10.5 C
Istanbul
Perşembe, Kasım 28, 2024
Advertisement
Ana Sayfadiyabet gelişmeleriCGM , HA1C değerlerinde ciddi şekilde düzelmeler sağladı.

CGM , HA1C değerlerinde ciddi şekilde düzelmeler sağladı.

CGM’in ne kadar üstün bir teknoloji olduğunu gösteren ” COMİSAİR ” isimli bir çalışma ;

2019 yılına ait yapılan yeni bir çalışma , CGM’in / diğer açılımıya sürekli glikoz ölçüm sisteminin , komplikasyonların önlenmesi , HA1C değerlerinin uygun seviyeye getirilmesi , kan şekeri değerlerinin olması gereken aralıkta tutulmasında en etkili bir teknoloji olduğunu kanıtladı. Bu sonuçlar 3 yıllık verilerden alınmıştır.

Bu çalışma 4 farklı tedavi yöntemini karşılaştıran ilk çalışmadır. Bu anlamda önemlidir.

İşte detaylar ;

94 yetişkin tip 1 diyabetli hastanın yer aldığı çalışma 4 gruba ayrılmış. Bu 4 grup aşağıdaki şekilde tedavi görmüş. ve gördükleri bu tedavi sonucunda aldıkları HA1C değerleri de yanda verilmiştir.

- Advertisement -

Grup 1- insülin pompası ile beraber rtCGM ( gerçek zamanlı CGM ) – 26 katılımcı = 6.9 % A1C ( CGM kullanan grup )

Grup 2- Çoklu günlük enjeksiyon tedavisi ile beraber rtCGM ( gerçek zamanlı CGM ) – 22 katılımcı = 7.0 % A1C ( CGM kullanan grup )

Grup 3- İnsülin pompası ile beraber kendi kendine kan glukoz takibi ( parmaktan kan şekeri ) – 25 katılımcı = 7.7 % A1C ( CGM yok )

- Advertisement -

Grup 4- Çoklu günlük enjeksiyon tedavisi ile beraber kendi kendine kan glukoz takibi ( parmaktan kan şekeri) -21 katılımcı = 8.0 % A1C ( CGM yok )

Yukarıdaki 4 Grubun , 3 Yıl Boyunca Her 3 Ayda Bir , HA1C Değerlerini Gösteren Bir Resim.

Kırmızı Çizgi : Sensör ( CGM ) kullanmayan grupları gösteriyor ( Yukarıda Grup 3 ve Grup 4 )

Mavi Çizgi : Sensör ( CGM ) kullanan grupları gösteriyor. ( Yukarıda Grup 1 ve Grup 2)

Resim Kaynak / İmage Source : Glycemic Outcomes in Adults With T1D Are Impacted More by Continuous Glucose Monitoring Than by Insulin Delivery Method: 3 Years of Follow-Up From the COMISAIR Study.

 

 

 

Yukarıdaki görselden ve HA1C değerlerinden anlaşılacağı gibi sürekli glikoz ölçüm sistemi bilhassa HA1C değerlerini ciddi biçimde azaltmıştır.

Bunlara ek olarak CGM kullanan gruplarda ( Grup 1 ve Grup 2 ) şunlar gözlemlenmiştir.

Resim Kaynak / İmage Source : Glycemic Outcomes in Adults With T1D Are Impacted More by Continuous Glucose Monitoring Than by Insulin Delivery Method: 3 Years of Follow-Up From the COMISAIR Study.

 

Hedef aralığında (70-180 mg/dl) geçirilen süre’de ve Hipoglisemi’de ( 70 mg/dL altı )geçirilen süre’de ciddi düzelmeler olmuştur. Yani sensör kullanmayan gruplara oranla sensörlü gruplarda hedef aralığında geçirilen süre ortalamasında ciddi artışlar var. Bununla birlikte hipoglisemi’de ( 70 mg/dL altı ) geçirilen süre ortalamasında da azalmalar var. ( CGM ve insülin enjeksiyon grubu , 48.7-69.0%, P< 0.0001; ve CGM ile insülin pompası kullanan grup , 50.9-72.3%, P<0.0001 )

Ek olarak , İnsülin enjeksiyon tedavisi ile CGM kullanan grup ve CGM ile insülin pompası kullanan grup arasında bir fark yok. Yani ikisi de kan şekeri üzerinde sağladığı düzelmeler bakımından birbiriyle aynı.

Olması gereken hedef aralığında geçirilen zaman yüzdesi ( Time-in-range / TİR ) :

Bu oran bireyin kan şekerinin olması gereken hedef aralığında (70-180 mg/dl) ortalama ne kadar süre kaldığını belirtmektedir. Bu nedenle ne kadar yüksek olursa o kadar iyidir.

Umarız ki SGk yetkilileri , bir hayati önem arz eden bu sensör teknolojilerinin yukarıda tip 1 diyabetlilerin hayatını ne denli etkilediğini gösteren testlerle , durumun ancak sensör teknolojileriyle stabil seviyeye getirileceğini , komplikasyonların önlenebileceğini anlar.

Ek Bilgiler :

rtCGM+MDI : Sensörle birlikte çoklu günlük enjeksiyon tedavisi

SAP : Sensörle birlikte insülin pompası tedavisi

SMBG+MDI : Parmaktan kan şekeri takibi ile çoklu günlük enjeksiyon tedavisi

SMBG+CSII : Parmaktan kan şekeri takibi ile insülin pompa tedavisi

Çıkarılacak sonuç : ister insülin pompası olsun ister enjeksiyon tedavisi olsun bu fark etmez. Asıl mühim olan sensör teknolojilerinin dahil olması , tedavinin bir parçası olması.

Referanslar :

Šoupal J , Petruželková L , Grunberger G , Hásková A , Flekač M , Matoulek M , Mikeš O , Pelcl T , Škrha J Jr , Horová E , Škrha J , Parkin CG , Svačina Š , Prázný M .Glycemic Outcomes in Adults With T1D Are Impacted More by Continuous Glucose Monitoring Than by Insulin Delivery Method: 3 Years of Follow-Up From the COMISAIR Study. Diabetes Care. 2019 Sep 17 , DOI: 10.2337/dc19-0888.

- Advertisement -

UYARI

Yayın politikamız gereği yapılan paylaşımların kaynak gösterilmeden paylaşılması yasaktır. 

- Paylaşımlarda alıntı yapılırken yazarın ( örneğin: diyabetgelismeleri.com ) belirtilmesi zorunludur. 

 

 

CEVAP

Yorum yap
Adınızı lütfen buraya giriniz

FreeStyle Libre 2 Plus Artık Omnipod 5 Sistemiyle Uyumlu

0
Omnipod 5 Otomatik İnsülin gönderim (AID) Sistemi Amerika Birleşik Devletleri'nde Abbott firmasının FreeStyle Libre 2 Plus CGM sensörüyle artık uyumlu. Sistemin halihazırda Dexcom'un G6 ve G7 sürekli glikoz sistemleriyle de (CGM'ler) uyumluluğu bulunuyor.Firma tarafından...

Yeni Tanılı Tip 1 Diyabetliler için Rehber

0
Bundan birkaç ay önce veya hatta birkaç hafta önce T1D tanısı almış olabilirsiniz. Bu yazı sizler için kısa bir rehber niteliğinde olacak;Tip 1 diyabetli iseniz, pankreasınız insülin üretmiyor demektir. Bu süreçte kan şekeri...
T1D Tedavisi Alan Bir Hastadan Olumlu Bulgular Paylaşıldı

T1D Tedavisi Alan Bir Hastadan Olumlu Bulgular Paylaşıldı

0
T1D Tedavisinde Yeni Bir Dönem : Kök hücre nakli yapılan ilk T1D hastasından kayda değer bulgular paylaşıldı. Tedavi ile birlikte vücudunda insülin üretimi olduğu bildirildi.Yapılan çalışma, 25 yaşında Tip 1 diyabetli bir kadın hastada,...
Tandem t:slim X2 İnsülin Pompası Artık AB’de Lyumjev ile Uyumlu

Tandem t:slim X2 İnsülin Pompası Artık AB’de Lyumjev ile Uyumlu

0
Yapay pankreas teknolojileri, tip 1 diyabet (T1D) tedavisinde diyabet yönetiminin önemli bir unsuru olmaya devam ediyor. Bu teknolojilerin bir parçası olan sürekli glikoz ölçüm sistemlerinin (CGM) yanı sıra, mevcut insülinlerin etkinliğinin artırılması da...

T1D Önleme Çalışmaları: 

0
Deneysel bir monoklonal antikorun (mAb43) fare modelleri ile yapılan bir çalışmada tip 1 diyabetin başlamasını engelleyebileceği tespit edildi.Araştırmacılar, ilacın benzersiz olduğunu belirterek, insülin üreten pankreatik beta hücrelerini doğrudan hedef aldığını ve bu hücreleri, vücudun...

En Popüler Yazılar