Dünyadaki Diyabet Gelişmeleri:
Bir süredir , Benaroya Araştırma Enstitüsü ( BRI) ve Washington’daki bir başka araştırma enstitüsü tip 1 diyabeti tedavi etmek için farklı bir yaklaşım geliştirmektedir. Bu yaklaşım kişinin kendi bağışıklık hücrelerinin kullanılmasıyla ilgilidir.
Bu yılki Çalışma Raporu Journal Science Translational Medicine’da yayınlandı.
Gen düzenlemesi yapılan T hücreleri:
Çeşitli enstitülerden bilim adamları , T hücre terapileri geliştirmek için araştırmalar yapmaktadır. En sonki araştırmalarında tip 1 diyabette yıkıcı bağışıklık yanıtlarını durdurmanın potansiyel bir yoluna değiniyorlar.
Ekip, çalışmalarda CD4+ T hücrelerini gen düzenleme tekniklerini kullanarak , bağışıklığı kontrol altında tutan bağışıklık baskılayıcı özelliklere sahip hücrelere dönüştürebildiklerini göstermiş.
Kısaca değinmek gerekirse Timik treg hücrelerin sayısındaki veya fonksiyonundaki kusurların otoimmünite ile bağlantılı olduğu çalışmalarda belirtilmektedir. Ki buda araştırmacıların treg hücrelerine olan ilgisinin giderek büyümesine yol açmaktadır. Bağışıklığın istenmedik yanıtlarını kontrol altında tuttuğu bilinen bu hücreler otoimmün hastalıkların tedavisi için kullanılıyor. Ekibin çalışmasında da diğer bağışıklık hücrelerinin ( CD4+ T hücreleri ) gen düzenleme teknikleriyle treg benzeri hücreler haline getirilmesi amaçlanmıştır.
işte detaylar;
Seattle Children’s Research İnstitute ( bir araştırma enstitüsü ) ‘de immünite ve immünoterapiler merkezinin direktörü Dr. David Rawlings , uzun bir süredir , hastalığı tedavi etmek için kişinin kendi bağışıklık sistemini kullanan tedaviler geliştirmenin hayalini kurmaktadır.
Artık yeni araştırmalar ve fon desteğiyle ilk insan klinik denemelerinin yapılması yakın görünüyor. Ekip , The Leona M. ve Harry B.Helmsley vakfından gelen bağışla , gelecekte ilk insan klinik çalışmalarında kullanılabilecek bu yöntem üzerinde çalışmalarını sürdürecek.
Sağlıklı bir bağışıklık sistemi, düzenleyici T hücreleri veya Treg adı verilen başka bir T hücresi şeklinde kendi kendini yok etmeyi durdurma mekanizmasına sahiptir.
Bu hücreler düzgün çalışmadığında , efektör T hücrelerinin bu saldırısı durdurulamıyor. Zamanla kişide diyabetik semptomlar gelişiyor.
Diyabette Bağışıklık Sisteminin Dengesizliği
Benaroya Araştırma Enstitüsünün başkanı Dr. Jane Buckner ile Seattle Childrens’da ( bir hastane ) görevli aynı zamanda Washington Üniversitesi Tıp Fakültesin’nde pediatri ve immünoloji profesörü olan Rawlings’in yaptığı araştırma bağışıklık sisteminin hastalıklarla savaşan beyaz kan hücreleri olan T hücreleri üzerinde duruyor.
Tip 1 diyabette , efektör T hücreleri pankreastaki beta hücrelerine yanlışlıkla saldırıyor. Kontrol edilemeyen efektör T hücrelerinin saldırısıyla vücuddaki hücreler ölüyor ve insülin üretimi ortadan kalkıyor. Bu adacık hücrelerinin ( örneğin :insülin üreten beta hücresi ) görevi kandaki glukoz seviyelerinin ne zaman yükseldiğini algılamak ve insülin salgılayarak tepki vermektir.
Bu saldırı bağışıklık sistemimizde görev yapan düzenleyici T hücreleri normal şekilde çalışmadığı için devam ediyor. Treg’ler bağışıklık sisteminin en önemli hücrelerindendir. Bu hücrelerde fonksiyon kaybının olması vücudun kendi dokusuna saldırmasına kapı açıyor. Hücreler çeşitli mekanizmalarla bağışıklığın istenmedik yanıtlarını baskılıyor. Yani kontrol altında tutuyor.
BRI ile SCRI bu araştırmada yıllardır birlikte çalışıyor. BRI başkanı Jane Buckner ve ekibi tip 1 diyabette efektör ile düzenleyici T hücrelerini bulma ve inceleme konusunda uzmanlar. Çalışmada da düzenleyici T hücrelere pankreası hedefleyen immün yanıtları engellemesi talimatını vermede önemli rol oynayan T hücre reseptörlerini tespit etmek ve incelemek için bu uzmanlıklarından faydalanacaklardır.
Yöntem kısaca şöyle açıklanmakta : İlk olarak T hücreleri hastanın vücudundan izole edilir. Daha sonra normal düzenleyici T hücreleri olarak işlev görmeleri için düzenlenip yeniden programlanırlar. ve en son hastaya geri nakledilirler.
” Sağlıklı bir bağışıklık sistemi efektör T hücrelerin saldırısını dengelemek için düzenleyici T hücrelere gerek duyar. Düzenleyici T hücreleri efektör T hücrelerine sakinleşmesini ve pankreas gibi dokulara verdiği hasarı sınırlandırmasını söyler. ” Rawkings.
Gen düzenlemesi yapılan T hücreleri pankreasta dengeyi yeniden sağlamanın yeni bir yolunu sunuyor:
Hastaya tekrar nakledildiklerinde , pankreasa giriş yapmaları ve burada aşırı aktif immün yanıtlarını baskılamaya , adacık hücrelerin fonksiyonunu sürdürmeye ve korumaya yardımcı olabilmeleri ümit ediliyor.
Bu yıl Science Translational Medicine ‘de yayınlanan bir makale ekibin T hücrelerinde FOX3 genini hedeflemek için gen düzenleme tekniklerini nasıl kullandıklarını anlatıyor. Araştırmada FOXP3 genini açarak , T hücrelerini Treg hücreler haline gelmeleri için gerekli talimatlarla donatmışlar. ve Ortaya çıkan bu hücreler doğal Treg’lere oldukça benzemekteymiş. Hem hayvan modellerinde ve doku kültürlerinde test edildiklerinde doğal treg’ler gibi çalıştıkları belirtilmiş.
Bu veriler bu yöntemin Treg benzeri fonksiyonel bir hücre ürünü üretmek için yeterli olduğuna dair ilk kanıtları bizlere sunuyor. Tabi araştırmalar devam ediyor. Yöntem tip 1 diyabetin ilerlemesini yavaşlatmak ve sonunda önlemek için kullanılabilir.
Dr. Buckner ” Araştırmanın bir sonraki aşaması için heyecanlıyız , önümüzdeki 5 yıl içinde klinik çalışmalarına hazır olacağımızı düşünüyoruz. Bu çalışma tip 1 diyabet ve onun nasıl tedavi edileceğine dair çok sayıda anlayışa kapı açacaktır. ” Dedi.
Referanslar:
Yuchi Honaker , Nicholas Hubbard , Yufei Xiang, Logan Fisher, David Hagin , Karen Sommer , Yumei Song , Soo Jung Yang , Christina Lopez , Tori Tappen , Elizabeth M. Dam , Iram Khan , Malika Hale , Jane H. Buckner , Andrew M. ScharenbergTroy R. Torgerson David J. Rawlings. Gene editing to induce FOXP3 expression in human CD4+ T cells leads to a stable regulatory phenotype and function , Science Translational Medicine 2020 , DOI:10.1126/scitranslmed.aay6422
Diğer Kaynak: https://medicalxpress.com/news/2020-06-cells-diabetes-closer-clinic.html
Diliyorum daha çabuk bulunur..