Dünyadaki birçok bilimsel çalışmaları takip ettiğimiz için oluşturduğumuz Diyabet Gelişmeleri sitesinde sizlere mümkün olduğunca yapılan birçok çalışmayı aktarıyoruz.
Resim 1 : Faustman Lab
Faustman Laboratuvarı , 5 yıldan fazla bir zamandır BGC aşısıyla takip ettikleri diyabet hastalarındaki gelişmeyi duyurdular.
Tüberküloz için geliştirilen ” The bacillus Calmette-Guérin ” aşısı dünyada en eski aşılardan biridir.Yaklaşık 100 yıldır tüberküloz’a karşı bir aşı olarak verilmiş. Ayriyetten Bu aşı çok sayıda iltihap ve bağışıklık hastalıkların tedavisi için umut vaad ediyormuş. Bu aşıdan 2 doz alan Tip 1 diyabetli hastaların 8 yıl incelemesini rapor etmişler. 3 yıl sonra bu aşı gelecek 5 yıl için HA1C’yi ( kan şekeri ortalaması ) normal’e yakın azaltmış.
Resim 2 : ActiveHistory.ca
Bu aşının etkinliği esas HA1C değerleri ile belirgin olmuş. Ki buda aşıyla tedavi edilen tip 1 diyabetlilerin 8 yıla kadar HA1C değerlerini 6.65’e azalttığını gösteriyor.
Ayriyetten yılda 2 kez olan anketler aşının verildikten sonra 3 yıldan 8 yıla ciddi hipoglisemi olmadığını doğrulamış.
Resim 3 : Diabetesdaily
Bu BGC aşısının bağışıklık sistemi üzerinde etkisi nedir ?
Bu aşının ” TNF ” denilen bir sitokini desteklediği biliniyor. Bağışıklık Hastalıklarında TNF , direkt olarak kendiliğinden reaktif akyuvarları saf dışı ederek ve ek olarak düzenleyici T hücreleri ( Tregs ) denilen faydalı bağışıklık hücrelerini harekete geçirerek faydalı olur.
Sonuçlar ADA 2018’de de sunulmuş.
Kaynak :
https://www.nature.com/articles/s41541-018-0062-8
https://www.massgeneral.org/News/assets/pdf/062118faustman_qa.pdf
https://www.massgeneral.org/about/pressrelease.aspx?id=2262