8 C
Istanbul
Pazartesi, Kasım 25, 2024
Advertisement
Ana SayfaBeta HücreleriTip 1 diyabet için immünoterapi

Tip 1 diyabet için immünoterapi

Tip 1 diyabete karşı aşı çalışmalarının başlaması planlanıyor.

2020 yılı aralık ayında City of Hope Tıp ve Araştırma Merkezi , yapılacak Faz 1 çalışmaları için hasta alımına başlandığını açıkladı. Çalışmalara belli koşullara uyan hastaların dahil edilip , yapılması planlanıyor. Bununla ilgili olarak Avrupa’da yapılan ilk çalışma’da pozitif sonuçlar alınmıştı. Hatta ” aşıyla vücuttaki beta hücrelerin korunması ” başlıklı yazımızda aşıyla ve çalışmayla ilgili bilgilerden bahsetmiştik. ( daha ayrıntılı bilgiye bu yazımızdan da ulaşabilirsiniz. ) Aşı bu kez ABD’de hastalar üzerinde test edilecek.

Deneme için aşı bir tip bağışıklık hücresi olan hastanın kendi dentritik hücreleri kullanılarak geliştirilecek. Daha sonra bu hücreler laboratuvar ortamında kültüre edilip , D3 vitaminiyle , proinsulin ( beta hücrelerinin ürettiği bir protein ) eklenecek. ve hastaya uygulanacak.

işte detaylar;

Kişinin kendi bağışıklık hücrelerinin kullanılmasıyla oluşturulan aşı , bağışıklık sisteminin pankreastaki insülin üreten hücrelere saldırmaması için onu yeniden eğitmeyi amaçlıyor.

- Advertisement -

Daha önceden güvenlik ve uygulanabilirlik açısından değerlendirilen aşı bu sefer ilk kez ABD’deki hastalarda test edilecek.

Dentritik Hücreler ( bağışıklık hücreleri )

Aşının üretim işlemi hastanın kanı alınıp , bazı beyaz kan hücrelerinin izole edilmesiyle başlıyor. Bu hücreler dentritik hücreler denilen özel bağışıklık hücreleri haline geliyor. ( Dentritik hücreler T hücreleri gibi diğer bağışıklık hücrelerinin yabancı organizmaları ( örn istilacı patojenler) tanıması için onları eğitmeye yardımcı olan önemli hücrelerdir. )

Hücreler tıpkı bir orkestra şefi gibi bağışıklık sistemini yönlendiriyor. Aşı tedavisinde , mikro-iğneler olarak isimlendirilen toplu şekilde oluşturulup , transdermal bir yama gibi uygulanan ve hastaların cilt altına bağışıklık hücreleri enjekte eden yeni bir tip ilaç dağıtma yöntemi ( aşının farklı bir hali ) kullanılıyor. Bu şekilde düzenlenmiş bağışıklık hücreleri direkt olarak ilgili dokuya geçiyor.

- Advertisement -

Şu anda tip 1 diyabet için onaylanmış immünoterapi tedavisi bulunmamaktadır. City of Hope Tıp merkezi de bunu değiştirmeyi hedeflemektedir. Klinik çalışma kişinin bağışıklık sistemini baskılamak yerine onu eğitmeyi ve insülin üreten hücrelere saldırmasını engellemeyi amaçlıyor. Aşının nöropati gibi diyabet komplikasyonlarını önlemesinin pozitif açıdan bir etkisinin de olabileceği belirtiliyor.

Ancak hastalar şu anda klinik çalışmaya alınsalar da , COVİD-19 pandemisi nedeniyle pandemi kontrol altına alınana kadar aşı olamayacak. O süre zarfında hastalar klinik çalışma uygunluğu açısından izlenecek.

Önceki Çalışmalar:

Hollanda’da yapılan çalışma’da hastalar aşının yapılmasının ardından 6 ay boyunca takip edildi. Hiçbir sistemik immün supresyon veya ciddi yan etki belirtileri görülmedi. Çalışmayla ilgili paylaştığımız yazıya ulaşmak için tıklayın.

Araştırmacılar , mikro-iğneler olarak isimlendirilen toplu şekilde oluşturulup , transdermal bir yama gibi uygulanan ve hastaların cilt altına bağışıklık hücreleri enjekte eden yeni bir tip ilaç dağıtma yöntemi kullanmakta.

Kaynak: https://www.businesswire.com/news/home/20201210005914/en/City-of-Hope-Now-Enrolling-Patients-for-Phase-1-Type-1-Diabetes-Investigational-Vaccine-Trial

- Advertisement -

UYARI

Yayın politikamız gereği yapılan paylaşımların kaynak gösterilmeden paylaşılması yasaktır. 

- Paylaşımlarda alıntı yapılırken yazarın ( örneğin: diyabetgelismeleri.com ) belirtilmesi zorunludur. 

 

 

2 YORUMLAR

  1. Neredeyse her gün araştırma yapıyorum yabancı kaynaklara da az çok bakmaya çalışıyorum yabancı kaynaklarda insüline gerek olunmadığı söyleniyor. Burada ki yazıda çok karmaşıklık olmuş hastalığı önlemek hastalığa yakalanmamak için mi yoksa hastalığı var olan ve hastalığı düzeltip tedavi etmek için mi. Birde bu hastalığın tedavisinin bulunma ihtimali yüzde kaçtır acaba imkansız gibi bir şey ise insanlar kurtulma ümidi kurmayıp daha rahat adapte olabilirler kendilerini kandırmaktansa

  2. Ne zaman yürürlüğe girecek acaba çok merak ediyorum ve aşıyı olan insanların durumu nedir acaba normal yaşantılarına döndüler mi yoksa ilaç tedavisi filan almak zorundalar mı hala.

CEVAP

Yorum yap
Adınızı lütfen buraya giriniz

FreeStyle Libre 2 Plus Artık Omnipod 5 Sistemiyle Uyumlu

0
Omnipod 5 Otomatik İnsülin gönderim (AID) Sistemi Amerika Birleşik Devletleri'nde Abbott firmasının FreeStyle Libre 2 Plus CGM sensörüyle artık uyumlu. Sistemin halihazırda Dexcom'un G6 ve G7 sürekli glikoz sistemleriyle de (CGM'ler) uyumluluğu bulunuyor.Firma tarafından...

Yeni Tanılı Tip 1 Diyabetliler için Rehber

0
Bundan birkaç ay önce veya hatta birkaç hafta önce T1D tanısı almış olabilirsiniz. Bu yazı sizler için kısa bir rehber niteliğinde olacak;Tip 1 diyabetli iseniz, pankreasınız insülin üretmiyor demektir. Bu süreçte kan şekeri...
T1D Tedavisi Alan Bir Hastadan Olumlu Bulgular Paylaşıldı

T1D Tedavisi Alan Bir Hastadan Olumlu Bulgular Paylaşıldı

0
T1D Tedavisinde Yeni Bir Dönem : Kök hücre nakli yapılan ilk T1D hastasından kayda değer bulgular paylaşıldı. Tedavi ile birlikte vücudunda insülin üretimi olduğu bildirildi.Yapılan çalışma, 25 yaşında Tip 1 diyabetli bir kadın hastada,...
Tandem t:slim X2 İnsülin Pompası Artık AB’de Lyumjev ile Uyumlu

Tandem t:slim X2 İnsülin Pompası Artık AB’de Lyumjev ile Uyumlu

0
Yapay pankreas teknolojileri, tip 1 diyabet (T1D) tedavisinde diyabet yönetiminin önemli bir unsuru olmaya devam ediyor. Bu teknolojilerin bir parçası olan sürekli glikoz ölçüm sistemlerinin (CGM) yanı sıra, mevcut insülinlerin etkinliğinin artırılması da...

T1D Önleme Çalışmaları: 

0
Deneysel bir monoklonal antikorun (mAb43) fare modelleri ile yapılan bir çalışmada tip 1 diyabetin başlamasını engelleyebileceği tespit edildi.Araştırmacılar, ilacın benzersiz olduğunu belirterek, insülin üreten pankreatik beta hücrelerini doğrudan hedef aldığını ve bu hücreleri, vücudun...

En Popüler Yazılar