Teplizumab’ın tip 1 diyabetin ( T1D ) başlamasını önemli ölçüde geciktirdiğine dair yeni bulgular paylaşıldı.
Geçtiğimiz yıl Amerikan Diyabet Birliğinin 79’unci Bilimsel Oturumlarında teplizumab olarak adlandırılan monoklonal antikor ilacının Tip 1 diyabetin başlamasını önemli derecede geciktirdiği gösterilmişti. Hatta insanlarda T1D’in başlamasında gecikmeyi gösteren ilk çalışma olmuştu. Bu yeni çalışmada’da plasebo grubuyla teplizumab ile tedavi edilen grup takip edildi ve teplizumab alan grupta tip 1 diyabetin başlamasındaki gecikmenin 3 yıla yakın bir süre ( 35 ay ) olduğu gözlemlendi.
Bu sonuçlar Indiana Üniversitesi’nde Pediatri bölümünün yardımcı profesörü Emily Sims tarafından paylaşıldı.
işte detaylar;
Kevan C. Herold ve ekip arkadaşlarının yürüttüğü bu çalışmanın asıl sonuçları ADA ‘nın geçtiğimiz yılki programında paylaşılmış ve New England Journal of Medicine’da yayınlanmıştı.
Çalışma verilerinin devam eden analizlerinde ise , Sims ve ekip arkadaşları teplizumab ile tedavi gören kişilerde plasebo alanlara kıyasla daha yüksek oranlarda insülin salınımı ve C-peptide düzeyleri olduğunu buldu. C-peptit üretimi teplizumab ile tedavinin ardından arttı , özellikle tedaviden sonraki ilk 6 ayda.
Daha öncesinde hastalık riski yüksek kişilerde iki yıl geciktirdiği kanıtlanmıştı. Ancak bu yeni veriler plasebo grubuna göre 3 yıla kadar bir sürelik gecikmeyi desteklemektedir.
Teplizumab Hakkında :
Antikor- Bazlı Tedaviler :
Tip 1 diyabette bağışıklığın insülin üreten hücrelere olan tepkisini durdurmak için antikor-bazlı tedaviler geliştirilmiştir.
Anti-CD3 antikorlar ( örneğin teplizumab ) ,hem efektör T hücre sayılarını azaltarak , hem de adaptif treg’lerin gelişimini başlatarak işlev görür.
Teplizumab , pankreasta insülin üreten hücrelerin yok edilmesinden sorumlu bağışıklık hücrelerini ( spesifik beyaz kan hücreleri )durduran bir antikordur.
Tip 1 diyabet , bağışıklık sisteminin T hücreleri , vücudun kendi insülin üreten hücrelerine yanlışlıkla saldırdığı zaman gelişir. Aslında otoimmün hastalık kategorisinde yer alan bu durum düzenleyici T hücrelerinin eksikliğinde , bağışıklıktaki diğer T hücrelerinin ( altgruplarının ) dengesizliğinden kaynaklanır.
Teplizumab’ın Özellikler :
– DC’ler ( antijen sunan hücre ) ile T hücresinin birbirine bağlanmasını önler ( yukarıdaki ilk görselden görebilirsiniz.) : T hücre aktivasyonuna neden olan DC’ler ve T hücresi arasındaki bu etkileşim , otoimmün hastalıklar dahil olmak üzere bağışıklık tepkisinin ilerlemesini etkileyebilir.
– TCR veya ko-stimülatör moleküller ile APC’lerdeki reseptörler arasındaki etkileşimi bozar veya önler.
– C peptit’teki düşüşü azaltmaktadır.( yapılan çalışmalar gösterdi. )
– Beta hücrelerinin yıkımını azaltmak için T hücrelerini hedefler.
– T hücre aktivasyonunu engeller.
– Beta hücre fonksiyonunu korur.
Kaynak https://www.news-medical.net/news/20200615/Breakthrough-drug-significantly-delays-onset-of-type-1-diabetes-study-finds.aspx
beyondtype1