Amerikan Diyabet Derneği , karbonhidrat sayım yöntemini aşağıda detaylı bir şekilde açıklamıştır.
Karbonhidrat Sayımı Nedir ?
Karbonhidrat Sayımı , öğünleri planlayan bir yöntemdir. Kan şekerini yönetmenize yardımcı olur.
Bir yemekte 3 ana enerji kaynağından bir tanesi de karbonhidrattır. Diğer Geriye kalanlar proteinler ve yağlardır. Karbonhidrat , kan şekerinde etkisi olan ana besin öğesi olduğu için kan şekeri yönetiminin önemli bir parçasıdır. Bu yüzden karbonhidrat sayımına gerek duyulur. Karbonhidrat Sayımı , vücudunuzdaki insülin ile yediğiniz karbonhidrat arasındaki dengedir. ve Yedikten sonra kan şekerinizin ne kadar yükseleceğini belirler.
Karbonhidrat ve insülinin doğru dengesiyle kan şekeri seviyenizin hedef aralığında kalma olasılığı yüksektir.
Karbonhidrat Sayım Yönteminde matematikten yararlanılır. Faydalanılan araçlar arasında tartı ve sayısal değerler yer alır.
Örnek :
Bir yiyeceği aldınız bu yiyecek kepek ekmeği ve Karbonhidrat değerini öğrenmek istiyorsunuz. Bunu öğrenmeniz için ilk olarak yiyeceğin gramını öğrenmeniz gerekecektir. Burada araç olarak en büyük yardımcınız tartıdır. ( Not : karbonhidrat bilgilerini öğrenebileceğiniz ve danışabileceğiniz bir diyetisyeniniz olmalıdır. ) Kepekli ekmeği koydunuz ve 30 gram geldi ” 25 gram kepekli ekmekte 15 karbonhidrat vardır. ” bilgisinden aşağıdaki işlemi gerçekleştiriyorsunuz.
Resim : TheLowCarbGrocery
Karbonhidrat Sayımı şunları sağlar ;
Kan şekeri hedeflerine ulaşmanıza ve diyabet komplikasyonlarını önlemenize yardımcı olur. Karbonhidrat sayımını yapmayı ne yiyeceğinizi ve ne kadar yiyeceğinizi seçmeniz için öğrenebilirsiniz. ve Ayriyetten insülin aldığınız takdirde ne kadar insülin alacağınızı karar vermeniz için karbonhidrat sayabilirsiniz.
Resim : JDRF
Hangi yiyeceklerde karbonhidrat var ?
Nişastalı yiyecekler , şekerler , meyveler , süt ve yoğurt gibi yiyeceklerde karbonhidratlar vardır. Karbonhidrat içeren diğer birçok yiyecekleri aşağıdan da görebilirsiniz. Bu yiyecekler sebze , yağ et gibi diğer yiyeceklerden çok daha fazla kan şekerini etkiler.
Ekmek , simit , bisküvi , tortilla , muffin , kraker , tahıl , arpa , kuskus , makarna , pirinç ve mısır , bezelye , patates , bal kabağı gibi nişastalı sebzeler ,fasulye , barbunya , bezelye , patlamış mısır , patates cipsi , çubuk kraker , meyve ve meyve suyu, süt , soya sütü , yoğurt , pankek , waffle , ve diğer şekerli yiyecekler
Kaç gram karbonhidrat benim için iyidir ?
Önerilen porsiyon sayıları kilonuza , etkinlik seviyenize , diyabet ilaçlarınıza ve kan şekeri seviyenize göre hedeflere bağlıdır. Birlikte çalışacağınız diyetisyeniniz veya diyabet eğitmeniniz size kişisel plan hazırlayacaktır.
Genel prensip şu şekilde
• Her yemekte 45-60 gram karbonhidrat
• Her ara Öğünde 15-20 gram karbonhidrat
Bu bilgiler ADA / Amerikan Diyabet Derneğindendir.
Karbonhidrat Sayımına Nasıl Başlarım ?
Karbonhidrat sayımını nasıl öğreneceğinizin bilgisini Sağlık uzmanlarınız sizlere verecektir. Onlara danışınız.
Bu bilgiler Amerikan Diyabet Derneğindendir.
Kaynak :
https://professional.diabetes.org/sites/professional.diabetes.org/files/media/All_About_Carbohydrate_Counting.pdf