Tip 1 Diyabet
Tip 1 Diyabet :
Tip 1 diyabet bir hastalık değildir. bundan ziyade insülinin göreceli ya da kesin yetersizliğinin neden olduğu açlık kan şekerinin yükseliği ile karakterize bir durumdur.
Çoğu kez 2 duruma ayrılır
Tip 1 diyabet ( eski adıyla insüline bağlı diyabet )
Tip 2 diyabet ( eski adıyla insüline bağımlı olmayan diyabet )
Yani özetle Tip 1 diyabet pankreasta insülin üreten beta hücrelerine oto-immün saldırının olması sonucu insülin eksikliği ile nitelendirilir.
Gelişme Süreci :
Resim : tip 1 diyabetin başlangıcında insülin salgılama kapasitesi ( beta hücrelerin otoimmün yıkımı hızlı veya gözlenenden daha yavaş olabilir.) / RİCHARD H , DENİSE F : lippincott görsel anlatımlı çalışma kitapları Biyokimya , ( Nobel Tıp Kitabevleri )
Tip 1 diyabetin gelişme sürecinde görüldüğü gibi , langerhans adacıkları sitokin T-lenfositleriyle infiltre olarak ” insülit ” şeklinde isimlendirilen bir rahatsızlığa sebep olur. Yıllar içinde beta hücrelerine olan bu bağışıklık saldırısı ( otoimmün saldırısıda diyebiliriz. ) beta hücresi popülasyonunda kademeli azalmaya neden olur. ( kısaca insülin üreten beta hücrelerinin sayısında azalma olur. )
Önemli not : Tip 1 diyabeti olanlarda fonksiyonel beta hücresi bulunmaz.
Ek notlar :
Tip 1 diyabet Tanısı :
Tip 1 diyabet başlangıcı çocukluk ve ergenlikte görülür ve semptomlar aniden ortaya çıkar. Aniden ortaya çıkan sık idrara çıkma , aşırı susama , aşırı açlık gibi sıklıkla stres veya bir hastalığın tetiklediği belirtilerle saptanabilir. Bu semptomların yanında genellikle yorgunluk , kilo kaybı ve bitkinlik bulunur.
Tip 1 diyabette metabolik değişiklikler
Oluşacak olan bu değişiklikler insülin eksikliğindendir.
Tip 1 diyabette görülen özelliklerden bir kısmı :
Hiperglisemi ve Ketoasidoz : Kanda kan şekeri ve ketoasidoz düzeylerinin yükselmesi , tedavi edilmemiş tip 1 diyabetin özellikleridir.
Ek not : tip 1 diyabet tedavisiyle ilgili güncel gelişmeleri sitemizden takip edebilirsiniz.
Bu bilgiler biyokimya kitabından hazırlanmıştır. Doktorların yerine geçmez. Sağlığınız için doktorunuza danışmanız son derece önemlidir.
Kaynak :
RİCHARD H , DENİSE F : lippincott görsel anlatımlı çalışma kitapları Biyokimya , ( Nobel Tıp Kitabevleri )
https://www.merriam-webster.com/medical/insulitis
https://www.medscape.com/viewarticle/449086