Sıcak havalarda insülini nasıl muhafaza edebiliriz?
Sıcak ve soğuk havalar insülinleri etkileyebilir. Özellikle yaz aylarında insülinleri aşırı sıcak ortamlardan korumak , onları sabit bir ısıda tutmak son derece önemlidir. Açılmamış insülinler son kullanma tarihine kadar buzdolabında muhafaza edilmelidir. ( aşırı soğuk veya aşırı sıcak ortamlar değil ) Açılan insülinler (kullanılmakta olan ) içinse istenen 25 °C altında muhafaza edilmeleridir.
işte detaylar;
İnsülinlerin Saklanması:
İnsülinlerin Rutin Bakımı için Temel Kurallar :
1) Kullanılmamış insülini ilk kullanımına kadar buzdolabında muhafaza ediniz.
2) İnsülinin donmasına asla imkan vermeyiniz .Çözülse bile artık etkisi olmaz. Donmuş olabileceğinden şüphe ediyorsanız atınız.
3) Eviniz 29°C üzerinde bir sıcaklığa ulaşıyorsa kullanımda değilken bütün insülinlerinizi soğutunuz. İnsülininiz 1 günden fazla 37°C’i geçen bir sıcaklığa maruz kalmışsa Onu atınız. Açılmamış insülini buzdolabında muhafaza ediniz. Açılanlar ( kullanılmakta olanlar ) 25 °C altında saklanabilirler.
4) İnsülin şırınganızı tekrar kullanmayınız.
5) İnsülininizi uzun süreli güneş ışığına veya kapalı sahipsiz motor araçlarına , torpido gözlerine , ve araba bagajlarına koymayınız. Bu alanlar güneşli bir günde hatta kış mevsiminde bile aşırı sıcak olabilir . Yanlışlıkla sıcak bir araca bırakırsanız eğer atınız.
6) İnsülininizi düzenli olarak vücudunuza yakın tutmayınız.
7) İnsülinlerinizi soğukta tutamayacağınız sıcak iklimi olan bir yere seyahat etmeyi planlıyorsanız soğukta tutmak için içi alüminyum folyolu küçük el çantaları düşünebilirsiniz. ( Buzlu bir çanta olduğunu düşünürsek buz insülinlere direk temas etmemelidir.)
Önemli Not: Seyahatlerde insülinler uçak ve araç bagajlarına verilmemelidir!
Amerikan Diyabet Derneği’nin şu açıklaması bizler için faydalı olacaktır ;
Soğuk insülin enjekte etmek bazen enjeksiyonu daha acı verici hale getirebilir. Bundan sakınmak için birçok tedarikçi kullandığınız insülini oda sıcaklığında muhafaza etmenizi önerir. Oda sıcaklığında tutulan bir insülin yaklaşık 1 ay gider.
Ek Not: Acı olmaması için insülin buzdolabından çıkarıldıktan 10 – 15 dakika sonra enjekte edilmelidir.
Kaynak:
https://www.diyabet.com/diyabetin-tedavisi/diyabetin-kontrolu/insulin-nasil-saklanmalidir.html
RICHARD, B: Dr Bernstein’s Diabetes Solution : A Complete Guide To Achieving Normal Blood Sugars , 1997
https://www.diabetes.org/diabetes/medication-management/insulin-other-injectables/insulin-storage-and-syringe-safety
1.Görsel Kaynak: MedAngel