Kaliforniya Üniversitesi , Kuzey Carolina Üniversitesi ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsünden ( MIT ) bilim adamları bir gün diyabetlilerde kan şekeri seviyelerini izleyip kontrol edebilecek ve gerekli insülin dozunu gönderebilecek akıllı insülin iletim yaması geliştirdi.
Yaklaşık olarak bir çeyrek boyutunda olan yapışkanlı yamanın üretimi basit. Sistem günde bir kerelik kullanım için tasarlanmış. ( bir diğerini yerleştirmeden 24 saat işlev görecek şekildedir. )
Nature Biomedical Engineering, ‘da yayınlanan çalışma fare ve domuzlarda yapılan bu araştırmayı ayrıntılı bir şekilde açıklıyor. işte detaylar;
UCLA Henry Samueli Mühendislik ve Uygulamalı Bilimler Okulunda bir Profesörün ( Zhen Gu ) öncülüğünde araştırma ekibi , insanlar üzerinde klinik çalışmaların FDA onayı için müracaatta bulundu. Profesör Zhen Gu ve ekibi, 2015 yılında farelerde akıllı insülin yamasının ilk başarılı testlerini gerçekleştirmişti.
UNC / NCSU Biyomedikal Mühendisliği Bölümünde Profesör, Gu bu yeni çalışmasıyla ilgili olarak
Esas hedefimiz diyabeti olan insanların sağlığını düzeltmek ve yaşam kalitesini arttırmaktır. Bu yama, kan şekerini sürekli olarak kontrol etme gerektiğinde/ gerekirse insülin enjekte etme ihtiyacını ortadan kaldırıyor. Dedi.
Yapışkan yama kan şekerini takip ediyor. Kan şekeri seviyeleri belirli bir eşik değere geldiği zaman çabucak insülin gönderiyor. Yamadaki oldukça küçük mikro iğnelerde önceden doldurulmuş insülin dozları bulunuyor. Kan şekeri normale geldiğinde de insülin iletimi yavaşlıyor. Ekibin belirttiğine göre çok fazla insülin dozunun gitmesini önlemeye yardımcı olması bir avantaj , Ki bu durum hipoglisemiye , nöbet geçirmeye , komaya hatta ölüme bile sebep olabilir.
Çalışma yazarı John Buse , ” İnsülin gönderimini akıllı ve uygun şekilde sağlamak hep bir rüya olmuştu. Bu akıllı yamanın insan denemelerinde güvenli ve etkili olduğu kanıtlanırsa , hasta diyabet bakım deneyiminde devrim yaratır. ” Dedi.
Yapışkan cihaz , yaklaşık bir çeyrek madeni para büyüklüğünde olup düzinelerce insülinle dolu küçük iğnelere sahip. Boyutları belirtildiği gibi bir milimetreden daha ufak. Glukoza duyarlı olan polimerden yapılıyorlar. Yama cilt üzerinde olduğunda bu mikro iğneler cilt altına nüfuz ediyor ve kan şekeri seviyelerini algılamaya başlıyor. Her bir iğne , kan almak için kullanılan tek bir iğneden daha küçük. Derine inmiyorlar , dolayısıyla ağrısızdırlar. Cilt altına Yaklaşık olarak yarım bir milimetre ölçüde giriş yapıyorlar. Buda insülini vücuda vermek için yeterli.
Deneylerde , bir çeyrek boyutundaki yama yaklaşık 20 saat boyunca tip 1 diyabetli domuzlarda kan şekeri seviyelerini başarılı bir şekilde kontrol etti. Domuzlar ortalama yaklaşık 55 kilo ağırlığına geldi.
Araştırma ekibi , insan klinik çalışmalarının FDA onayı için başvuruda bulundu.
Kaynak:
https://www.sciencedaily.com/releases/2020/02/200204163702.htm