Tip 1 Diyabet Haberleri
Yapılan yeni bir çalışmaya göre ,Control-IQ isimli yeni bir teknoloji , tip 1 diyabetlilerin kan şekeri değerlerinin hedef aralığında ( 70 – 180 mg/dL ) daha uzun bir süre kalmasına yardımcı oldu. Bu sistemden sizlere daha önce ” Tandem’in Yeni İnsülin Pompa Teknolojisi ” başlıklı yazımızda söz etmiştik.
Kısaca bahsetmek gerekirse , Control-IQ , aynı zamanda bir insülin pompa üretici firması olan tandem tarafından geliştirilmiş üst seviyede bir modeldir.
Sistemi tanıyalım :
Control IQ , şu parçaları bir araya getiriyor ;
1– Bir insülin pompası : t:slim X2
2– Dexcom G6
3– Bazal insülin iletimini ayarlayan ve otomatik düzeltme boluslarını gönderen pompaya dahil bir algoritma
Sistem , kan şekeri değerlerine göre , bir insan pankreasına benzer , vücuda insülin gönderimini yapacak şekilde tasarlanmış bir cihazdır. Algoritmalar ile insülin iletimini ayarlayarak çalışıyor.
Diğer Özellikleri :
1-Yüksek Kan şekerlerini düzeltmek için otomatik boluslar
Control-IQ , kan şekerini hedef aralığında tutmak için bazal oranlarını ayarlamasının yanı sıra gün boyu saatte bir kez otomatik bolusu iletir. Kullanıcıların yine öğünden önce bolus yapması gerekir.
2–Kullanıcıların kalibrasyon için parmak delmesine gerek yok
Bu yeni sistem Dexcom G6 ile birlikte çalışacağı için , kalibrasyonlara gerek duyulmaz. Dexcom G6 , hiçbir kalibrasyon yapılmadan her 5 dakikada bir kullanıcının kan şekerini sürekli ölçen bir sistemdir. Dexcom G6 ile ilgili daha fazla bilgi için tıklayın.
Control I-Q algoritmasının detayları şöyle ;
Kullanıcının kan şekerlerini , otomatik bazal iletimiyle ve düzeltme boluslarıyla ( otomatik ) 70-180 mg/dL değerleri arasında mümkün olduğunca daha fazla tutmak.
– Bunları dexcom G6 ‘dan gelecek her 5 dakikalık kan şekeri ölçümlerine göre yapmak.
ve kullanıcının kan şekerinin 180 mg/dL ( CGM ile ) üstüne çıkması öngörülürse , otomatik düzeltme bolusunun harekete geçmesi.
Yapılan Önemli Çalışmalar :
Çalışmaya 14 yaş ve üzeri olan ( 14 – 71 yaşları ) tip 1 diyabetli 168 hasta katılmıştır. Bu hastaların 100’den fazlası ( 112 ) bu sistemi kullanmış , buna karşın 56’sı ise sensör destekli insülin pompasını kullanmıştır.
Hedef kan şekeri aralığı ” 80 – 180 mg/dL ” ( belirlenmiş. )
Bulgular , control-IQ kullanan hastaların , bu sistemi kullanmadan önceki hedef aralıklarına göre , hedef kan şekeri aralığında günde ortalama 2.6 saat kadar uzun bir süre kaldığını göstermiş. Hedef aralığında geçirilen ortalama zaman yüzdesi bu sistemi kullandıktan sonra %61 ‘den %71’e kadar çıkmış. ( 6 ay boyunca )
Sensör destekli insülin pompası kullanlar , çalışma boyunca , bu sürede ( hedef aralığında geçirilen süre ) belirgin bir artış yaşamamış. Bu çalışma boyunca %59 ( hedef aralığında geçirilen zaman yüzdesi ) değerindeymiş.
Bunlara ek olarak rapor edilenler :
– Control-IQ kullananların gün boyu daha iyi kan şekeri değerleri ( Sadece bir kullanıcı ketoasidoz durumu yaşamış. )
Ulusal Diyabet, Sindirim ve Böbrek Hastalıkları Enstitüsü’nden Dr , Guillermo Arreaza-Rubín ” Sistem , diyabetlilerin ve onlara bakmakla yükümlü olanların bir yandan bakım yükünü hafifletirken , sağlığını da iyileştirme potansiyeli taşımaktadır. ” Dedi.
Çalışma bulguları amerikan gıda ve ilaç idaresine( FDA ) gönderilmiş , Ki bu ürünün diyabetlilerin kullanması konusunda yeterli olup olmadığını belirleyecek. ( delile göre )
Özetle , diyabetliler her ne kadar yapay pankreas olarak isimlendirilse de insülin destekli ( glukagon yok ) bu sistem sayesinde hedef kan şekeri aralığında ( 70 – 180 mg ) günlerini daha uzun bir süre geçirebilmektedir.
Ek not : Bu , 6 aylık yapay pankreas teknolojilerine dönük gerçekten önemli bir çalışmadır.
Çalışma , New England Journal of Medicine’da yayınlanmıştır.
Kaynak : https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1907863. https://www.diabetes.co.uk/news/2019/oct/control-iq-artificial-pancreas-system-improves-time-in-glucose-range-97821952.html
Bwn oğlum 2013 yılından beri diyaberir 2016 mart ayından beri medtronık pompa kullanoyoruz yeni pompa ve yapay pankreas haknda bıze yardımcı olurmusunzLutfen bize bikgi verin
Merhabalar, yapay pankreas olarak adlandırdığımız sistem bir insülin pompası ve bir sürekli glikoz ölçüm sisteminden oluşuyor. Sistem cilt altından sürekli olarak kan şekeri seviyelerini ölçen bir cihazın verdiği değerlere göre kan şekeri seviyelerini olması gereken aralıkta tutmaya çalışıyor.( Örneğin yükseldiğinde ) Aslında bu zaman zarfında tam bir yapay pankreas seviyesine gelebilmesi için şu anda bizden yapılması istenen ayarlamaların , düzenlemelerin cihazın kendisinin yapıyor olması gerekir. İlerleyen zamanlarda gelişmeler olduğunda sizleri bilgilendireceğiz. Sağlıklı Günler Dileriz……..