11.6 C
Istanbul
Cumartesi, Aralık 7, 2024
Advertisement
Ana SayfaDünyadaki Diyabet GelişmeleriDiyabetli fareyi başarılı bir şekilde tedavi eden adacık hücre tedavisi

Diyabetli fareyi başarılı bir şekilde tedavi eden adacık hücre tedavisi

Tip 1 diyabet için kök hücre naklinin başarısını sağlayabilecek bilimsel yenilik Cincinnati Araştırmacıları tarafından geliştirilmiş.

Not : Bu çalışma diyabetli bir fareyi başarılı bir şekilde tedavi etmiş.

Son yıllarda tip 1 diyabet için en çok umut vaad eden tedavilerden bir tanesi insülin üreten adacık hücrelerinin kullanılması oldu.  Ancak bir problem adacık hücrelerine kan akışının yetersizliği olmuş bu şu anlama geliyor Nakledilmeye hazırlanırken birçok hücre ölüyor.

Araştırmacılar , nakli yapılan dokuda damar oluşumunu hızlandırmaya yardımcı olan yeni bir biyomühendislik ( işlemin adı ” self-condensation cell culture ”diye geçiyor ) işlemi geliştirdi.

Bu damar oluşumu , hücrelerin hayatta kalması için ihtiyaç duyduğu besini ve oksijeni sağlayacak kan damarlarını bu hücrelere tedarik etmesi anlamına geliyor.

- Advertisement -

Resim 1 : https://www.cincinnatichildrens.org/news/release/2018/tissue-engineered-human-pancreas

Nakledildikten 7 gün sonra görüntülenen bu resim bir farede Vasküralize Pankreatik Adacıklarını (yeşil renkli alanlar ) gösteriyor. Bu adacıkların kan damarı ağları var ( kırmızıda gösterilmiş ) 

işlemi hızlandırma daha az hücrenin öleceği anlamına geliyor ve bu naklin etkililiğini düzenleyecek.

- Advertisement -

Nakilde kullanılan adacık hücreleri ya insandan türemiş olabilir ya da labaratuvarda mezenkimal kök hücrelerinden yapılabilir.

Şunu unutmayalım ki tip 1 diyabet pankreas’ta insülin üreten adacık hücrelerine bağışıklık sistemi tarafından saldırıldığında gelişiyor.

Resim 2  : https://www.cell.com/cell-reports/abstract/S2211-1247(18)30499-6

Tip 1 diyabette Naklin ana zorluğu şundandır. Bağışıklık sistemi kök hücrelere saldırmaya programlı ve sonuç olarak  Nakil gerçekleştiğinde tip 1 diyabetli insanların ,yeni hücrelerde bağışıklık sistemi saldırısını önleyen bağışıklık engelleyici ilaçları alması gerek.

Cincinnati ekibin araştırması bağışıklık sistemi problemine değinmiyor Çalışma daha çok hücrelerin nakledilecek ilk yerde hayatta kalmasına yardım ediyor. Bu Naklin etkililiğini düzenliyor. 

Araştırmacılar bu bahsettiğimiz aşamayı insanlara tanıtmadan önce daha fazla araştırmanın gerekli olduğunu ifade ediyor.

2 mümkün problem var bunlar adacık hücrelerinin reddedilmesi ve eğer kök hücre kullanılırsa tümörlerin meydana gelebilmesi mümkün. Araştırmacıların yöntemin insanlara sunulmadan önce bu problemleri kontrol etmesi gerekecek.

Ayrıca kendi sitelerinde belirtilene göre diyabetli fareyi başarılı bir şekilde tedavi etmiş.

Kaynak : 

Bu yazı cincinnatichildrens ve diabetes.co.uk adlı siteden hazırlanmıştır

https://www.diabetes.co.uk/news/2018/may/researchers-achieve-new-type-1-stem-cell-therapy-breakthrough-91330235.html

https://www.cincinnatichildrens.org/news/release/2018/tissue-engineered-human-pancreas

- Advertisement -

UYARI

Yayın politikamız gereği yapılan paylaşımların kaynak gösterilmeden paylaşılması yasaktır. 

- Paylaşımlarda alıntı yapılırken yazarın ( örneğin: diyabetgelismeleri.com ) belirtilmesi zorunludur. 

 

 

CEVAP

Yorum yap
Adınızı lütfen buraya giriniz

FreeStyle Libre 2 Plus Artık Omnipod 5 Sistemiyle Uyumlu

0
Omnipod 5 Otomatik İnsülin gönderim (AID) Sistemi Amerika Birleşik Devletleri'nde Abbott firmasının FreeStyle Libre 2 Plus CGM sensörüyle artık uyumlu. Sistemin halihazırda Dexcom'un G6 ve G7 sürekli glikoz sistemleriyle de (CGM'ler) uyumluluğu bulunuyor.Firma tarafından...

Yeni Tanılı Tip 1 Diyabetliler için Rehber

0
Bundan birkaç ay önce veya hatta birkaç hafta önce T1D tanısı almış olabilirsiniz. Bu yazı sizler için kısa bir rehber niteliğinde olacak;Tip 1 diyabetli iseniz, pankreasınız insülin üretmiyor demektir. Bu süreçte kan şekeri...
T1D Tedavisi Alan Bir Hastadan Olumlu Bulgular Paylaşıldı

T1D Tedavisi Alan Bir Hastadan Olumlu Bulgular Paylaşıldı

0
T1D Tedavisinde Yeni Bir Dönem : Kök hücre nakli yapılan ilk T1D hastasından kayda değer bulgular paylaşıldı. Tedavi ile birlikte vücudunda insülin üretimi olduğu bildirildi.Yapılan çalışma, 25 yaşında Tip 1 diyabetli bir kadın hastada,...
Tandem t:slim X2 İnsülin Pompası Artık AB’de Lyumjev ile Uyumlu

Tandem t:slim X2 İnsülin Pompası Artık AB’de Lyumjev ile Uyumlu

0
Yapay pankreas teknolojileri, tip 1 diyabet (T1D) tedavisinde diyabet yönetiminin önemli bir unsuru olmaya devam ediyor. Bu teknolojilerin bir parçası olan sürekli glikoz ölçüm sistemlerinin (CGM) yanı sıra, mevcut insülinlerin etkinliğinin artırılması da...

T1D Önleme Çalışmaları: 

0
Deneysel bir monoklonal antikorun (mAb43) fare modelleri ile yapılan bir çalışmada tip 1 diyabetin başlamasını engelleyebileceği tespit edildi.Araştırmacılar, ilacın benzersiz olduğunu belirterek, insülin üreten pankreatik beta hücrelerini doğrudan hedef aldığını ve bu hücreleri, vücudun...

En Popüler Yazılar