Tip 1 diyabete karşı aşı çalışmalarının başlaması planlanıyor.
2020 yılı aralık ayında City of Hope Tıp ve Araştırma Merkezi , yapılacak Faz 1 çalışmaları için hasta alımına başlandığını açıkladı. Çalışmalara belli koşullara uyan hastaların dahil edilip , yapılması planlanıyor. Bununla ilgili olarak Avrupa’da yapılan ilk çalışma’da pozitif sonuçlar alınmıştı. Hatta ” aşıyla vücuttaki beta hücrelerin korunması ” başlıklı yazımızda aşıyla ve çalışmayla ilgili bilgilerden bahsetmiştik. ( daha ayrıntılı bilgiye bu yazımızdan da ulaşabilirsiniz. ) Aşı bu kez ABD’de hastalar üzerinde test edilecek.
Deneme için aşı bir tip bağışıklık hücresi olan hastanın kendi dentritik hücreleri kullanılarak geliştirilecek. Daha sonra bu hücreler laboratuvar ortamında kültüre edilip , D3 vitaminiyle , proinsulin ( beta hücrelerinin ürettiği bir protein ) eklenecek. ve hastaya uygulanacak.
işte detaylar;
Kişinin kendi bağışıklık hücrelerinin kullanılmasıyla oluşturulan aşı , bağışıklık sisteminin pankreastaki insülin üreten hücrelere saldırmaması için onu yeniden eğitmeyi amaçlıyor.
Daha önceden güvenlik ve uygulanabilirlik açısından değerlendirilen aşı bu sefer ilk kez ABD’deki hastalarda test edilecek.
Aşının üretim işlemi hastanın kanı alınıp , bazı beyaz kan hücrelerinin izole edilmesiyle başlıyor. Bu hücreler dentritik hücreler denilen özel bağışıklık hücreleri haline geliyor. ( Dentritik hücreler T hücreleri gibi diğer bağışıklık hücrelerinin yabancı organizmaları ( örn istilacı patojenler) tanıması için onları eğitmeye yardımcı olan önemli hücrelerdir. )
Hücreler tıpkı bir orkestra şefi gibi bağışıklık sistemini yönlendiriyor. Aşı tedavisinde , mikro-iğneler olarak isimlendirilen toplu şekilde oluşturulup , transdermal bir yama gibi uygulanan ve hastaların cilt altına bağışıklık hücreleri enjekte eden yeni bir tip ilaç dağıtma yöntemi ( aşının farklı bir hali ) kullanılıyor. Bu şekilde düzenlenmiş bağışıklık hücreleri direkt olarak ilgili dokuya geçiyor.
Şu anda tip 1 diyabet için onaylanmış immünoterapi tedavisi bulunmamaktadır. City of Hope Tıp merkezi de bunu değiştirmeyi hedeflemektedir. Klinik çalışma kişinin bağışıklık sistemini baskılamak yerine onu eğitmeyi ve insülin üreten hücrelere saldırmasını engellemeyi amaçlıyor. Aşının nöropati gibi diyabet komplikasyonlarını önlemesinin pozitif açıdan bir etkisinin de olabileceği belirtiliyor.
Ancak hastalar şu anda klinik çalışmaya alınsalar da , COVİD-19 pandemisi nedeniyle pandemi kontrol altına alınana kadar aşı olamayacak. O süre zarfında hastalar klinik çalışma uygunluğu açısından izlenecek.
Önceki Çalışmalar:
Hollanda’da yapılan çalışma’da hastalar aşının yapılmasının ardından 6 ay boyunca takip edildi. Hiçbir sistemik immün supresyon veya ciddi yan etki belirtileri görülmedi. Çalışmayla ilgili paylaştığımız yazıya ulaşmak için tıklayın.
Araştırmacılar , mikro-iğneler olarak isimlendirilen toplu şekilde oluşturulup , transdermal bir yama gibi uygulanan ve hastaların cilt altına bağışıklık hücreleri enjekte eden yeni bir tip ilaç dağıtma yöntemi kullanmakta.
Kaynak: https://www.businesswire.com/news/home/20201210005914/en/City-of-Hope-Now-Enrolling-Patients-for-Phase-1-Type-1-Diabetes-Investigational-Vaccine-Trial
Neredeyse her gün araştırma yapıyorum yabancı kaynaklara da az çok bakmaya çalışıyorum yabancı kaynaklarda insüline gerek olunmadığı söyleniyor. Burada ki yazıda çok karmaşıklık olmuş hastalığı önlemek hastalığa yakalanmamak için mi yoksa hastalığı var olan ve hastalığı düzeltip tedavi etmek için mi. Birde bu hastalığın tedavisinin bulunma ihtimali yüzde kaçtır acaba imkansız gibi bir şey ise insanlar kurtulma ümidi kurmayıp daha rahat adapte olabilirler kendilerini kandırmaktansa
Ne zaman yürürlüğe girecek acaba çok merak ediyorum ve aşıyı olan insanların durumu nedir acaba normal yaşantılarına döndüler mi yoksa ilaç tedavisi filan almak zorundalar mı hala.