Engelli hakları neler. Sizler için bu hakları bir araya getirdik.
işte detaylar :
1- Su İndirimi : Bulunduğunuz il/ilçe belediyesinin, bireylere su indirimi yapıp yapmadığını ilgili birimden öğrenebilirsiniz. Yoksa belediyeden talep edebilirsiniz.
2- Elektrik faturasında destek yardımı : Düzenli sosyal yardım alanların elektrik faturalarının bir kısmı Devlet tarafından ödenmektedir. Konu hakkında sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfından bilgi alabilirsiniz.
3- Şehir içi ulaşım ; Belediye otobüsleri , özel halk otobüsleri, metro seferleri, TCDD ve Deniz Yollarının şehir içi/dışı seferleri ücretsizdir.
4- Şehirlerarası otobüslerde indirim : Bu indirimden yalnızca bireyin kendisi yararlanabilir. En az %40 engelli oranına sahip bireylere indirim uygulanır.
5- Hava yollarında indirim : Türk hava yollarında bireye iç hat biletlerinde %20 indirim , dış hat biletlerinde de %25 indirim uygulanır. Özet ihtiyaçlarınız varsa 48 saat önceden ilgili hava yollarını arayarak konuyla ilgili bilgi verebilirsiniz.
6- Müze ve Ören yerleri ; Giriş ücretsizdir.
7- Devlet Tiyatroları : Gösteriler ücretsiz izlenir.
8- Telefon veya Televizyon yayınlarında indirim : TV yayını hizmetlerinde (Digitürk, Türksat Uydunet Hizmetleri, Türkcell Süperonlıne gibi), telefon/internet hizmetlerinde (Türk Telekom Sabit Hat, cep telefonları, Superonline, TTNETve Fiber İnternet, D Smart gibi) indirimli tarifeler mevcuttur.
9- On sekiz yaş üzeri engelli maaşı : On sekiz yaşını dolduran, sigortalı bir işte çalışmayan engelli birey ya da birey adına yasal vasisi; aylık için başvuruda bulunabilir. Engel oranı %40-69 arası olanlara engelli aylığı , %70 ve üzerinde olanlara da bakıma muhtaç engelli aylığı bağlanır.
10- Vakıf aylığı-muhtaç aylığı : On sekiz yaşını dolduran , muhtaç durumda olan engelliler başvuru yapabilir. Bu maaş sadece hanedeki bir kişiye bağlanır. %40 ve üzeri engelli oranı bulunanlara ; sosyal güvencesi olmaması, herhangi bir gelir ya da aylığı olmaması, mahkeme kararı ile veya kanunla bakım altına alınmamış olması, gelir durumunun uygun olması halinde muhtaç aylığı bağlanır. 2019 yılında muhtaç engellilere aylık 817,67 lira ödenmektedir.
11- %90 veya üzerinde engelli olanların yakınları engelli kişi adına ÖTV istisnalı araç alabilirler. ( engel durumu ne olursa olsun. ) Ariyetten bu oranı olan bireyler belediyeden ” engelli park kartı ” talep edebilir.
12- Engellilik gelir vergisi indirimi ; Engel oranı %40-59 arası olanlar, üçüncü derece vergi indirimi , 60-79 arası olanlar ikinci derece vergi indirimi, 80-100 arası olanlar da birinci derece vergi indiriminden yararlanabilir.
13- Öğrenim ücreti indirimi ; Yükseköğretim programlarına kayıt veya kayıt yenileme sırasında engelli olduğuna dair raporu ilgili yükseköğretim kurumuna sunan öğrencilerin, ödemesi gereken öğrenim ücreti tutarlarından engellilik oranı kadar indirim yapılır.
14- Üniversite bursu hakkında : KYK ve Başbakanlık Bursu için %40 ve üzeri engelli olanlara öncelik hakkı verilir. Bunun yanında anne veya babası %40 ve üzeri engelli olanlar da öncelik hakkından yararlanır.
15- EKPSS : %40 engelli oranına sahip olan bireyler Engelli Kamu Personel Seçme Sınavına başvuruda bulunabilir. Sınav sonuçları 4 yıl geçerlidir.
16- Engellilerin İş Kur Kaydı ; Bireylerin bu kaydı yapmaları için 14 yaşını doldurmuş olmaları gerekir. Kayıt olanlar , İş-Kur resmi sitesinden kendileri için açılan mesleki kursları takip edebilir.
17- 1 Ekim 2008 öncesi işe giren engelli memurlar , en az %40 engelli olmak şartıyla birlikte engel oranına bakılmaksızın 15 yıl çalışma ile emekli olma hakkı elde ederler.
18- 1 Ekim 2008 sonrası işe giren engelli memurlar ; engel oranı %60 veya üzerinde olanlara ; 15 yıl ve 3960 prim günü ile erken emeklilik hakkı . Engel oranı % 50 ilâ % 59 arasında engelli olanlara en az 16 yıl ve 4320 gün, engel oranı % 40 ilâ % 49 arasında engelli olanlara da en az 18 yıl ve 4680 gün ile emeklilik hakkı verilir.
19- Bağ-Kur Çalışanları İçin Erken Emeklilik Hakkı : Engel oranı; %60 ve daha çok olanlar 15 yıl, 3960 gün, Engel oranı; %50 – %59 arası olanlar 16 yıl, 4320 gün, %40-%49 arası olanlar da 4680 günde emeklilik hakkı alırlar.
20- Ağır engelli çocuğu olan sigortalı annelerin erken emekliliği : 1 Ekim 2008 tarihinden sonra (çocuğun doğum tarihi ve ağır engelli hale geldiği tarih dikkate alınır), çalışılan sürenin dörtte biri oranında süre çalışılan süreye eklenir. Bu süre emekliliğe kalan süreden düşürülür.
Diyabet engelli raporu nasıl alınır öğrenmek için tıklayın
Çözger ( Çocuklar için özel gereksinim raporu ) hakkında bilgi almak için tıklayın.
Kaynak : https://dosyamerkez.saglik.gov.tr/Eklenti/30344,gulhane-eah-engelli-haklari-rehberipdf.pdf?0