Rejeneratif tıp alanında gelişen bir lider olan ViaCyte, Inc., ABD’de San Diego eyaletinde çalışmalarını sürdürmektedir. ViaCyte’ın geliştirdiği yöntemler , kök hücrelerin pankreatik beta hücre öncülleri (PEC-01 ™) haline gelmesine dayanıyor.
TED Konuşması :
Tip 1 diyabet :
Tip 1 diyabet beta hücre harabetiyle sonuçlanan bir otoimmün rahatsızlığıdır.
ViaCyte ‘ın Kurucusu ve başkanı Paul laikind Translasyonel tıp’ın / araştırmanın , kariyerinde bir bilim insanı olarak cesaret verici gerçek bir güç olduğuna değinir. önce diyabeti kısaca anlatır ve konuşmasına şöyle girer.
Paul Laikind ” Sizlere göstereceğim şey tip 1 diyabetli olmanın nasıl bir şey olduğunu gerçekten hissettirecek türden. ”
Peki tedaviyi nasıl sağlarız ?
Sorun beta hücresinin olmayışıysa o zaman problemi bir hücre değişimiyle çözebiliriz.
Yaklaşık 18 yıl öncesine dönüldüğünde James Shapiro adında kanadalı bilim adamı kaybolan hücrelerin yerleştirilmesiyle tip 1 diyabet tedavisinin aslında mümkün olduğunu vurgulamıştı.
Onun ve ekibinin yapacağı şey kadavralardan alınan beta hücreli pankreaslardan adacık dokusunu izole etmek. daha sonra da tip 1 diyabetli hastaların karaciğerine infüze etmekti.
Bu hücreler heyecan verici bir şekilde yerleşecek ve normal biçimde insülin üretip hastalığı düzeltebilecekti.
Hatta adacık nakillerini alan bu hastaların şu anda birçoğu 5 yıl veya daha uzun bir süre tamamen insülinden bağımsız olacaktı. İşte bu heyecan vericiydi.
Problemler :
Ancak adacık naklinin kendi içinde sınırlamaları bulunmaktaydı.
En büyük sınırlılıkları hücre kıtlığıydı.
Bunların neticesinde tip 1 diyabetli milyonlarca insan bulunsa da son 20 yılda sadece 2000 hasta bu adacıklarla tedavi olabilmiştir.
Onun için hedefimiz tüm bu sınırlamaları ortadan kaldırmak , tüm hastalar için uygun bir tedavi sağlamaktır.
Embriyonik kök hücrelerin vücutta herhangi bir hücreye dönüşebilme potansiyeli bulunmaktadır.
Üstelik bu hücreler ölümsüzdür. yani bankaladığımız tek bir hücre dizisi tüm hastalar adına yerine koyulacak hücrelerin ( cell replacement ) üretilmesi için yeterli malzeme sağlıyor.
Bilim adamlarımız , embriyonik kök hücrenin nasıl doğal bir şekilde beta hücresine dönüştüğünü keşfederek daha sonra nakledeceğimiz progenitor hücreleri haline gelmelerini sağlayacak yöntemler geliştirdi. Bunlar insülin ile birlikte diğer hormonları üretmek için daha da olgunlaşıp hastalığı düzeltiyor.
Bu kulağa kolay anlaşılır gibi geliyor ama tam on yılık bir çalışma.
laikind’in belirttiği diğer bir nokta da
” hücrelerin hastaya etkili ve güvenli bir şekilde verilmesini sağlayacak bir yönteme ihtiyaç duymak ”
İşte bundan dolayı bir cihaz teknolojisi geliştirdik , İçi hücrelerle doldurulabilen cihaz cilt altına naklediliyor. Sonra içindeki bu hücreler olgunlaşıp insülin ve diğer hormonları üretmeye başlıyor.
” Hücrelerin sadece hastaya nakletmekten ziyade bağışıklık baskılayıcı ilaç ihtiyacını ortadan kaldırmak için hücreleri bağışıklık reddinden korumak da istedik. İşte bu ‘’ encaptra cell delivery ‘’ cihazının doğması demekti. ”
Cihaz içindeki hücreleri saran yarı-geçirgen bir membrana sahip.
Bu membran , insülinin ve diğer protein hormonlarının kan dolaşımına yeniden geçişini sağlıyor . Bunu bir çay poşeti gibi düşünebilirsiniz.
İçine koyduğumuz hücreler tıpkı çay bitkisi gibidir. Bu çay bitkisinin özü diğer bir değişle insülin dışarıya çıkıyor.
Bu membran ayrıca hastanın bağışıklık sistemine karşı bir bariyer özelliği sağlıyor. Böylece bu hücreleri immün reddinden koruyor ve immun baskılayıcı ilaç ihtiyacını ortadan kaldırıyor.
Hücreler ve cihaz birlikte ‘’ PEC – Encap ‘’ dediğimiz bir ürünü oluşturuyor.
yapılan çalışmalara gelindiğinde
PEC-Encap diyabetli hayvan modellerinde test edildi ve çok etkili olduğu gözlemlendi.
Aslına bakılırsa bu insan hücrelerini alıp hayvana naklettiğimizde hayvanı kan şekeri regülasyonu açısından insanlaştırmış olduk. Diğer bir değişle bu hayvan modeli kan şekerini kendi normal referans değeri yerine insan referans değerine ayarladı. Bu nedenle bu hayvan modellerinde çok etkili.
Kaynak :
Tedx Talks
is a functional cure for type 1 diabetes on the horizon ?