Fiasp (Faster Aspart), Novo Nordisk tarafından geliştirilen ultra hızlı etkili bir insülin analoğudur. İçeriğinde bulunan niasinamid (B3 vitamini) sayesinde enjeksiyon bölgesinden daha hızlı emilir ve yemek sonrası kan şekeri yükselmelerini kontrol etmeye yardımcı olmayı amaçlar. Fiasp, FDA tarafından onaylanmış olup günümüzde birçok ülkede kullanılmaktadır.
Bu yazıda, Fiasp kullanan bir Tip 1 Diyabetli bireyin Medtronic MiniMed 640G insülin pompası, sürekli glikoz ölçüm sistemi (CGM) verileri ve parmak ucu kan şekeri ölçümlerine dayanan gerçek yaşam deneyimini paylaşıyoruz.
Kullanılan Ayarlar
Kullanılan Sistem
- Medtronic MiniMed 640G
- Sürekli Glikoz Ölçüm Sistemi (CGM)
- Parmak ucu kan şekeri ölçümleri ile kalibrasyon
Kalibrasyonların doğru zamanlarda yapılması sayesinde sensör verileri ile parmak ölçümleri büyük ölçüde uyum göstermiştir. Özellikle yemek öncesi açlık dönemlerinde yapılan kalibrasyonlar ölçümlerin doğruluğunu artırmıştır.
İnsülin Ayarları
Bu denemede, daha önce NovoRapid ile kullanılan bazal oranlarında herhangi bir değişiklik yapılmamıştır.
Hasta Bilgisi
- Yaş: 20
- Toplam günlük bazal insülin: 22 ünite
Karbonhidrat / İnsülin Oranı
- 00.00–09.00 → 1:15
- 09.00–11.00 → 1:9
- 11.00–24.00 → 1:15
Not: Yazıda yer alan kan şekeri değerleri parmak ucu ölçümlerine dayanmaktadır.
Önemli Not : Aşağıda yazılı olan kan şekeri değerleri parmak ölçümlerinin sonucudur.
1. Gün (30 Haziran)
Sabah açlık kan şekeri 127 mg/dL olarak ölçülmüş, 29 gram karbonhidrat için 3 ünite Fiasp uygulanmıştır.
Deneyimi paylaşan kullanıcıya göre, NovoRapid kullanırken sabah öğünlerinden sonra görülen ani kan şekeri yükselişleri bu denemede belirgin şekilde gözlenmemiştir.
![]()
2. Gün / 1 Temmuz 2018
Sabah saat 09:43’te yapılan parmak ucu ölçümünde kan şekeri 120 mg/dL olarak kaydedilmiştir. Saat 10:57’de tüketilen 30 gram karbonhidrat için 3,3 ünite Fiasp uygulanmıştır.
Günün ilerleyen saatlerinde ise 143 mg/dL kan şekeri ile 38,63 gram karbonhidrat tüketilmiş ve buna karşılık 2,5 ünite insülin yapılmıştır. Sensör verileri incelendiğinde, öğün sonrasında kan şekerinin kontrollü bir şekilde yükselip tekrar hedef aralığa döndüğü görülmektedir.
Akşam yemeğinde ise parmak ucu ölçümünde kan şekeri 131 mg/dL olarak ölçülmüş, 60 gram karbonhidrat için 4 ünite Fiasp uygulanmıştır. Bir sonraki görselde, bu öğünün ardından kan şekeri seyrinin daha ayrıntılı şekilde nasıl ilerlediği gösterilmektedir.
Deneyimi paylaşan kullanıcının aktardığına göre, öğünlerden sonra belirgin ve ani kan şekeri yükselişleri gözlenmemiştir. Ayrıca Fiasp kullanımı sırasında, NovoRapid’de sıkça uygulanan yaklaşık 15 dakikalık bekleme süresine ihtiyaç duymadan insülini uygulayıp hemen öğününe başlayabildiğini ifade etmiştir.
![]()
![]()
2 Günün Genel İncelemesi :
1) Resimlere göre Fiasp ile birlikte Öğün sonrası ani yükselişler bulunmuyor. Kan şekeri keskin bir çıkış yerine hafif yükseliyor belli bir noktaya geldikten sonra düşüyor. Aşağıdaki resimde bariz bir şekilde bunu görmekteyiz.
2 Günlük Genel Değerlendirme
İki günlük sensör verileri ve parmak ucu kan şekeri ölçümleri birlikte değerlendirildiğinde aşağıdaki gözlemler öne çıkmaktadır:
- Öğün sonrası kan şekeri yükselişleri daha kontrollü seyretmiştir. Paylaşılan verilere göre Fiasp kullanımıyla birlikte kan şekeri, keskin ve ani yükselişler yerine daha yumuşak bir eğri izleyerek yükselmiş ve belirli bir seviyeye ulaştıktan sonra tekrar düşüş göstermiştir. Aşağıdaki grafiklerde bu seyir açık şekilde görülebilmektedir.
- Öğün öncesi bekleme süresine ihtiyaç duyulmamıştır. Kullanıcının deneyimine göre, NovoRapid kullanımında uygulanan yaklaşık 15 dakikalık bekleme süresi gerekmemiş; Fiasp uygulandıktan hemen sonra öğüne başlanabilmiştir. Bu durum, ilacın daha hızlı etki başlangıcıyla uyumlu görünmektedir.
- İnfüzyon seti kalça bölgesine uygulanmıştır. Kullanıcı, uygulama bölgesinde ağrı veya belirgin bir rahatsızlık hissetmediğini belirtmiştir.
- Bazal insülin ayarlarında herhangi bir değişiklik yapılmamıştır. Deneme süresince daha önce NovoRapid ile kullanılan bazal oranları aynen korunmuştur. Böylece gözlenen değişimlerin, mümkün olduğunca Fiasp kullanımına bağlı olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
- Mevcut bazal ayarlarıyla uyumlu sonuçlar elde edilmiştir. Kullanıcının aktardığı deneyime göre, Fiasp’a geçiş sonrasında mevcut bazal oranlarıyla da hedeflenen glisemik kontrol sağlanabilmiştir.
Önemli Not: Bu değerlendirmeler yalnızca tek bir kullanıcının gerçek yaşam deneyimine dayanmaktadır. İnsülin tedavisine verilen yanıt bireysel farklılık gösterebilir. Bu nedenle burada paylaşılan sonuçlar tıbbi tavsiye niteliğinde değildir. İnsülin değişikliği veya doz ayarlamaları için mutlaka doktorunuza veya diyabet ekibinize danışınız.
![]()
Not: Bu yazı 2026 yılı itibariyle yeniden güncellenmiştir.















