Okula dönüş başlıyor. Bu zamanlarda aileler doğal olarak çocuklarının güvenli ve sağlıklı bir şekilde eğitimlerini sürdürdüklerinden emin olmak istiyor. Özellikle bu zamanlarda okul yönetimiyle işbirliğinin oluşturulması onların sağlığı ve güvenliği için gereklidir. ( Örneğin öğrencilerin öğretmenleriyle görüşülmesi , personel desteği ve okul hemşiresi gibi. )

Şimdiden belirtelim aileler gönül rahatlığıyla çocuklarını okula gönderebilir. Çünkü hem ailenin yükünü hafifletecek hem de okul yöneticilerine konuyla ilgili rehber olacak program mevcut.

Hazırlanmış olan ” Okulda Diyabet Programı ” öğretmenleri , okulda görev yapan yöneticileri ve okul hemşirelerini bilgilendirip bilinçlendirerek öğrencinin sağlıklı bir şekilde eğitim almasını sağlıyor. Program hakkında genel bilgi edinmek için okuldadiyabet.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

Bu süreçte şunlar önemli:

– Öğretmenler ile ailelerin yakın işbirliği içinde olması ve okul yönetiminin bu programa uyması

– Öğretmenlere konuyu kısa özetleyen ve yapılacaklarla ilgili kısa bir mektup verilmesi. Bu mektup için tıklayın

– Öğretmenlerin öğrencinin okulda diyabet bakımının desteklenmesi için aile ve öğrenciyi takip eden bir hekimle işbirliği içinde olması.

Not: Diyabet tedavisi için ilaç ve malzemelerin sağlanmasından aile sorumludur.

Okul için : Diyabet ve Okulda Diyabet Bakımı konusunda rehber hazırlanarak okullara gönderilmesi. Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanarak okullara gönderilmiştir. Bu belge için tıklayın.

– Öğretmenlerin veya varsa okul hemşirelerin tip 1 diyabet hakkında bilgilendirilmesi. Bunun için öğretmenlere tip 1 diyabet nedir ? Belirtileri Nelerdir gibi pek çok konuda bilgi akışı sağlayacak kaynak bulunmakta. Buradan ulaşabilirler.

Bunlar yapılması gereken en temel adımlar. Tabi sadece bunlardan ibaret değil.

Okul Yönetiminin ( öğretmenler dahil ) Yapması Gerekenler şunlar:

a.Okullarda kan şekeri ölçümüne ve insülin yapılmasına izin verilmesi, mümkünse okullarda bunun için uygun mekanlar oluşturulması, diyabetli çocuğun izni alınarak gerekirse bu durumun diğer öğrencilere anlatılması gereklidir.

b. Diyabet tedavisinde, beslenme çok önemlidir ve ara öğün almalarına ihtiyaç vardır. Bu nedenle sınıflarında ara öğün almalarına izin verilmelidir.

c. Diyabetli çocukların arkadaşlarının katıldığı aktivitelere katılması sağlanmalı (Beden eğitimi dersleri, okul gezileri vs) ve hiçbir şekilde diyabetli oldukları için bu tür aktivitelerden uzak tutulması yoluna gidilmemelidir.

d. Diyabetli çocuklar kan şekerlinin yüksek olduğu dönemlerde arkadaşlarına göre daha sık tuvalete gitme ihtiyacı duyabileceklerinden bu konuda anlayış gösterilmelidir.

e. Öğlen yemeği veren okullarda diyabetik beslenmesi sağlıklı çocuk beslenmesinde olduğu gibi göz önünde bulundurularak karbonhidrat çeşidi ve miktarı uygun öğle öğünlerinin verilmesi (Tatlı yerine meyve tercih edilmesi vb) sağlanmalıdır.

f. Diyabetli çocuklar doktor kontrolüne gitmeleri gerektiği günlerde izinli sayılmalı ve hastaneye yatışlarının gerekmesi halinde rapor istenmelidir.

g. Yüksek kan şekeri olan çocuklara fazladan su içmelerine ve gerektiğinde idrar ketonuna bakabilmesine izin verilmelidir.

i. Yatılı ve pansiyonlu okullarda ders programları aksatılmadan diyabetli çocukların 3 ana, 3 ara öğün şeklinde beslenmelerini sağlayacak düzenlemeler yapılmalıdır.

Okul Yönetiminin Yapmaması Gerekenler ise Şunlar:

– Öğrencinin diyabet bakımı için Aileden birilerini okula çağırmak

– Öğrenciyi ihtiyacı olan diyabet bakım hizmetini alması için farklı bir okula transfer etmek

– Öğrencinin okul gezileri , spor etkinlikleri ve okul tarafından desteklenen diğer aktivitelerde bulunmasını engellemek

ÖZEL DURUMLAR:

Düşük Kan Şekeri ( Hipoglisemi ) : Öğrencinin ailesi düşük kan şekerinin tedavisi konusunda bilgili olduğu kadar aynı şekilde öğretmenler de bu konuda onlar kadar yeterli bilgiye sahip olmalıdır. Örneğin düşük kan şekerini tanımak , tedavi için öğrenciye yardımcı olmak gibi.

Kan Şekeri İzlemi: Öğretmenler eğitim sürecinde öğrencileri kan şekerlerini izlemeleri konusunda desteklemelidir.

Kaynak: https://diabetes.org/tools-support/know-your-rights/safe-at-school-state-laws

https://okuldadiyabet.com

CEVAP

Yorum yap
Adınızı lütfen buraya giriniz