Günümüzde kullanılan insülinler farklılık gösterir. Örneğin ne kadar hızlı çalıştıklarına, maxetkiyi (pik) ne zaman gösterdiklerine ve etkilerinin ne kadar sürdüğüne bağlı olarak farklı tiplere ayrılır.
İnsülinler transgenik mayalar ve bakterilerden üretilmektedir.
Pankreastaki insülin hormonu langerhans adacıklarının bir kısmını oluşturan beta hücrelerinde üretilir. Bu adacıklar ayrıca delta hücrelerinin yanı sıra glukagon üreten alfa hücrelerine de sahiptir. Alınan her öğünde, beta hücreleri vücudun besinden aldığı kan glukozunu (kan şekeri) kullanmasına veya depolamasına yardımcı olmak için insülin salgılar.
İnsülin, beta hücrelerde ilk olarak ” proinsülin ” denilen büyük bir molekül şeklinde sentezlenir. Proinsülin 2 parçaya ayrılır: İnsülin ve C-peptit. Bir kişide ne kadar fazla düzeyde C-peptit varsa, o kadar fazla insülin üretilir.
İnsülin Tipleri:
Hızlı-etkili İnsülin, enjeksiyondan yaklaşık 15 dk sonra çalışmaya başlar ve enjeksiyondan yaklaşık 1 veya 2 saat sonra pik yapar. Etkisi 2 ila 4 saat arasında sürer. Tipler: Humalog, Apidra ve Novorapid.
Orta-etkili insülin, genellikle enjeksiyondan yaklaşık 2 ila 4 saat sonra kan dolaşımına ulaşır, 4 ila 12 saat sonra pik yapar ve yaklaşık 12 ila 18 saat etkilidir. Tipler: NPH (Humulin N)
Uzun Etkili insülin, enjeksiyondan birkaç saat sonra kan dolaşımına ulaşır ve 24 saate kadar kan glukoz seviyelerini düşürme eğilimindedir. Tipler: Tresiba (degludec), Levemir (detemir), Lantus (glarjin), basaglar (glarjin).
Ultra-uzun etkili insülin kan dolaşımına 6 saatte ulaşır, pik yapmaz ve 36 saat veya daha uzun süre etkisi sürer. Tipler: Toujeo
Ek bilgi:
Pik süresi, insülinin kan şekerini düşürme açısından max güçte olduğu zamandır.
Etki süresi, insülinin ne kadar süre kan glukozunu azaltmaya devam ettiği zamanı belirtir.
Kaynak: https://diabetes.org/health-wellness/medication/insulin-basics