9.3 C
Istanbul
Perşembe, Kasım 28, 2024
Advertisement
Ana SayfaBeta HücreleriViaCyte , olumlu çalışma sonuçlarını duyurdu.

ViaCyte , olumlu çalışma sonuçlarını duyurdu.

ViaCyte , EASD 2019’da olumlu çalışma sonuçlarını yayınladı.

En son 4 aralık 2018 tarihinde ” ViaCyte : Yapılan Desteklerle Başlanılacak Yeni Çalışmalar ve Daha Fazlası ” başlıklı yazımızda değinmiştik. Haberi okumadan önce ön bilgi olması açısından yazıya bir göz atabilirsiniz.

17 eylül 2019 tarihinde CRİSPR Therapeutics ve ViaCyte Inc , Ispanya’nın Barselona kentinde yapılan Avrupa Diyabet Araştırmaları Birliği’nin ( EASD ) 55. Yıllık toplantısındaki sözlü bir sunumda çalışma verilerini izleyicilere aktardı.

Yıllar boyunca amaç bağışıklığı baskılayan tedaviler olmadan tip 1 diyabeti tedavi etmek , beta hücrelerine gelecek saldırıyı önlemek oldu. Pluripotent kök hücrelerin , ” Crispr / Cas9 ” Gen düzenleme teknolojisinin ve diğer gen teknolojilerinin ortaya çıkmasıyla , bağışıklık sistemine karşı görünmez hücrelerin yaratılması arayışına girildi. ( kök hücrelere bağışıklık sistemi tarafından zarar gelmesini önlemek )

CRİSPR ile ViaCyte bunu farkındaydı. ve birlikte mevcut hazır bulunan Pec-Direct üzerine çalışmalarını yürütmeye başlamışlardı. Üzerinde durdukları tedavi yöntemi immün kaçışlı hücreleri üretmekti ( İmmune-envasive cell replacement theraphy ) ViaCyte , embriyonik kök hücrelerin , nasıl insülin üretmekle görevli beta hücreleri haline geldiğini keşfederek , insülin ve diğer hormonların üretiminin olacağı Pec-Direct kapsülünü geliştirmişti. Kapsül hastaya nakledildikten sonra içindeki ” PEC-01 progenitör ” denen hücreler glukoza duyarlı insülin salınımı yapacak beta hücrelerine olgunlaşıyordu.

- Advertisement -

Ek not : ” PEC-01 Progenitör ” denen hücreler laboratuvar ortamında CyT49 insan embriyonik kök hücrelerden elde ediliyor.

Pec- Direct tedavisinde bağışıklık baskılayıcı ilaca ihtiyaç duyuluyor. ViaCyte o yüzden bunu ortadan kaldırmak için CRİSPR ile çalışmalarını sürdürmektedir.

CRİSPR ve ViaCyte Hakkında :

Hastalıklar üzerine gen düzenleme teknolojisiyle tedaviler geliştiren CRİSPR therapeutics , diyabet dahil , diğer hastalıklar üzerine çalışmalarını yürütmektedir.

- Advertisement -

Çalışmalara yakından bakarsak ;

PD-L1 molekülü , katil T hücrelerini kontrol etmede / engelleme de belirleyici rol oynamaktadır. Yapılan bilimsel araştırmalar’da da bu sıkça vurgulanmıştır.

Örneğin PD-L1’in bağışıklık tepkisini engellediğine dair bir çalışma raporu ;

PD-L1’yi aşırı eksprese eden hücreler ( HSPCS ) otoiümün tepkisini engelledi.

Science Translational Medicine 15 Nov 2017 : Vol. 9, Issue 416 , eaam7543 DOİ:10.1126/scitranslmed.aam7543

ViaCyte ile CRİSPR Therapeutics’in gerçekleştirdiği çalışmanın amacı da PD-L1 pozitif kök hücre klonlarının üretilmesi , böylece bağışıklık tepkisinin engellenmesi.

Ek bilgi : PD-L1 bir immün modülatördür.

Veriler , farklılaşmaya elverişli olduğu gösterilen CyT49 Pluripotent kök hücre hattının , ” CRİPSR ” gen düzenleme teknolojisiyle başarıyla düzenlenebildiğini ispatladı.

 

 

CyT49 Pluripotent : adacık progenitörleri ( yani kısacası pankreasta insülin üreten beta hücreleri gibi ) üretmek için kullanılmaktadır.

 

İşlemin Detayları ;

Yetkililer , biyolojik süreci aşağıdaki şekilde açıklamıştır.

Resim Kaynak / Source : crispr-editing of hescs allows for production of immune evasive cells

Pankreas adacık hücrelerini bağışıklık reddinden korumak amacıyla , araştırmacılar , MHC-1’in gerekli ana bileşen B2M geni olmayan CyT49 klonlarını oluşturmak ve onları T-hücre saldırısından daha fazla korumak için PD-L1 kodlayan bir transgen oluşturmak üzere CRİSPR/Cas 9 gen düzenleme teknolojisini kullandılar. Yukarıdaki resimden bu işlemi görebiliriz. Bu işlem sayesinde bağışıklık tepkisinden paçayı kurtaracak bir insülin üreten hücre ürünlerinin geliştirilmesi sağlanabilir.

Sonuç : Düzenlenen klonal hücreler , in vitro ortamda T hücre kaynaklı hücre yıkımına karşı koruma gösterdi. Yani T hücre saldırısından korundu.

Kaynak : https://viacyte.com/archives/press-releases/crispr-therapeutics-and-viacyte-present-positive-in-vitro-data-towards-a-potential-immune-evasive-cell-replacement-therapy-for-diabetes-at-easd-2019

- Advertisement -

UYARI

Yayın politikamız gereği yapılan paylaşımların kaynak gösterilmeden paylaşılması yasaktır. 

- Paylaşımlarda alıntı yapılırken yazarın ( örneğin: diyabetgelismeleri.com ) belirtilmesi zorunludur. 

 

 

CEVAP

Yorum yap
Adınızı lütfen buraya giriniz

FreeStyle Libre 2 Plus Artık Omnipod 5 Sistemiyle Uyumlu

0
Omnipod 5 Otomatik İnsülin gönderim (AID) Sistemi Amerika Birleşik Devletleri'nde Abbott firmasının FreeStyle Libre 2 Plus CGM sensörüyle artık uyumlu. Sistemin halihazırda Dexcom'un G6 ve G7 sürekli glikoz sistemleriyle de (CGM'ler) uyumluluğu bulunuyor.Firma tarafından...

Yeni Tanılı Tip 1 Diyabetliler için Rehber

0
Bundan birkaç ay önce veya hatta birkaç hafta önce T1D tanısı almış olabilirsiniz. Bu yazı sizler için kısa bir rehber niteliğinde olacak;Tip 1 diyabetli iseniz, pankreasınız insülin üretmiyor demektir. Bu süreçte kan şekeri...
T1D Tedavisi Alan Bir Hastadan Olumlu Bulgular Paylaşıldı

T1D Tedavisi Alan Bir Hastadan Olumlu Bulgular Paylaşıldı

0
T1D Tedavisinde Yeni Bir Dönem : Kök hücre nakli yapılan ilk T1D hastasından kayda değer bulgular paylaşıldı. Tedavi ile birlikte vücudunda insülin üretimi olduğu bildirildi.Yapılan çalışma, 25 yaşında Tip 1 diyabetli bir kadın hastada,...
Tandem t:slim X2 İnsülin Pompası Artık AB’de Lyumjev ile Uyumlu

Tandem t:slim X2 İnsülin Pompası Artık AB’de Lyumjev ile Uyumlu

0
Yapay pankreas teknolojileri, tip 1 diyabet (T1D) tedavisinde diyabet yönetiminin önemli bir unsuru olmaya devam ediyor. Bu teknolojilerin bir parçası olan sürekli glikoz ölçüm sistemlerinin (CGM) yanı sıra, mevcut insülinlerin etkinliğinin artırılması da...

T1D Önleme Çalışmaları: 

0
Deneysel bir monoklonal antikorun (mAb43) fare modelleri ile yapılan bir çalışmada tip 1 diyabetin başlamasını engelleyebileceği tespit edildi.Araştırmacılar, ilacın benzersiz olduğunu belirterek, insülin üreten pankreatik beta hücrelerini doğrudan hedef aldığını ve bu hücreleri, vücudun...

En Popüler Yazılar