8.3 C
Istanbul
Pazartesi, Kasım 25, 2024
Advertisement

Diyabet ve Cilt Bakımı

Diyabette cildi nemli tutmak, cilt problemlerini önlemenin en kolay yollarından bir tanesidir.  Joslin Diyabet Merkezi 

Diyabetlilerde özellikle kan şekeri seviyeleri yükseldiğinde kuru cilde yatkınlık olur. Bu durum vücudun sıvı kaybetmesine ve cildin de kurumasına neden olur. Kuru cildin çatlaması ve kaşıntı yapması da enfeksiyonlara yol açabilir. Belirtildiği gibi cildi nemli tutmak önemlidir.

Diyabette Cilt Problemlerinizi Önleyebilmeniz İçin :

1)- Vücudunuzda birçok yeri baştan aşağı hafif bir sabunla yıkadıktan , duruladıktan ve kuruladıktan sonra nemlendirici kullanın ( ayak parmaklarınız hariç ).

2)- Çok sıcak banyolardan sakının. Bu cildinizi kurutabilir. Ayrıca ayaklarınızı da suda bekletmekten sakının. Uzun süre suya maruz kalmak ayakları yumuşatır ve cildinizi delik deşik olmaya daha eğilimli yapar.

- Advertisement -

3)- Vücudunuzda sivilceleri , kabarmaları ve yaraları kontrol edin. Bunlar enfeksiyona sebep olabilir.

4)- Ayaklarınızın görünümünde herhangi bir değişim veya şişlik var mı kontrol edin ve ayaklarınıza yılda 2 kere bakan bir doktorunuz olsun.

5)- Yaraları hemen tedavi ettirin. Küçük yaraları sabunla ve suyla yıkayın.

- Advertisement -

6)- Diyabet yönetiminizi iyi bir şekilde sürdürün , Kan şekeri seviyelerinizi mümkün olduğunca normale yakın seviyede tutun. Çünkü yüksek kan şekerleri olduğunda cilt kuru olmaya eğilimli olur ve zararlı bakterileri savunma gücü düşük olur. Bu iki durum da enfeksiyon riskini arttırır. 

7)- Reçeteli ilaçlar alarak tansiyonunuzu ve kolesterolünüzü kontrol edin . Bu kan dolaşımını düzeltir ve cildinizi sağlıklı tutar.

8)- Cildinizi hidratlı / sulu tutmak için su , kafeinsiz , şekersiz içecekler olmak üzere bol sıvı tüketin.

9)- Cildi besleyen Omega-3 yağ asidi bakımından zengin yiyecekler tüketin. ( Örn :  Somon , sardalya , ton balığı ve uskumru balığı , tofu , ve soya fasulyesinin diğer şekilleri , ceviz , keten tohumu ve diğer yağları. )

10)- Ayağınıza iyi bakın . Hergün yara olup olmadığını kontrol edin. Ayağınızı iyi sıkan geniş ve düz ayakkabı giyin. ve Ayakkabınızı giymeden önce yabancı madde var mı diye kontrol edin.

11)- Herhangi bir cilt problemini fark ederseniz doktorunuza hemen haber verin.

Bu bilgiler Joslin Diyabet Merkezinden ve Amerikan Diyabet Derneğindendir. Doktorların ve sağlık kuruluşların yerine geçemez. Sağlığınız için lütfen doktorunuza danışın.

Kaynak :

Joslin Diyabet Merkezi

Amerikan Diyabet Derneği 

- Advertisement -

UYARI

Yayın politikamız gereği yapılan paylaşımların kaynak gösterilmeden paylaşılması yasaktır. 

- Paylaşımlarda alıntı yapılırken yazarın ( örneğin: diyabetgelismeleri.com ) belirtilmesi zorunludur. 

 

 

CEVAP

Yorum yap
Adınızı lütfen buraya giriniz

FreeStyle Libre 2 Plus Artık Omnipod 5 Sistemiyle Uyumlu

0
Omnipod 5 Otomatik İnsülin gönderim (AID) Sistemi Amerika Birleşik Devletleri'nde Abbott firmasının FreeStyle Libre 2 Plus CGM sensörüyle artık uyumlu. Sistemin halihazırda Dexcom'un G6 ve G7 sürekli glikoz sistemleriyle de (CGM'ler) uyumluluğu bulunuyor.Firma tarafından...

Yeni Tanılı Tip 1 Diyabetliler için Rehber

0
Bundan birkaç ay önce veya hatta birkaç hafta önce T1D tanısı almış olabilirsiniz. Bu yazı sizler için kısa bir rehber niteliğinde olacak;Tip 1 diyabetli iseniz, pankreasınız insülin üretmiyor demektir. Bu süreçte kan şekeri...
T1D Tedavisi Alan Bir Hastadan Olumlu Bulgular Paylaşıldı

T1D Tedavisi Alan Bir Hastadan Olumlu Bulgular Paylaşıldı

0
T1D Tedavisinde Yeni Bir Dönem : Kök hücre nakli yapılan ilk T1D hastasından kayda değer bulgular paylaşıldı. Tedavi ile birlikte vücudunda insülin üretimi olduğu bildirildi.Yapılan çalışma, 25 yaşında Tip 1 diyabetli bir kadın hastada,...
Tandem t:slim X2 İnsülin Pompası Artık AB’de Lyumjev ile Uyumlu

Tandem t:slim X2 İnsülin Pompası Artık AB’de Lyumjev ile Uyumlu

0
Yapay pankreas teknolojileri, tip 1 diyabet (T1D) tedavisinde diyabet yönetiminin önemli bir unsuru olmaya devam ediyor. Bu teknolojilerin bir parçası olan sürekli glikoz ölçüm sistemlerinin (CGM) yanı sıra, mevcut insülinlerin etkinliğinin artırılması da...

T1D Önleme Çalışmaları: 

0
Deneysel bir monoklonal antikorun (mAb43) fare modelleri ile yapılan bir çalışmada tip 1 diyabetin başlamasını engelleyebileceği tespit edildi.Araştırmacılar, ilacın benzersiz olduğunu belirterek, insülin üreten pankreatik beta hücrelerini doğrudan hedef aldığını ve bu hücreleri, vücudun...

En Popüler Yazılar