudan hedef aldığını ve bu hücreleri, vücudun...

En Popüler Yazılar