Resim : https://www.pinterest.co.uk/pin/371335931768097471/
Mevsim Dönemlerinde Özellikle Yaz Dönemi , Sensörleri ve vücudumuza taktığımız set’i etkileyebiliyor.
Nasıl Etkiliyor ?
Sıcaklık ve Güneş ışığı ter’i beraberinde getiriyor. bu yüzden bu dönemlerde İnsülin Pompasını ve sensörleri vücudda güvenli bir şekilde tutmak zor olabiliyor. Yani Sistemlerin içindeki bant aparatlarının yapışkanlılığı azalabiliyor. Bu sebeple bu yazımızda hangi alternatifler çözüm olarak göz önünde bulundurulabilir. Bunlardan bahsedeceğiz.
Bantlar : ( Türkiyede Bulunanlar )
Tegaderm :
Şeffaf bir banttır ve hava alabilir özelliği bulunmaktadır. Suya dayanıklılık ve dış maddelere ( örneğin : bakteri, sıvılar , virüsler ) steril bariyer sağlar. Ayriyetten ağır ve kronik yaralar , cilt koruması , gibi durumlar için de kullanılabilir .( kendi sitelerinde belirttiklerine göre. )
FreeStyle Libre / Diabetes.co.uk
Opsite Flexigrid :
Opsite , Şeffaf Yapışkan film bantı aynı zamanda bantın üstünde kendi ihtiyacınıza göre kesmeniz için yeşil çizgiler bulunmaktadır. nem buhar geçirimli , Suya dayanıklı ve akrilik yapışkanlı özellikleri bulunmaktadır.
FreeStyle Libre / rodziceicukrzyca.blogspot.com
Dexcom G4 / http://typeonediabeticwarrior.blogspot.com/2013/09/how-i-tape-down-my-dexcom-to-get-more.html
Medtronic Sensörleri içinde kullanılabilir.
Alerjik Durumlar :
Sensörler veya set ve rezervuarlar olsun alerjik durumlar meydana gelebilir. En başta şunu unutmayın ki vücut tipi kişiden kişiye değiştiği için. Alerjik Durumlarda kişiden kişiye değişir. Doktorunuzun kontrol etmesi ve teşhisi en önemlisidir. ve onun doğrultusunda ilerlemeniz. Bu bölümde sizlere çeşitli alternatifler göstereceğiz. Ancak bu size uygun olur mu elbette ki bunun kesinliliğini vurgulayamayız. Dediğimiz gibi sizin denemeleriniz ve doktorunuzun teşhisi ile ilerleyecek bir süreç.
Alerjik durumlar için ;
- Cavilon Bariyer Sprey :
Sensör ile kullandığınızı varsayarsak Cilt ile sensör arasında bariyer oluşturur.
Hızlı bir şekilde kurur. Aynı zamanda zarar görmüş cildin tahriş olmasını engellemeye yardımcı olur.
Film renksiz ve şeffaftır. Oksijene , nem buhar geçirimliliğine sahiptir.
Yetişkinlerde , çocuklarda ( 1 aylık çocuklarda dahildir.) kullanılabilir.
( Bu bilgiler Cavilonun kendi prospektüsünden hazırlanmıştır. )
Önemli Uyarılar :
İyi havalandırılan yerlerde kullanınız.
Ateşin yakınında kullanmaktan kaçınının.
Tamamen kuruyana kadar yüksek derecede yanıcıdır.
Gözden uzak tutunuz.
- Opsite Sprey :
Opsite Sprey çabuk kuruyan bir spreydir. ve şeffaftır. Uygulaması kolaydır.
Cilt üstünde bariyer oluşturur.
Ayriyetten Yaralar için koruma sağlar.
Suya dirençlidir.
Esnektir.
Nem buharı geçirir. Böylece cildin nefes almasını sağlar.
Önemli Uyarılar :
Solumaktan kaçının.
İyi havalandırılan yerlerde kullanın.
Göze temasından kaçının.
Sprey’i 50 derece sıcaklığa maruz bırakmayın.
Ateşten uzak tutun.
18 yaş altı çocuklarda uygulamayın.
Not : Son olarak taktığınız setin yapışkanlığının azalması gibi bir durumla karşılaşırsanız . Yukarıdaki 2 bantlardan deneyip size uygun olanını seçebilirsiniz.
Kaynaklar :
http://www.smith-nephew.com/professional/products/advanced-wound-management/opsite/opsite-flexigrid/
https://www.3m.com/3M/en_NG/company-mea/all-3m-products/~/3M-Tegaderm-Transparent-Film-Dressing-Frame-Style-1627/?N=5002385+8707795+8711017+8711097+8711738+8717839+3294776070&rt=rud
http://www.smith-nephew.com/canada/products/advanced-wound-management/opsite–spray/
Son Resim : https://www.pinterest.co.uk/pin/371335931768097471/
Opsite flexigrid bant ilesensörün üstü kapatılabilir mi. Yoksa öedtroniğin bamtaları gibi ortasında boşluk mu bırakmak gerekiyor
Merhabalar Kezban Hanım Kullanıcılar genellikle sensörün konektör giriş kısmı için önce opsite bantın ortasını boşluk kalacak şekilde kesiyorlar. Sonra bantın üzerinde kalan boşluk bahsettiğimiz sensörün sokulduğu kısıma denk geliyor. O şekilde yapıştırıyorlar.Sensörü de üzerine taktıktan sonrada tamamen ayrı bir opsite bant ile hepsini baştan sona kapatıyorlar.Bu şekilde çıkmaması için desteklenmiş oluyor.
Merhabalar,
Libre için Tegaderm kullanıyorum. Sensörü uyguladıktan hemen sonra ortadaki delik açıkta kalacak şekilde tegadermi sennsörün üzerine kapatıyorum.
Sizce tegaderm sensöre çok fazla baskı yapıp sonuçların yanlış çıkmasına neden olabilir mi? Bu tarz bariyerleri kullanıp kullanmamak konusunda hala kararsızım.
Merhabalar o konuda içiniz rahat olsun. Bunu deneyimleyen birçok kullanıcıdan aldığımız izlenimlerde bununla ilgili olumsuz bir durum bulunmuyor. Sadece konudan bağımsız olacak ama uyku esnasında sensörlü bölgenin üzerine uyumak gibi durumlar riskli olabiliyor. Yani zaten o zaman o bölgeye ciddi bir baskı durumu söz konusu. Ancak belirttiğiniz gibi ortasında boşluk kalacak şekilde bantı uygulamanız veya tamamen sensörün üzerini kapatmanız olumsuz bir durum oluşturmaz.